Milyonlarca Facebook kaydı kamuya açık veri tabanında - Haberler - indir.com

Milyonlarca Facebook kaydı kamuya açık veri tabanında

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 20 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-04-05 11:45:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Teknoloji

Dünyanın en önemli sosyal medyalarından biri olan Facebook, son dönemlerde sık sık gizlilik ve güvenlik skandalları ile gündemde yerini alıyordu. Bugün itibariyle gizlilik ve güvenlik skandallarına bir yenisi daha eklenmiş durumda. Bugün itibariyle, Amazon'un bulut sunularında yer alan 540 milyondan fazla Facebook verisinin kamuya açık bir şekilde görüldüğü bildirildi. Son derece korkunç bir olay ile karşı karşıya kalan Facebook'u zor günler bekliyor. ABD merkezli çalışan güvenlik firması UpGuard, Facebook'ta çok kritik bir güvenlik açığının olduğunu ortaya koydu. Güvenlik konusunda başarılı bir şirket olan UpGuar çarşamba günü yaptığı açıklamada, 540 milyondan fazla Facebook verisini içeren iki büyük veri kümesinin kamuya açık bir veri tabanında görüldüğünün bilgisini verdi. 146 GB boyutunda olan veri, kullanıcıların isimleri, yorumları, beğenileri, ilgi alanları ve fotoğraflar gibi çok önemli bilgileri içeriyor. 

Yaşanan olaylar ile ilgili açıklamalarda bulunan bir Facebook sözcüsü, Facebook politikaları, kullanıcı bilgilerinin halka açık bir veri tabanında saklanmasını yasaklıyor. Olayın ardından Amazon ile iletişime geçtik ve sorunu çözdük” dedi. Her yaptığı ile gündem olmayı başaran Facebook son zamanlarda ciddi güvenlik sorunları ile karşı karşıya. Bu duru karşısında prestij kaybı ile karşı karşıya kalan şirket güvenlik sorunlarının halledildiğini söylüyor. Üstelik halledildi gibi açıklamaları sık sık her kötü haberin ardından yapılıyor. Fakat hız kesmeden bir diğer güvenlik ihlali ile karşı karşıya kalıyoruz. Platformda yer alan üyelerin kişisel verilerini korumak adına çeşitli geliştiricilerle birlikte çalıştıklarının bilgisini veren Facebook sözcüsü, bunun gibi benzer durumlar ile tekrar tekrar karşılaşmamak için gereken önlemlerin alındığını dile getirdi. 

Facebook'a gizli verileri sattığı iddiası ile soruşturma açıldıFacebook'a gizli verileri sattığı iddiası ile soruşturma açıldı

Sosyal medya devi Facebook, platform üzerinde yaşanan güvenlik açıklarının çözüldüğünü söylüyor. Fakat UpGuard araştırmacılarının sorunu keşfetmeden önce herhangi bir kötü niyetli kişinin kamuya açık veri tabanına erişip erişmediği henüz belli değil. UpGuard'ın başkan yardımcısı Greg Pollock, böyle bir ihtimalin oldukça yüksek olduğunun bilgisini verdi. Söz konusu veri kümesinde Facebook’taki neredeyse tüm verilerin bulunduğunu belirten Pollock, şirketin güvenlik açıklarıyla yeterince mücadele etmediğini söylüyor. Daha önce de birçok güvenlik ihlali haberine konu olan Facebook yaşananlar karşısında yeterince önlem almayarak kullanıcıların bilgilerinin tehlike altında olduğunu gösteriyor. 

ABD merkezli sosyal medya devi, sadece geçen ay içerisinde oldukça fazla güvenlik skandalı ile karşı karşıya kalmıştı. Güvelik ihlali haberlerine konu olmuştu. Örneğin; şirket, yüz milyonlarca kullanıcının şifresini yanlışlıkla düz metin olarak sakladığını duyurdu. Bunun yanı sıra aynı zamanda, Facebook’un platforma katılmak isteyen kullanıcılardan e-posta hesaplarının şifrelerini talep ettiği ortaya çıktı. Bu durum da oldukça garip karşılanan olaylar arasında yerini aldı. Londra merkezli politik danışmanlık şirketi olarak görev yapan Cambridge Analytica'nın, geçtiğimiz yıl Donald Trump ve Brexit kampanyalarını yönettiği sıralarda 87 milyon Facebook kullanıcısının verilerini uygunsuzca alarak psikografik yöntemlerle ileri propaganda tekniklerini kullandığı ortaya çıkarılmıştı. Yaşanan bu olaylar karşısında oldukça sıkıntılı bir durum içerisinde kalan Facebook, olayların çözüldüğüne dair açıklama yapmak ile yetiniyor. 

 


Facebook faturalarında KDV dönemi başlıyorFacebook faturalarında KDV dönemi başlıyor
Facebook yeni post özelliğini duyurduFacebook yeni post özelliğini duyurdu
Facebook canlı yayın özelliğine kısıtlama getirecekFacebook canlı yayın özelliğine kısıtlama getirecek

PAYLAŞ