Malatya çöplerden elektrik üretmeye başlayacak - Haberler - indir.com

Malatya çöplerden elektrik üretmeye başlayacak

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 1 ''   Yayınlanma Zamanı : 2018-12-05 14:40:58
Editör : Furkan Arıcan
Kategori : Teknoloji

Malatya'da kurulan bir termik santral sayesinde şehrin toplanan çöplerinden artık elektrik üretimi gerçekleştirilecek. 

Yap-işlet devret modeli ile Malatya'ya kurulan termik santral ile 40 bin konutun elektrik ihtiyacını karşılayacak elektrik ihtiyacı üretilecek. 5 farklı yöntemle enerji elde edilen bu sistemde yakma, termal gazlaştırma, biyogaz, çöp gaz ve atık ısı yöntemleri ile yapılacak. Aynı zamanda düntada ilk tesis olan MİM Enerji Santrali, 18 megawat güce sahip olacak. 

Volkswagen Elektrikli Otomobil Fabrikası AçıyorVolkswagen Elektrikli Otomobil Fabrikası Açıyor

"Şehir atıkları içerisinde kısmen, atmosfere zararlı madde salınımına sebebiyet verecek materyaller bulunabilmektedir."

Dünyada yaklaşık olarak 100 yıldır şehir çöpünün yakılarak enerji üretilmesi formülü kullanılıyor olsa da Malatya'da kurulan bu santral Türkiye adına bir ilk olma özelliği taşıyor. Santralde kullanılan termal gazlaşma yöntemi ile alakalı açıklama yapan şirketin CEO’su Hacı Ahmet İlhan, "Şehir atıkları içerisinde kısmen, atmosfere zararlı madde salınımına sebebiyet verecek materyaller bulunabilmektedir. Bu materyaller için, en çevreci bertaraf yöntemi, termal gazlaştırma yöntemidir. Katı maddeler içerisinde bulunan hidrokarbon moleküleri, yüksek ısıda çalışan reaktörlerde gaz fazına (syngas) geçer. Syngas’ın yakılması ile açığa çıkan termik enerji ile yüksek basınçlı buhar üretilip, buhar türbini marifeti ile elektrik üretilir. Hidrokarbon moleküllerinden arındırılmış katı maddeler, (çar) başta yol ve asfalt için nitelikli dolgu malzemesi olmak üzere farklı alanlarda değerlendirilecektir." ifadelerine yer verdi.

"Elde edilen biyogaz gaz motorları marifeti ile elektriğe dönüşür."

Çöp içerisinde yer alan saf organik materyallerin, hidrokarbon ihtiva edilmesi ile beraber aynı zamanda yanmayı olumsuz etkileyen nem taşırların varlığından söz eden şirketin  CEO’su Hacı Ahmet İlhan, "Bu materyal için en doğru yöntem, çürütme havuzlarında (digester) biyolojik fermantasyon yolu ile biyogazın açığa çıkarılmasıdır. Elde edilen biyogaz gaz motorları marifeti ile elektriğe dönüşür. Fermente edilmiş organik materyal (kompost) Malatya Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından peyzaj hammaddesi olarak kullanılacaktır." şeklinde konuştu. 

 


Porsche'nin İkinci Elektrik Aracı Sonunda ResmileştiPorsche'nin İkinci Elektrik Aracı Sonunda Resmileşti
General Motors, yeni projesi elektrikli bisiklet olacakGeneral Motors, yeni projesi elektrikli bisiklet olacak
Volkswagen'den 23 Dolar değerinde elektrikli arabaVolkswagen'den 23 Dolar değerinde elektrikli araba

PAYLAŞ