Mobil mağazalarda devasa temizlik - Haberler - indir.com

Mobil mağazalarda devasa temizlik

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 6 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-09-20 18:30:02
Editör : Hakan Göçmez
Kategori : Teknoloji

Pixalate tarafından yapılan yeni bir pazar araştırması, özellikle 18 yaş altındaki çocuklara yönelik ciddi risklerin olduğunu ortaya çıkardı.

Apple ve Google, mobil uygulamalarında sürekli denetim yapsa da pek çok uygulama farklı ihlaller nedeniyle risk yaratıyor. Konu ile ilgili son gelişmeler ise özel bir veri analiz şirketi tarafından yapılan araştırma ile ortaya çıktı.

Uygulamaların büyük bir bölümü riskli!

Yapılan araştırma sonuçlarında Google Play Store ve Apple App Store üzerinden kaldırılan uygulamaların büyük bir bölümünün 12 yaş altındaki çocuklar için risk taşıdığı belirtildi. 2021 yılının ilk 6 ayını kapsayan araştırmalarda, şirket 2 uygulama mağazasında toplam 813 bin içeriğin kaldırıldığını tespit etti. Bu uygulamaların yüzde 86’sından fazlasının ise 12 yaş ve altındaki çocukları hedeflemesi, uygulamalar üzerinden çocuklara yönelik nasıl bir riskin ortaya çıkarıldığını gözler önüne serdi.

5 milyondan fazla uygulamayı analiz eden şirket çalışanları, uygulama ve oyunların yanı sıra bu içerikleri uygulama mağazalarına yükleyen şirketleri de takibe aldı. Yapılan ilk analizlere göre mağazalardan kaldırılan uygulamaların toplam indirme sayısı 9 milyarı aştı. Üstelik sadece App Store'dan kaldırılan uygulamaların dahi 21 milyondan fazla yorum alması, araştırmanın en çarpıcı detayları arasında yer aldı. Raporda konu ile ilgili yapılan değerlendirmelerde ise uygulama mağazalarından kaldırılmış olsa dahi milyonlarca cihazda, uygulamaların hala yer alabileceği ve bu nedenle de riskin geçmediği belirtildi.

Risk geçmiş değil!

Pixalate tarafından paylaşılan raporda, “Uygulamaların listeden kaldırılması, uygulama mağazası politikasının ihlali veya geliştiricinin geri çekilmesi gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir. Hem reklam verenler hem de tüketiciler için potansiyel endişe kaynağı olan bu uygulamalar, uygulama mağazasından kaldırıldıktan sonra bile bir cihazda yüklü olarak kalabilir. Bir uygulama, uygulama mağazası politika ihlali nedeniyle kaldırıldıysa, reklam verenler için marka güvenliğinin yanı sıra tüketici gizliliği ve güvenliği için artan bir risk vardır.” denildi.

Rapora göre App Store'dan kaldırılan uygulamaların yüzde 89'u tamamen 12 yaş ve altı çocukları hedefliyor. Mevcut uygulamaların yüzde 59’unda ise herhangi bir şekilde gizlilik politikası veya düzenleme bulunmuyor. Google Play Store üzerinden kaldırılan içeriklerin yüzde 66'sı ise tehlikeli olarak nitelendirilebilecek izinler talep ediyor ve telefon güvenliklerini böylece tehlikeye atıyor. Raporda yer verilen bazı çarpıcı veriler ise şöyle;

  • 2021'in ilk yarısında Apple App Store ve Google Play Store'dan 813.000'den fazla uygulama kaldırıldı. Google, 9,3 milyar indirmeye sahipti ve Apple uygulamaları, listeden çıkarılmadan önce 21,8 milyon kullanıcı puanına sahipti.
  • Google'ın yüzde 25'i ve Apple'ın listeden kaldırılan uygulamalarının yüzde 59'unda herhangi bir gizlilik politikası tespit edilmedi.
  • Listeden çıkarılan Google uygulamalarının yüzde 66'sı en az bir " tehlikeli izne " sahipti: yüzde 27’sinin GPS koordinatlarına erişimi vardı ve yüzde 19'u kameraya erişebildi.
  • Google'da, Rusya'dan kaldırılan uygulamaların yüzde 26'sında herhangi bir gizlilik politikası algılanmadı. Apple'da ise Çin'den kaldırılan uygulamaların yüzde 60'ında herhangi bir gizlilik politikası tespit edilmedi.




PAYLAŞ