Mac'te fidye yazılımlarından korunmanın ipuçları - Haberler - indir.com

Mac'te fidye yazılımlarından korunmanın ipuçları

Tahmini Okuma Süresi : 5 ' 35 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-10-18 09:00:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Donanım

5 yıl sonra macOS sistemler için ilk kez görünen görülen fidye yazılımı ThiefQuest(EvilQuest) sonrası, Mac sistemler için daha da artacağı tahmin edilen fidye yazılımlarına ve normal zararlı yazılımlara karşı nasıl korunabileceği hakkında bilgi edinmek için yazımızdan faydalanabilirsiniz. Birçok kez gerek çevrenizden gerek de doğru bilgiden uzak platformlarda Mac sistemlere zararlı yazılım bulaşmadığı, zararlı yazılım var olsa bile bulaşmanın çok mümkün olmadığına dair şeyler yazar. Bilinenin aksine macOS da dahil her işletim sistemi zararlı yazılımdan etkilenebilir.

Ransomware Ne Demek?

Son yıllarda çıkan zararlı yazılımlar eskiden olduğu gibi işletim sistemine zarar vermek yerine dosyaları şifreleyen ve şifrenin çözülmesi için fidye talep edilen tehditlere dönüştü. Ransomware (fidye yazılımları) adından da anlayabileceğiniz üzere etkilediği bilgisayardaki dosyaları izinsiz bir şekilde kırılması çok zor veya imkansıza yakın askeri sınıf şifrelemeyle, anahtar olmadan geri getirilemeyecek kadar güçlü bir şekilde şifreler. Kullanıcının dosyalara tekrardan erişebilmesi için genelde ekranda beliren tehdit mesajlarında dosyalara ancak talep edilen fidyenin ödenmesi durumunda erişilebileceği söylenir. Genelde korsanlar, takip edilmesi zor kripto paralar veya sanal paraları kullanarak ödeme ister. İstenen fidye Bitcoin, oyun hediyesi veya çeşitli banka hesaplarına havale edilmesi istenen bir miktar ücret olabilir.

macOS Big Sur Public Beta nasıl indirilir?macOS Big Sur Public Beta nasıl indirilir?

İnsanlar neden dolandırıcılığın kurbanı oluyor?

Bu soruya derinlemesine bakmak gerekirse insan psikolojisinin derinliklerinde yatan korku ve utanma duygusu veya sevgisinin sömürülmesi sonucu alınan, verilen tepki olarak değerlendirilir. Buradaki unutulmaması gereken durum, korsanların hedefinde sistemleriniz değil, siz ve sizlerin duyguları var. Örneğin diyelim ki çocuğunuza ait küçüklük fotoğrafları yalnızca bilgisayarınızda bulunuyor. Tüm dosyalarınızın bir fidye yazılımı tarafından şifrelendiğini düşünün. Saldırganlar hazırladıkları metinde sizlere resimlerinizi yalnızca ödeme yaparak geri alabileceğinizi söylemekte. Bu durumda bu anıların kaybolup gitmesini istemeyen bir baba ücreti karşılayabildiği takdirde fidyeyi haliyle ödemek isteyecektir. Fidye yazılımlarının yayılmasında da daha çok verdiğimiz örnektekine benzer korku ve duygu manipülasyonları söz konusu.

Korsan yazılımlardan uzak durun

Genellikle fidye yazılımları güvensiz kaynaklardan edinilen korsan yazılımlar yoluyla yayılıyor. Fidye yazılımlarına baktıldığında az gelişmiş veya gelişmekte olan ülkelerde daha çok yayılmasının nedeni aslında korsan yazılımlar. Refah düzeyi yüksek ülkelerde orijinal yazılım kullanma oranı, gelişmekte olan ülkelere nazaran çok daha fazla. Yazılım geliştiricilerinin ülkelere uygun fiyat politikası izlememesi, ekonomik durumun uygun olmaması nedeniyle etik olmasa bile birçok kullanıcı korsan yazılım kullanmaya başvuruyor.

Kimsenin kimseye bedava veya yasa dışı bir şekilde pahalı bir yazılımı temiz vereceğini çok düşünmeyin. Size kullanasınız diye korsan DVD veren arkadaşınızın niyeti kötü olmayabilir fakat o yazılımların güvenilirlik derecesini uzman değilseniz başınıza kötü bir şey gelmeden büyük ihtimalle bilemeyeceksiniz. Atasözünde de dendiği gibi “Bedava peynir, fare kapanında olur”. Kötü niyetli kimseler de haliyle bunun farkında. Korsan yazılımlar içerisine gömülen fidye yazılımları çeşitli korsan forumlarda, sözde “full crack” indirme sitelerinde yayınlanmakta ve her gün binlerce kişinin bilgisayarını etkilemekte.

ThiefQuest ransomware temelde korsan yazılım paylaşımı odaklı bir Rus forumunda ortaya çıktı. Daha sonraları büyük torrent arama motorlarının da zararlı torrentleri sonuçlarda göstermesi sonucu birçok sistem etkilendi. Korsan yazılımlarda temel amaç olan kopya korumayı aşmak için çeşitli işlemler uygulanır ve genelde yazılımların bazı kısımlarında değişiklikler yapılır. Bu, korsan yazılım gerçekte temiz olsa bile sonradan içerisine zararlı kodlar ekleyen kimseler için iyi bir bahanedir. Bu yazılımların yayıldığı kaynaklar meşru gibi gözükse de ne indirdiğinizi bilemezsiniz. Bütün bunların dışında kaynağını bilmediğiniz, ailenizden veya arkadaşlarınızdan biri tarafından kullanılan yazılımları edinirken dikkatli olun. Yüksek ücretlerle satılan yazılımları kullanmak kulağa hoş gelse de sizi lisans bedelinden çok daha büyük zararlara uğratması olası.

İnternet dünyasında dikkatli olun

Zararlılar bildiğiniz gibi sadece korsan yazılımlar aracılığıyla yayılmıyor. Tehditler neredeyse her yürütülebilir dosyada olabilmekte. Bu nedenlerden ötürü indirmiş olduğunuz her yazılımı kontrol etmenizde yarar var. Neyse ki Apple tarafından yapılan güvenlik kontrolleri ve Apple uygulama geliştiricilerinden gelen uygulamaları imzalayan GateKeeper gibi önlemlerden ötürü Mac App Store üzerinde zararlı yazılımlarla karşılaşma imkanınız çok daha aza iner.

Bu kurallara uymayan uygulamaları yüklemeyi denerseniz GateKeeper size yazılımın bilinmeyen kaynaktan geldiğine dair bir uyarı gösterir. Ayarlardan bu özelliği kapatmak mümkün fakat daha sonraki kurulumlarda sisteme bulaşması muhtemel zararlılara dair riskleri göz önüne almış olursunuz. Bununla beraber imzası bulunmayan her yazılım zararlı değil zira geliştiricinin GateKeeper’in izin vereceği şekilde imzalanmış bir uygulama yayınlayabilmesi için yıllık 99 dolara Apple Geliştiricisi olması gerekir. Arkasında büyük kuruluşların olmadığı birçok topluluğa ait veya bireysel proje bu nedenle imzasızdır.

Güvenlik yazılımları kullanın

Her ne kadar macOS üzerinde sistem koruması, GateKeeper, Xprotect bulunsa bile ekstra güvenlik için güvenlik yazılımlarından yararlanmaya çalışmak mantıklı bir yol. Genelde işletim sistemi geliştiricilerinin sağlamış olduğu güvenlik çözümleri bir noktaya kadar sizi idare eder. Bu firmaların asıl işleri zararlı yazılım tespiti peşinde koşmak değil, işletim sistemi geliştirmektir. Bu nedenle Mac sistemlerde zararlılardan korunmak için bilinen büyük ve başarılı firmaların antivirüs çözümlerini kullanabilirsiniz.


TikTok'un Mac adreslerini topladığı iddia ediliyorTikTok'un Mac adreslerini topladığı iddia ediliyor
macOS Catalina 10.15.6 güncellemesi yayımlandımacOS Catalina 10.15.6 güncellemesi yayımlandı
Apple, 12 inçlik MacBook'u geri getiriyorApple, 12 inçlik MacBook'u geri getiriyor

PAYLAŞ