Milyonlarca Windows kullanıcısı tehlike altında olabilir - Haberler - indir.com

Milyonlarca Windows kullanıcısı tehlike altında olabilir

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 10 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-06-13 11:00:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Teknoloji

NordLocker tarafından yayınlanan bir güvenlik raporu, milyarlarca Windows kullanıcısının tehlike içerisinde olduğunu gösteriyor. 

Teknoloji dünyasının lider isimlerinden Microsoft, haziran ayının son günlerine doğru Windows için gelecek olan yenilikler hakkında bilgi verecek. Bunun yanı sıra Windows 10 ara sıra güvenlik güncellemesi de alıyor. Ancak ortaya çıkan raporlarda milyonlarca Winsows kullanıcısının bilgileri de tehlike altına girebilir. Elde edilen raporda 3,25 milyon Windows tabanlı bilgisayarın etkilendiği belirtiliyor.

Microsoft Edge artık matematik işlemlerini otomatik çözecekMicrosoft Edge artık matematik işlemlerini otomatik çözecek

Windows tabanlı bilgisayarlardan 1,2 TB’lık veri ele geçirildi

2018 ve 2020 yılları arasında, gizemli bir kötü amaçlı yazılım, yaklaşık olarak 3,25 milyon Windows tabanlı bilgisayardan çeşitli veriler ele geçirdi. Çalınan bilgiler arasında kullanıcıların kişisel bilgilerinin de yer aldığı dile getiriliyor. Ele geçirilen veriler arasında, online platformlar için oturum açma bilgileri ve milyarlarca tarayıcının tanımlama bilgileri de yer alıyor. Aynı zamanda bu kötü amaçlı yazılım bulunan Windows tabanlı bilgisayarlardan kullanıcı dosyalarının ve web kamerası görüntülerinin de ele geçirildiği dile getiriliyor. Raporu ortaya çıkaran NordLocker, ele geçirilen verilerin büyük bir kısmının Dark Web' yer aldığını dile getirdi. Şirket, virüsün bilgisayarlara e-posta, oyunların ve Adobe Photoshop'ın korsan sürümlerinden bulaştığını aktardı. Aynı zamanda Windows'u bilgisayarlarda kırmak için kullanılan yazılımlarda da aynı virüs bulunuyor. Şirket bu yazılımın bir Truve atı gibi çalıştığını, Dark Web'de kolay bir şekilde satın alınabilecek ucuz ve özelleştirilebilir bir seçenek olduğu aktarılıyor. 

NordLocker analistleri, “Bunun gibi isimsiz veya özel Truva atları, 100 dolar gibi düşük bir fiyata çevrimiçi olarak yaygın bir şekilde bulunuyor. Düşük profilli virüsler olduğu için tespit edilmesi ve yaratıcılarının yakalanması zor oluyor.” dedi. NordLocker’a göre bu kötü amaçlı yazılım, bulaşmış olduğu bilgisayarları kataloglamak adına çok dikkatli hareket ediyor. Hatta öyle ki çalınan veriler için benzersiz kimlikler hazırlanıyor. Bu sayede çalınan veriler cihazlara da sıralanabiliyor. Bunun yanı sıra bilgisayarda bir web kamerası yer alıyorsa, virüsün sık sık fotoğraf ya da video çektiği de ortaya çıkarıldı. 

Çalınan hesaplar şu şekilde:

1.471.416 adet Facebook hesabı

261.773 adet Twitter hesabı

145.436 adet PayPal hesabı

87.282 adet Dropbox hesabı

1.540.650 adet Google hesabı

Güvenliği ihlal edilmiş diğer hesaplar arasında Coinbase, Blockchain, Outlook, Skype ve Netflix yer alıyor. Elde edilen bu bilgilere ek olarak virüs bulaşmış olduğu bilgisayarların sık sık ekran görüntülerini de çekiyor. Virüsün bulaşmış olduğu Windows tabanlı cihazlarda bulunan tarayıcılardaki verileri de çaldığı belirtiliyor.

Çalınan diğer veriler şu şekilde:

2 milyar tarayıcı çerezi

26 milyon oturum açma kimlikleri

6.6 milyon dosya (masaüstü bilgisayarlardan çalınanlar)

1 milyondan fazla görüntü (696.000 PNG ve 224.000 JPG formatlarında görüntü)

650.000’den fazla Word belgesi ve PDF dosyası

Ele geçirilen tüm bu dosyalar, hesaplar ve kişisel bilgiler oldukça rahatsız edicidir. Kişilerin korsan yazılım kullanmadan önce bir kez daha düşünmesi gereklidir. Aynı zamanda tanımadığınız kişiler tarafından gönderilen e-postalara da güvenmemek gerekir.

 


Microsoft Edge'ye performans artışı sağlayacak yeni güncellemeMicrosoft Edge'ye performans artışı sağlayacak yeni güncelleme
Microsoft, Windows için büyük bir güncelleme geleceğini duyurduMicrosoft, Windows için büyük bir güncelleme geleceğini duyurdu
Microsoft Flight Simulator boyutu 83GB'a düşüyorMicrosoft Flight Simulator boyutu 83GB'a düşüyor

PAYLAŞ