Mobil internetteki AKK kaldırıldı mı? - Haberler - indir.com

Mobil internetteki AKK kaldırıldı mı?

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 36 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-01-11 15:15:00
Editör : Duygu Darılmaz
Kategori : Soru-Cevap

1 Ocak itibari ile kaldırılan Adil Kullanım Kotası yerine getirilen Adil Kullanım Noktası, mobil internet kullanıcılarını nasıl etkileyecek?

Son dönemlerde ülkemizde internet erişiminin nasıl kullanılmaya devam edeceği kafa karışıklığı yaratan noktalar birisi. Özellikle GSM operatörleri bu konuda en çok hedef noktası olan isimler. Yeni yıla girdikten hemen sonra, 1 Ocak itibariyle Adil Kullanım Kotası’nın kalkacağı, yerine de Adil Kullanım Noktası’nın geleceği söylenmişti. Fakat kullanıcıların bu konuyla ilgili olarak, kafasında hala netleşmeyen bazı şeyler bulunuyor. Bu kuralın evlerimizde kullandığımız internette geçerli olduğu biliniyor. AKN’nin, mobil kullanıcıları etkileyip etkilemediği ise merak konusu.

2019 İle AKK Tamamen Kalktı, İşte Tüm Tarife ve Paketler2019 İle AKK Tamamen Kalktı, İşte Tüm Tarife ve Paketler

2019 İle AKK Tamamen Kalktı, İşte Tüm Tarife ve Paketle

Adil Kullanım Noktası, paketinize tanımlanan aylık indirmenin %100’e ulaşması halinde, internet erişim hızınızın düşmesi anlamına geliyor. Bu durum, mobil kullanıcıları da etkileyecek.

GSM operatörlerinin AKN’ye takılıp takılmayacağı henüz belli değil

Özellikle 2019 yılının başından beri, gündemde çok fazla kafa karışıklığı yaratan AKN – AKK konusu, hala tam anlamıyla anlaşılmış değil. Bilindiği üzere daha önce AKK’nin kalkacağı ve yerine Adil Kullanım Noktası’nın geleceği söylenmişti. Bu durum, 1 Ocak tarihi itibariyle gerçekleştirildi. Aslına bakıldığında, var olan bir sistemin, sadece ismi değişti. İnsanların aklını kurcalayan sorulardan birisi; AKN mobil internet kullanıcılarını etkileyecek mi? Bu sorunun cevabı henüz beli değil. Türkiye, 3 ve 4.5 bağlantılarını kullanmaya başladığından beri, mobil operatörlere de AKN uygulanmaya başlandı. 1 Ocak’tan sonra bu durumun nasıl işleyeceği ise henüz bilinmiyor.

Mobil operatörlerde AKN olması ne anlama geliyor?

Mobil operatörlerde de kullanılan Adil Kullanım Noktası, internet paketinizin bitmesi halinde, sınırsız kullandığınız paketin internet hızının düşmesi anlamına geliyor. Örneğin sizin 4 GB’lık sınırsız internet paketiniz var. 4GB hakkınızı kullandıktan sonra, AKN’yi doldurmuş oluyorsunuz ve internetiniz sınırsız olsa bu nedenle internet hızınız, 128kbit’e düşüyor. Bu hız da internet kullanımını Whatsapp gibi uygulamalar haricinde neredeyse imkansız kılıyor.



PAYLAŞ