Mekanik klavye nedir? - Haberler - indir.com

Mekanik klavye nedir?

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 36 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-01-17 17:01:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Teknoloji

Oyunseverler düşük tepkime süresi ve yüksek yenileme hızına sahip bir monitörden, iyi bir internet bağlantısında kadar rakiplerine karşı avantaj elde etmek için birçok kriter bulunur. Klavyeler de oyuncular için son derece önemli olan araçların başında gelir. Son zamanlarda sayısı her geçen gün artan Mekanik Klavyeler nedir? Mekanik klavye ile normal klavye arasındaki farklar neler?

Mekanik klavye nedir?

Mekanik klavye en basit haliyle her tuşa özel birbirinden bağımsız mekanik anahtarın bulunmasıdır. Bu klavyede her tuşa ait ayrı bir switch yer alır. Bu yapı ile oyuncuların, daha düşük tepkime süresi ile oyun oynaması amaçlanır. Aynı zamanda mekanik klavyelerin kökeni 1980'li yıllar kadar gider. Geçmişte daktilolarda kullanılan yapı, sağlamlığı ve uzun ömürlü oluşuyla da öne çıkmaktadır.

Mekanik Klavye çeşitleri nelerdir?

Tarihi oldukça eskiye dayanan mekanik klavyelerin çeşitleri vardır. Bu sınıflandırmada klavyede kullanılan anahtar türüne göre yapılır. Piyasada yer alan ve en eski mekanik klavye anahtar çeşidi plan Cherry MX aynı zamanda en kaliteli ve sağlam anahtar çeşididir. Cherry MX çeşitleri şu şekildedir;

MOBA ve MMO gibi oyunlarda halen tercih edilen mavi ve yeşil anahtar çeşidi atlama noktasına sahip değillerdir. Bu durum FPS tarzı oyunlarda mavi ve yeşil anahtarların işe yaramadığını gösterir. Aynı zamanda türlerine göre en fazla ses çıkaran anahtar türüdür.

 Cherry MX Mavi anahtar çeşidi: Vermiş olduğu his ağırdır, klik sesi oldukça yüksektir, hareket kuvveti 50 cN olarak ifade edilir ve yaklaşık olarak 50 milyon tuş basım özelliğine sahiptir. 

Cherry MX Yeşil anahtar çeşidi: Vermiş olduğu his ağır ve klik sesi de yüksektir. 80 cN hareket kuvvetine sahiptir. Arlama noktası bulunur ve 50 milyon tuş bakım ömrüne sahiptir. Genellikle ofis ortamlarında tercih edilir ve klik sesi az olan anahtar çeşitleri ise kahverengi ve renksiz olanlardır. 

Cherry MX Kahverengi anahtar çeşidi: Aktifleşme noktası 45 cN olarak belirtilmiş. Klik sesi yoktur ve atlama noktası vardır.

Renksiz anahtar çeşidi: Aktifleşme noktası 60 cN'dir. Klik sesi bu switch'te yoktur. Atlama noktası bulunan switch, ortalama 50 milyon basım ömrüne sahiptir. 

FPS türünde geliştirilen oyunlar için ön plana çıkan bazı switch modellerinde yer alır. Bu modeller atlama noktası bulunmadığından, rekabetçi oyun türü FPS için daha avantajlı bir deneyim sunar. Kırmızı ve siyah olarak nitelendirilen switch modelleri daha hızlı bir şekilde tuşa basmayı sağlar. 

Cherry MX Kırmızı anahtar çeşidi:  45 cN aktifleştirme noktasına sahip anahtar, klik sesine sahip değildir ve atlama noktası da bulunmaz. 

Cherry MX Siyah anahtar çeşidi: Aktifleştirme noktası 60 cN olan switchte atlama noktası yoktur ve klik sesi de bulunmaz. 

Mekanik klavye ile normal klavye arasındaki farklar

Normalde klavyeler yapısında plastik ve zarlı olma özelliğine sahiptir. Maliyeti düşük kullanım ömrü ise azdır. Mekanik klavyeler ise daktilo döneminden bu yana var olan, her tuşa basıldığında ise üretim maliyeti yüksek fakat kaliteli ve uzun ömürlü bir kullanım vaadeder. Mekanik klavyeler günümüzde daha çok oyuncular tarafından tercih edilir. Hızlı tepkime süresi, dayanıklı yapısı ve renkli görünümü ile oyuncuların beğenisi kazanılır. 

Neden mekanik klavye alınmalıdır?

Sık sık oyun oynuyorsanız ve hemen her gün bilgisayar başındaysanız, uzun ömürlü ve dayanıklı yapısı ile mekanik klavyeler daha rahat bir kullanım sunar Aynı zamanda ürünlerin anahtar yapısı ile oynadığınız oyun türlerine özel bir klavye alarak, rakiplerinize karşı avantaj elde edebilirsiniz. Ürünlerin fiyatları normal klavyelere göre daha yüksek olup performansı da bir o kadar güçlüdür. 

 





PAYLAŞ