Milli İHA'lar daha mı güçlü oluyor? - Haberler - indir.com

Milli İHA'lar daha mı güçlü oluyor?

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 8 ''   Yayınlanma Zamanı : 2018-12-03 10:15:00
Editör : Furkan Arıcan
Kategori : Soru-Cevap

Türkiye Cumhuriyeti havacılık motorlarındaki merkezi TUSAŞ (Türk Havacılık ve Uzay Sanayi) Motor Sanayi AŞ/TEI, insansız hava aracı (İHA) motorlarında mevcut olan dışa bağımlılığı tamamen ortadan kaldırmak adına ve ortaya çıkan yeni ihtiyaçlara cevap verebilmek için geliştirdiği ve yürüttüğü projeleri daha çok genişletiyor. TEI tarafından Anka adına geliştirdiği PD155 turbodizel motoru uçuş testlerinden tam puan alarak Anka'yı gökyüzünde uçması için serbest bıraktı. 

Önümüzdeki günlerde Anka uçuşa geçebilir

Yeni nesil İnsansız Hava Aracı için daha fazla güç ve özelliklik kazandıracak PD170 ise dayanıklık testinden bir hayli başarılı olarak 3 bin saati geride bıraktı. Motorun Anka'ya enrtegrasyon aşaması tamamlanmaya çalışılırken aynı zamanda pist ve taksi testleri de gerçekleştirilerek başarı üzerine başarı eklendi. Türk Havacılık ve Uzay Sanayi tarafından gerekli prosedürlerini tamamlaması ile önümüzdeki günlerde Anka'yı uçurması için beklenen PD170, dayanım testleri ve her daim iyileştirilen tasarım çözümleri ile uçuş testlerinde belirli bir olgunluğa gelmiş durumda. 

PD170, 20 bin feet yükseklikte sağladığı 170 beygir gücü ile irtifa gücü konusunda sınıfının lideri

20 bin feet yükseklikte sağladığı 170 beygir gücü ile irtifa gücü konusunda sınıfının lideri olmayı hak kazanan PD170, yakıt tüketimi ve güç/ağırlık oranı konusunda sınıfının en iyisi olarak gösteriliyor. TEI tarafından söz konusu olan motor geliştirme projelerinde ele edilen tecrübenin, Türkiye'de gündeme gelen ve daha yüksek motor gücüne ihtiyaç duyulan İHA'lara yönelik olarak daha yeni bir çalışması olan projesini gün yüzüne çıkarmak için kolları sıvamış durumda. 

PD170 motoru prototipi, en fazla 210 beygir güç verecek şekilde tasarlanmış durumda. 

Üst versiyonu olarak geliştirilmesi planlanan 210 beygir gücündeki PD210 motoruna yönelik ön çalışmalarına başlanan PD170 motorunun, geliştirilmesi esnasında potansiyel ihtiyaç olarak öngörülen 210 beygir beygir destekleyecek şekilde tasarlandı. 210 beygir gücünü destekleyecek şekilde tasarlanan motor blokunun ise 210 beygir gücünde basınç, sıcaklık şartlarına dayanımının doğrulanması ve son olarak diğer alt sistemlerde geliştirmeye açık noktaların belirlenmesi üzerine çalışmalar gerçekleşti. Bu anlamda bir adet PD170 motoru prototipi, en fazla 210 beygir güç verecek şekilde tasarlanmış durumda. 

PD210 motor geliştirme projesinin kısa bir zaman içerisinde başlatılması hedefler arasında

Kısa zamanlı gerçekleşen testlerde 210 beygir şartlarındaki silindir içi basınç, turbo kompresör çıkış sıcaklık optimizasyonları ve egzoz gaz sıcaklığı üzerine çalışmalar gerçekleşti. Maksimum yükte dayanım testi sayesinde PD210 projesinin kapsamını tanımlayacak olan PD170, motorun temel mekanik limitlerinin aşılmadığı optimizasyon aşamasında. Sözünü ettiğimiz motora yönelik potansiyel müşteri ile de görüşmeler gerçekleştirilirken aynı zamanda PD210 motor geliştirme projesinin kısa bir zaman içerisinde başlatılması hedefler arasında. Çalışmalarını hızlı bir şekilde sürdüren İHA, ciddi projelere imza atmaya devam ediyor. Şayet dışa bağımlılığı sıfıra indirirse, Türkiye açısında ciddi bir yol kattetmiş olacak.

 

 

 





PAYLAŞ