Maliye Bakanlığı'ndan GSM operatörlerine Whatsapp incelemesi - Haberler - indir.com

Maliye Bakanlığı'ndan GSM operatörlerine Whatsapp incelemesi

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 3 ''   Yayınlanma Zamanı : 2017-10-04 10:46:07
Editör : Volkan Deniz İkiz
Kategori : Teknoloji

GSM Operatörlerinin Whatsapp, FaceTime gibi görüşmeleri kullanarak müşterilerinin faturalarında yaptığı değişiklik gerekçe gösterilerek Maliye Bakanlığı bazı operatörlere soruşturma başlattı.

Son günlerde özellikle dijital iletişim araçları ve dijital mecralar üzerinden elde edilen kazançların vergilendirmesi konusunda çok hassas olan Maliye Bakanlığı, hem tüketicilerin mağduriyetini önlemek hem de vergi kaçırılması durumlarını tespit etmek ve engel olmak amacıyla alışılmışın dışında farklı denetimler uygulamaya başladı.

Maliye Bakanlığı?nın son uygulaması ise faturalarda oynama yapan GSM operatörlerini ele alıyor. İddialara göre GSM operatörleri düşük vergi ödemek için faturalardaki düşük vergiye tabi olan hizmetlerin ücretlerini şişirdiği söyleniyor. Bu tüketicileri mağdur etmiyor, tüketiciler aynı faturayı ödemeye devam ediyorlar ancak bu işte GSM operatörlerinin çok büyük bir kazancı söz konusu olabiliyor.

Maliye Bakanlığı?ndan GSM operatörlerine Whatsapp incelemesi

Yasalara göre cep telefonu görüşmelerinden %25, internet ve data hizmetlerinden ise %5 oranında bir Özel İletişim Vergisi alınıyor. %18 KDV ise bu orandan sonra uygulanıyor. Ayrıca elektronik yayın adı altında da gazete, dergi, sinema, televizyon aboneliği gibi hizmetlerden de yani Özel İletişim Vergisi alınmıyor, ayrıca KDV de %1 olarak uygulanıyor.

Ceza Uygulanabilir

HaberTürk?te paylaşılan habere göre ise bir takım GSM operatörleri, WhatsApp, FaceTime gibi iletişim uygulamalarıyla konuşmaların yaygınlaşıp SMS kullanımının azalması gerekçe gösterilerek gerçekte internet kullanımı yüksek olmayan faturalar için %25 vergiye tabi konuşmayı düşük tutup, %5 vergiye tabi veri kullanımını yüksek gösterdikleri iddialar arasında yer alıyor. Hatta bazı GSM operatörlerde elektronik yayın abonesi gibi faturalandırmaların da yapıldığı belirtilmiş.

Bu tarz durumlardan dolayı oluşan vergi kaybını araştırmak için adım atan Maliye Bakanlığının nasıl bir sonuç elde edeceğini tahmin etmek zor. Eğer Maliye Bakanlığı herhangi bir operatörde bu tarz bir vergi kaybı olduğunu tespit ederse o operatör yüksek miktarda para cezasıyla karşı karşıya gelebilir.





PAYLAŞ