Mozilla, Firefox arama motorunu Bing ile değiştirebilir! - Haberler - indir.com

Mozilla, Firefox arama motorunu Bing ile değiştirebilir!

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 18 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-09-30 11:00:27
Editör : Hakan Göçmez
Kategori : Teknoloji

Son dönemlerde Google Chrome'a karşı yaptığı açıklamalar ile dikkat çeken Mozilla Firefox, varsayılan arama motorunu Bing ile değiştirmeyi planlıyor.

Tarayıcıların temel parçalarından bir tanesi olan arama motorları, kullanıcıların varsayılan olarak yaptığı aramalarda kullanılıyor. Tarayıcıların araç çubukları gibi farklı bölümlerinde yer alan arama bölümlerinde kullanıcılar eğer herhangi bir ayarlama yapmazsa, varsayılan arama motoru üzerinden aramalar yapıyor. Bu durum milyonlarca kullanıcısı bulunan tarayıcıların desteklediği arama motorlarında daha fazla sorgunun yapılmasına katkı sağlıyor.

Tarayıcı sektöründen önemli bir paya sahip olan Mozilla Firefox’un bu konuda yeni bir planı olduğu ortaya çıktı. Uzun zamandan beri Google arama motorunu kullanan şirket, şimdi alternatif yollar arıyor ve Google yerine Bing’e geçiş yapma süreci üzerinde çalışmalar gerçekleştiriyor.

Google yerine Bing’i tercih edecek

Şu anda kapalı bir grupta testleri başlatılan geçişin, özellikle 2022 yılı boyunca sürmesi ve 2023 yılı itibariyle tarayıcıdaki önemli arama motoru değişikliğinin yapılması bekleniyor. Şirkete yakın kanallarda yer alan gelişmelere göre Firefox için bu değişim büyük bir dönüm noktası olabilir. Google'a karşı yaptığı açıklamalar nedeniyle son dönemlerde gündemde olan Firefox, Google'a karşı bir koz olarak Bing’i öne sürebilir.

Yahoo ve Google arasın da tercih yapmıştı

Arama motorlarının varsayılan olarak kullanılması adına tarayıcılar ile şirketler arasında özel anlaşmalar yapılıyor. Firefox 2014 yılında Yahoo ile anlaşma sağlasa da mevcut arama motorunun farklı bir firma tarafından alınması, Firefox’un yeni bir anlaşma yapmasının önünü açtı. Anlaşma şartlarına göre 2023 yılına kadar Yahoo'nun varsayılan arama motoru olarak kullanılması gerekiyordu. Yapılan satın alma sonrasında ise yeni bir sözleşme imzalanmadı ve Google ile anlaşma sağlayan Mozilla, böylece popüler tarayıcısında Google arama motorunun kullanılmasını sağladı.

Şirketler arasında yeni bir anlaşma henüz duyurulmadı. Firefox’un anlaşma öncesinde durumu kendi lehine cazip hale getirmek adına alternatif yollar üzerinde çalıştığı da düşünülüyor. Son yapılan anlaşmaya göre Firefox 2023 yılına kadar varsayılan olarak Google arama motorunu kullanmaya devam edecek. Mevcut anlaşmadan 400 milyon dolarlık bir gelirin elde edildiği tahmin ediliyor. 





PAYLAŞ