Libra Finansal Sistemi Değiştirecek - Haberler - indir.com

Libra Finansal Sistemi Değiştirecek

Tahmini Okuma Süresi : 4 ' 12 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-07-03 11:02:01
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Donanım

Dijital para birimi ve Facebook'un da kullanmayı tercih ettiği para birimi Libra, özgün yapısı ile beraber dünya çapında klasik finansal sistemlerin dışında kalmış kişileri dijital finans sistemi ile tanıştırmaya yönelik hareket ediyor. Finansal sistemlerin teknolojik açıdan küreselleşmesi anlamında öncü adımlarından biri olarak görülen Facebook'un kripto para birimi Libra, dünya çapında çalışmalara odaklanıyor. Nobel ödüllü dünyaca ünlü Fransız ekonomist Jean Tirole'nin düşüncesine göre, toplumsal dijitalleşme durumu 21. yüzyılda gerçekleşen toplumsal ekonominin ve bununla beraber toplumsal değişimin tam merkezinde bulunan bir kavramdır. Ödüllü yazar,  "Economics for the Common Good (Kamu yararı için ekonomi)"  adlı kitabında eninde sonunda herkesin hatta farklı kurumların bile bu değişime ayak uyduracağı yönünde bir görüş savunuyor. 

Dijital ekonomi konusunda yeni demirbaşların adeta sosyal medyalar olduğunu düşünen Tirole, açıklamalarında arz talep dengesinde bir kesinlik durumunun olduğunu, alıcı ve satıcı kitlelerin birbiri ile etkileşime girdiği piyasanın ardık Visa, Sony, Alphabet, Facebook gibi şirketlerin aracılığıyla iki taraflı bir piyasa döngüsünün gerçekleşeceğinin altını çiziyor. Buradaki en önemli nokta, iki taraflı piyasalarda aracı olan kişiler farklı tüketici olan kitlelerinin bir araya gelebileceği, iletişim halinde olabilecekler ve etkileşim gerçekleştirebilecekleri bir ortam oluşturma konusunda etkin rol oynuyorlar. 

Facebook Calibra Logosu Çalıntı ÇıktıFacebook Calibra Logosu Çalıntı Çıktı

Geleneksel finansal sistemin dışında 1,7 milyar kişi var

Söz konusu Libra projesinin detaylarına bakmak gerekirse "White Paper"ın içeriklerine göre dünya genelinde 1.7 milyar yetişkin kişinin geleneksel finansal sistemin dışında yer aldığı ve bunlar arasında 1 milyar akıllı cep telefonu kullanıcısı olduğu yarım milyar kullanıcının ise internet erişimine sahip olduğu meselesi Facebook platformunun potansiyel kullanıcı hedefi konusunda çeşitli ipuçları ile bilgi veriyor. Yine White Paper üzerinden topladığımız bilgilere göre "Dünyada, daha az parası olan insanlar finansal hizmetler için daha fazla para ödüyorlar. Zor kazanılmış gelir, havale ve ATM masrafları nedeniyle azalıyor." verileri ile Libra'nın diğer finansal sistemlerden daha ucuz olacağı hakkında bilgi veriliyor. 

Tüm bu özelliklerin yanı sıra aynı zamanda özellikle de Facebook platformunun dünya çapında 2.4 milyar kullanıcı sayısına sahip olduğunu ele alırsak piyasaya girmesi beklenen Libra'nın, diğer kripto para birimlerine karşı elde edeceği kişi sayısının daha fazla olacağı düşünülüyor. 
Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burak Saltoğlu, konu ile ilgili yapmış olduğu açıklama ile beraber özellikle de gelişmekte olan ülkelerde merkez bankaları ile beraber koordineli bir sistem üzerinden bu sürecin yönetilmesi gerektiği ileri sürüldü. 

Merkez bankasında değişim söz konusu

Teknolojiler gelişmeler doğrultusunda yaşanan gelişmeler ile beraber merkez bankalarının eski sistemler doğrultusunda çalışmayacağının altını çizen Saltoğlu, "Merkez bankalarının senyoraj denilen para yaratma ve tutma etkisi giderek kayboluyor. Bankacılık dışı kesim artık finans alanına girmeye başlayacağı için buradaki gelişmeleri izlemek ve ciddiye almak lazım." şeklinde konuştu.

Konuşmasına devam eden Saltoğlu, Libra'nın Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde bankacılık işlemleri için kullanımının sınırlı olacağını dile getirirken aynı zamanda temel bankacılık faaliyetlerinin de göreceli olarak kısıtlı olduğu fakat Facebook gibi güçlü bir sosyal medyanın yaygın olarak kullanıldığı Afrika gibi ülkelerde Libra'ya olan ilginin artacağını dile getirdi. 

Gelişmekte olan ülkeler bankalarını koruma altına almalı

Dünyaca ünlü sosyal medya Facebook'un kurucuları arasında yer alan Chris Hughes geçtiğimiz günlerde İngiliz Financial Times'da yayınlanması adına kaleme aldığı yazısında Libra'yı önemli bir boyutta eleştirerek, Libra kripto para biriminin orta derecede dahi başarılı olması halinde bile söz konusu bu paranın büyük bir miktarının merkez bankalarından Visa, Uber ve Vodafone gibi bu büyük şirketlerden geçebileceğinin altını çizdi. Bu açıklamalar ile beraber Hughes, yazısında özellikle de gelişmekte olan ülkelerin bu konuda daha titiz davranmaları gerektiğine değinerek, "Her şeyin Facebook’un planladığı gibi gitmesi durumunda dünyanın en büyük şirketlerinden bazıları, İsviçre'de 10 milyon dolarlık üyelik ücretine sahip bağımsız bir organizasyon aracılığıyla bu yeni para birimini denetleyecek." konuşmasına devam etti. 


 


İlgili uygulamalar
Libra'nın Duyurulmasıyla Bitcoin Uçuşa GeçtiLibra'nın Duyurulmasıyla Bitcoin Uçuşa Geçti
Dolandırıcıların Yeni Taktiği Facebook LibraDolandırıcıların Yeni Taktiği Facebook Libra
Facebook Libra, Binance'de Listelenecek mi?Facebook Libra, Binance'de Listelenecek mi?

PAYLAŞ