Merkez Bankası yerli kripto para mı çıkartıyor? - Haberler - indir.com

Merkez Bankası yerli kripto para mı çıkartıyor?

Tahmini Okuma Süresi : 1 ' 56 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-07-10 15:03:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Teknoloji

On Birinci Kalkınma Planı'na göre, ülkemizde kurumsal alt yapısı güçlü bir finansal piyasasının oluşması adına enstrüman çeşitliliği tercih edilecek ve blok zincir tabanlı dijital merkez bankası parası uygulamada yerini alacak. Bu sayede ülkenin finansal sektöründe gelişmişlik düzeyi artırılacak. 

Merkez bankasından dijital para mı gelecek?

2019-2023 yıllarını kapsayan On Birinci Kalkınma Planı'nın içeriğine göre mali sektörlere ile ilgili hedefler ortaya çıktı. Plan sürecinde, İstanbul'un dikkat çekici bir küresel finans merkezli olma hedefini destekleyen ve bunun yanı sıra aynı zamanda kurumsal yapısı güçlü olan bir finansal sektörün oluşturulması planlar arasında yerini alıyor. Bu planlar doğrultusunda ülkemizde finansal alanda gelişmeye yönelik hamleler yapılacak. Bu planların gerçekleşmesi adına finansal alanda yer alan aktörlerin gerçek sektörün finansman etkinliği artırılacak ve buna bağlı olarak da sektörün sermayesini sağlayan piyasasından Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BBDK) denetlenmesindeki banka dışı finansal kuruluşlardan fon elde edilmesi adına çeşitli özendirmeler yapılacak.

Dünyanın en büyük kripto para dolandırıcılığı gerçekleştiDünyanın en büyük kripto para dolandırıcılığı gerçekleşti

İpotek Finansmanı Kuruluşu'nun (İFK) ihraç limiti, mevcut sermayeden bağımsız bir hale getirilecek ve aynı zamanda İFK'nin ihraç işlemlerinde kullanılan maliyetler azaltılmaya yönelik SPK kurul ücreti ve Merkezi Kayıt Kuruluşu Anonim Şirketi saklama ücreti gibi ücret gerektiren durumlarda indirimler sağlanacak. Burada önemli olan konulardan biri de banka bilançolarındaki varlıkların seküritizasyonu teşvik edilecek. İhraç masraflarına destek sağlamak adına KOBİ varlık kiralama şirketi kurulacak ve bu şirket üzerinden kira sertifikası ihracı yapılacak. 

Bunların yanı sıra aynı zamanda blok zincir tabanlı merkez bankası parası uygulama kısmında da yerini alacak. Fintek ekosisteminin ülkemizde gelişmesine yönelik bir planlama oluşturulacak. Bunun ardından ise bu sisteme dair koordine işlemleri tek bir kamu kurumu tarafından sağlanacak. Merkez Bankasının parası ülkemizde işleme konularak finansal sektörlerin hareketlenmesi sağlanacak. Ülkemizde yaşanacak bu yenilikler sayesine ülke ekosisteminde bir gelişim sürecine girilecek. 

 


İlgili uygulamalar
Z kuşağı kripto paralarla ilgilenmiyorZ kuşağı kripto paralarla ilgilenmiyor
Çin kripto para hazırlıklarını hızlandırıyorÇin kripto para hazırlıklarını hızlandırıyor

PAYLAŞ