macOS, Windows'dan daha mı güvenli? - Haberler - indir.com

macOS, Windows'dan daha mı güvenli?

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 18 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-02-22 16:01:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Donanım

Kötü amaçlı yazılımların önüne geçmek amacıyla araç olarak görev yapan Malwarebytes raporuna göre macOS'ların işletim sistemleri sanıldığı kadar güvenli bir yapıya sahip değildir. Hatta öyle ki macOS işletim sistemi, Windows işletim sistemine göre iki kat daha fazla tehdit altında olduğu belirtildi. macOS işletim sistemi aslında güvenilir olarak düşünülürken sanıldığı kadar güvenli olmadığı dile getirildi. Kötü amaçlı yazılımlardan korunma aracı Malwarebytes tarafından yapılan araştırmanın sonucunda hazırlanan rapora göre macOS işletim sistemli Mac bilgisayarlar, Windows yüklü bilgisayara göre iki kat daha fazla kötü amaçlı yazılım tehdidiyle karşı karşıya.

Bu bağlamda değerlendirme yapıldığında Mac ürünlerini kullanan kullanıcıların en çok karşılaştığı kötü amaçlı yazılımların en başında reklam yazılımları geliyor. Kullanıcıların bilgisi olmadan, genellikle farklı yazılımlarla yüklenen bu yazılımlarla beraber aynı anda yüklenen reklam yazılımları, kullanım esnasında pop-up şeklinde reklamları gösterirken gelir elde etmeye yönelik hareket ediyor. Bunun yanı sıra aynı zamanda reklam yazılımlarının arka planın kişisel verilerinde bu reklamlarla beraber toplandığı biliniyor. Bu kötü amaçlı yazılımların sayıları 2019 yılında tavan yaparken, macOS işletim sistemi için bu durum son dere tehlikeli bir boyuta gelmiş gözüküyor. 

Apple'dan oyuncular için macOS Pro hamlesiApple'dan oyuncular için macOS Pro hamlesi

macOS için %400 daha fazla tehlike oluşturuyor

Malwarebytes bünyesinde yer alan araştırmacılar, macOS yüklü olan Mac bilgisayarların yüzde 400 oranında daha fazla tehlikede olduğunun altını çiziyor. Konuyla ilgili olarak yayınlanan raporda Mac bilgisayarlar için 2019 yılında uç başına ortalama olarak 11 tehdit tespit edilirken, Windows  işletim sistemine sahip olan bilgisayarlarda ise uç başına 4,8 tehdit içeriyor. Elde edilen bu rakamlar macOS bilgisayarlar için 2 kat daha fazla tehdit unsuru oluşturduğunu ortaya koyuyor. 

Genel toplamda ise Windows bilgisayarlar için 24 milyon kötü amaçlı yazılım tespit edildiğini dile getiren güvenlik şirketi, bu sayının macOS işletim sistemi yüklü olan bilgisayarlar için 30 milyona ulaştığı dile getiriliyor. Elde edilen bu rakam macOSiçin oldukça tereddüt ediciyken, sayının fazla olmasında artan satışlardan dolayı, kötü amaçlı geliştirenlerin daha da motive olmasında etkili olduğu düşünülüyor. Malwarebytes yazılımının yüklü bilgisayarlardan edinilen bilgilere göre; hem Windows hem de macOS işletim sistemlerinde en çok karşılaşılan reklam yazılımı tehditleri ise sırasıyla Adware.NewTab, PUP.PCVARK ve PUP.MacKeeper şeklinde belirlendi

Son zamanlarda kötü amaçlı yazılımların kullanıcıların kişisel verilerine ve bilgisayarlarına ciddi oranda zarar verdiğini duyuyoruz. Bu doğrultuda bir araştırma yapan Malwarebytes, hem Windows hem de macOS bilgisayarları ele aldı. Malwarebytes bünyesinde çalışan araştırmacılar, bilgisayarlarda yer alan bu kötü amaçlı yazılımların kullanıcıların izni olmadan arka planda çalıştıklarını dile getiriyor. Fakat, Windows kullanıcılarının karşı karşıya kaldığı tehditlerle karşılaştığında devede kulak kalıyor demek mümkün. Açıklanan söz konusu bu rapordan elde edilen bilgilere göre, Windows kullanıcıları reklam yazılımlarının yanı sıra Emotet, Trojen, Truva atı ve Ryuk gibi çok daha zarar verici kötü amaçlı yazılımlarla da karşılaşmak durumunda kalıyorlar. 

 


MacOS sistemindeki riskli güvelik açığı kapatıldıMacOS sistemindeki riskli güvelik açığı kapatıldı
Evrensel iOS uygulama sistemi, macOS için geliyorEvrensel iOS uygulama sistemi, macOS için geliyor
Samsung Galaxy S20 ailesine Windows 10 desteğiSamsung Galaxy S20 ailesine Windows 10 desteği

PAYLAŞ