MediaTek, pazar payında Qualcomm’u yakalamış gibi görünüyor - Haberler - indir.com

MediaTek, pazar payında Qualcomm’u yakalamış gibi görünüyor

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 42 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-09-17 22:30:02
Editör : Görkem Günay
Kategori : Donanım

Çinli şirket Huawei’nin Amerika Birleşik Devletleri ile yaşamış olduğu sıkıntılar, MediaTek ve Qualcomm’un işine yaramış görünüyor. Pazar payını artıran MediaTek ise Qualcomm’u köşeye sıkıştırmış durumda.

Counterpoint Araştırma şirketinden gelen raporlara göre akıllı telefon işlemcisi satışlarında, telefon satışlarına paralel olarak yüzde 26 oranında düşüş meydana geldi. Pandemi süreci göz önüne alındığı zaman yaşanan bu düşüşün meydana gelmesi kaçınılmaz olarak görülüyordu. 2019 yılının aynı çeyreğinde mobil işlemci pazarında yüzde 33 pazar payı ile öncü olan Qualcomm, bu sene yaşadığı yüzde 3 oranında yaşanan düşüşe rağmen pazar lideri konumunda.

Apple özel etkinliğinde tanıtılan tüm ürünlerApple özel etkinliğinde tanıtılan tüm ürünler

MediaTek, Qualcomm’u yakalamış gibi görünüyor

Counterpoint Araştırma şirketi tarafından yayınlanan veriler göz önüne alındığı zaman pazar payını geçtiğimiz senenin aynı çeyreği ile kıyaslandığı zaman yüzde 2 oranında artıran MediaTek, Qualcomm’u yakalamış gibi görünüyor. Uzmanlara göre önümüzdeki sene Huawei tarafındaki yaşanacak olan satışlarda, işlemci üretimi olmaması nedeni ile ciddi bir şekilde düşüş yaşanacak. Yaşanması beklenen bu düşüşün başta Qualcomm olmak üzere MediaTek ve Unisoc’a fayda sağlaması öngörülüyor.

HiSilicon ve MediaTek pazar payını arttırdı

Agresif satış stratejileri ile birlikte Huawei, ABD ile yaşamış olduğu sıkıntılara karşın pazar payını artırmayı başardı. Araştırma şirketinin verilerine göre Huawei, ABD ambargosu nedeni ile kendi üretimi olan  Kirin işlemcisini daha çok cihazda kullanmak zorunda kaldı. Bu bağlamda Qualcomm tarafında yaşanan pazar kaybının Huawei’ye kaydığı söylenebilir.

Boşalan pazar payı diğer Çinli üreticilere kalıyor

Ambargolar nedeni ile birçok Amerikan şirketi ile iş yapamayan Huawei, akıllı telefon pazarında önemli bir pazar payına sahip. Huawei, ABD ile yaşanan anlaşmazlığı gidermezse pazar payının büyük kısmını kaybedecek gibi görünüyor. Huawei’den boşalan payın XiaomiOppo ve VIVO gibi diğer Çinli üreticilere kalacağı düşünülüyor.

5G atılımıyla beraber veriler değişebilir

Uzmanlara ve belirlenen raporlara göre 5G teknolojisi barındıran yonga setlerinin üretilmesi ile beraber kayıp yaşanan pazarda önümüzdeki 3 yıl içerisinde toparlanma yaşanabilir. Oldukça revaçta olan oyun odaklı cihazlarda 5G bağlantısı destekli yonga setlerinin kullanılmasıyla beraber telefonlara olan talebin daha da artması bekleniyor.  



PAYLAŞ