KYK Borcunu İnternetten Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır? - Haberler - indir.com

KYK Borcunu İnternetten Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 57 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-06-05 14:01:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Soru-Cevap

Türkiye Cumhuriyeti Devleti, üniversite öğrencilerine öğrencilik süreçlerinde faydalanabilecekleri bir imkan sunuyor. Üniversite öğrencileri dört yıllık ya da iki yıllık eğitim süreçleri boyunca istedikleri zaman devletten kredi alma başvurusu yapabiliyor ve mezun olduktan en fazla 3 yıl sonra KYK borcunuzu geri ödemeniz gerekiyor. Belirlenen süreç 2 yıl olup işsiz olmanız halinde 1 yılda erteletme hakkınız vardır. Bu borcu elbette ki tek seferde de ödeyebilir taksit seçenekleri ile de geri ödemesini gerçekleştirebilirsiniz. 

Üniversite öğrenim yıllarınızda öğrenim yani katkı kredisi hakkınızı kullandıysanız ve toplam borcunuzun ne kadar olduğunu merak ediyorsanız, bu konuda yazımızdan referans alabilirsiniz. Kredi aldığınız yıl içerisinde farklı bir miktara imza atarken ilerleyen süreçte değişen ekonomik değerlere göre artış ya da azalış gösteren katkı kredinde borcunuzun toplam ne kadar olduğunu ve ödeme başlangıç tarihinizi merak ediyorsanız yazımızından faydalanarak bu bilgileri elde edebilirsiniz. Kredi ve Yurtlar Kurumu maddi anlamda ihtiyacı olan lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerine aylık olarak kredi ve burs yardımı yapıyor. Eğer burs alan şanslı öğrenciler arasındaysanız geri ödemeniz olmadığı için herhangi bir sıkıntıya girmenize gerek yoktur. Fakat, öğrenim ve katkı kredisi alan öğrenciler burs alanlar kadar şanslı değildir. Öğrencilik döneminde rahatlık olarak görülen bu krediler mezun olduktan sonra oldukça can sıkıcı olabiliyor. 

Hatta geri ödeme aşaması son derece sancılı bir süreç olabiliyor. Krediniz tamamen kesildikten sonra Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) oranına göre hesaplanan KYK kredi borcunu sorgulayarak ne kadar borcunuz olduğunu ve taksitlendirme işlemlerini kolaylıkla kontrol edebilirsiniz. KYK borcunuzun detaylarını öğrenmek için en e-Devlet kapısından faydalanabilirsiniz. İşlemlerinize başlamak için ilk olarak turkiye.gov.tr adresinden ya da mobil uygulamalardan e-Devlet kapısına giriş işleminizi gerçekleştirin. Bunun için elbette ki bir e-Devlet hesabınızın olması gerekiyor. Ardından ana sayfada yer alan Kurumlar sekmesine tıklayarak işlemlerinize devam edebilirsiniz. 

Kurumlar sayfasından A'dan Z'ye kadar sıralanan bir liste ile karşı karşıya geleceksiniz. Buradan G harfine gelerek Gençlik ve Spor Bakanlığı hizmetlerine giriyoruz. Hizmetler sayfasında üst bölümde yer alan Burs - Öğrenim Kredisi İşlemleri bölümünden Öğrenim - Katkı Kredisi Geri Ödeme Sorgulama seçeneğine tıklayın ve devam edin. Karşınıza yeni bir sayfa açılacak. Bu yeni sayfadan ise listelenen kredi hesabınızın yan kısmında yer alan Ödeme Bilgileri butonuna tıklayın. Öğrencilik döneminde aldığınız KYK kredi borcu geri ödeme bilgilerinizi bu sayfa üzerinden inceleyebilirsiniz. Sayfada geri ödeme işlemine başlayacağınız tarih ile beraber her ay ne kadar ödeme yapmanız gerektiğini de ilk aydan son aya kadar görüntüleyebilirsiniz. Sayfanın en alt kısmına indiğiniz taktirde ise hesaplanan toplam borcunuzu görebilirsiniz. Eğer ödeme tarihiniz başlamasına rağmen borcunuzu ödemeye başlamadıysanız, gecikme zammı ile beraber hesaplanan toplam borcunuzu da aşağıda göreceksiniz. Öğrenciyken çok hoş olarak gözüken bu para mezun olduktan sonra çok ciddi sıkıntılar çıkarabiliyor. Bu sebeple alıp almamak konusunda iyi düşünülmesi gerekiyor. 





PAYLAŞ