LinkedIn, Apple için kişisel verileri toplamayacak - Haberler - indir.com

LinkedIn, Apple için kişisel verileri toplamayacak

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 18 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-03-05 18:01:01
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Uygulama

İş odaklı performans sergileyen Linkedln, sektörel olarak performans sergiliyor olsa da sosyal ağlar arasında tartışmasız en popüler olanların başında gelir. Her meslek dalından profesyonellerin kullandığı bu platform, dünya çapında 500 milyondan fazla kullanıcı tarafından aktif olarak kullanıyor. Tıpkı her popüler ve ücretsiz platformda olduğu gibi LinkedIn de gelirinin önemli düzeyde bir kısmını kullanıcı verisi toplayarak elde ediyor. Fakat görüldüğü üzere Apple tarafından bu gelir kaynakları ciddi bir zarar alacak gibi gözüküyor. 

LinkedIn, IDFA verisi toplamayı bırakacak

Amerika merkezli sosyal ağ, bugün bir blog gönderisiyle beraber artık Apple tarafından IDFA (Identifier for Advertisers) verisi toplamaya son vereceğini dile getirdi. IDFA'nın ne olduğunu merak edenler için belirtmek gerekirse, Apple şirketinin uygulama geliştiricilerine sağlamış olduğu bir kullanıcı takip etme gereci olarak nitelendiriliyor. Bir diğer deyişle ise bunu internet sitelerinin kullandığı çerezlerin Apple uygulamalarındaki versiyonu diye tanımlamak mümkündür. IDFA'ler sayesinde kullanıcı reklamla etkileşime girdiği her zaman, reklama tıklamak, reklamlardaki uygulamayı indirmek ve buna benzer işlemler için reklam verenler bu konuda bilgi alıyor. 

LinkedIn, Yeni Profilleri Kullanıma SunuyorLinkedIn, Yeni Profilleri Kullanıma Sunuyor

Böylelikle reklam verenler kişiselleştirişmiş reklam kampanyaları hazırlayabilirler. Son olarak ise bu IDFA sisteminin verilerinizi kişisel bilgileri ortaya koymadan reklamcılara aktardığı da dile getirildi. Bu işin Apple kısmından bahsedelim. LinkedIn, kendisi için gelir kaynağı olan IDFA kullanımından neden vazgeçiyor olabilir? Elbette ki bunun Google gibi kendi iyi niyetinden yapmadığını tahmin etmek hiç de zor değildir. LinkedIn platformunun IDFA'leri kullanmayı bırakmasının sebebi gelecek aylarda uygulamaya girecek olan ‘Apple App Tracking Transparency’ özelliğidir.

Söz konusu bu özellik, kullanıcılara alakalı olan uygulamanın kişisel verileri topladığını ve isterlerse bunun dışında kalabileceklerini de dile getirdiler. Görüldüğü üzere platform birçok Apple kullanıcısının seçeneğinin sunulmasıyla beraber zaten verisini toplamayacağını ön görmüş olacak ki, kendiliğinden IDFA kullanımını bırakıyor. Bu büyük şirket, yapılan bu hamlenin bazı sponsorlu eşleştirmeler ve ilanlar gibi özellikleri az da olsa etkileyeceği düşünülüyor. Fakat, şirket platformun performansında ve işlevselliğinde herhangi bir düşüş beklememektedir. Özetlemek gerekirse, Apple'ın gizlilik konusunda yapmış olduğu bu hamleler meyvesini veriyor gibi gözüküyor. Konuyla ilgili olarak elde edilen bilgiler şu an için bunlarla kısıtlıdır. 

 


İlgili uygulamalar
LinkedIn, Kapak Fotoğraflarını Herkese AçtıLinkedIn, Kapak Fotoğraflarını Herkese Açtı
Linkedin, Learning ile Profesyonelleri Eğitmeye Ağırlık VerecekLinkedin, Learning ile Profesyonelleri Eğitmeye Ağırlık Verecek
LinkedIn, çevrimiçi iş görüşmeleri için yeni bir özelliği kullanıma sunuyorLinkedIn, çevrimiçi iş görüşmeleri için yeni bir özelliği kullanıma sunuyor

PAYLAŞ