Kullanıcı verilerini ele geçiren 7 uygulama Play Store'dan kaldırıldı - Haberler - indir.com

Kullanıcı verilerini ele geçiren 7 uygulama Play Store'dan kaldırıldı

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 20 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-07-19 13:33:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Donanım

Teknoloji dünyasının lider isimlerinden Google, akıllı cihaz kullanıcılarının mesaj ve arama gibi kişisel bilgilerini toplayan yedi adet Android uygulamasını uygulama mağazası Play Store üzerinden kaldırdır. Bildiğiniz üzere hem Android hem de iOS işletim sistemi bulunan akıllı cihazlardaki uygulamalara ev sahipliği yapan uygulama mağazalarında binlerce uygulama vardır. Fakat bu uygulamaların hepsi kullanıcılara faydalı kullanımlar sunmuyor. Hatta bazıları kullanıcıların kişisel verilerini toplayarak zaman zaman kullanıcılara çeşitli sorunlar yaşatabiliyor. 

Siber güvenlik firması olarak görev yapan Avast bünyesinde yer alan araştırmacılar, Google Play Store mağazasında bir Rus geliştirici tarafından kullanıcıların kişisel verilerini ele geçirmek adına tasarlanmış olan yedi adet Android uygulaması buldular. Avast çalışanları, salı günü itibariyle söz konusu bu güvenlik tehdidi oluşturan uygulamalardan dördünü Google'a bildirdi. Çarşamba günü ise diğer üç uygulamayı da tespit ederek araştırmacılar, ABD'li şirket Google ile tekrar iletişime geçti. 

Google Play Store Material Temasının APK'sı SızdırıldıGoogle Play Store Material Temasının APK'sı Sızdırıldı

Kişisel tehdit yaratan uygulamalar kaldırıldı

Google şirketi tarafından yapılan açıklamalarda, Avast şirketi tarafından keşfedilen casusluk uygulamalarının Google Play Store mağazası üzerinden kaldırıldığını dile getirdi. Kişisel tehdit oluşturan bu yedi uygulamanın da toplam olarak 130.000 adet indirilmeye sahip olduğunu dile getiren Avast çalışanları, en çok indirilen uygulamaların ise Spy Tracker ve SMS Tracker olduğunun bilgisini verdi. Söz konusu bu her iki uygulamada 50.000 adetten fazla indirilmiş durumdadır. 

Uygulamalar üzerinde inceleme yapan güvenlik araştırmacılarının elde ettiği bilgilere göre söz konusu bu uygulamalar, bilgisayar korsanlarının casusluk yapmak istedikleri akıllı cihazlara erişimlerini sağlamak adına kolaylık sağlıyor. Akıllı cihaz kullanıcılarından e-posta adresini ve şifresini isteyen uygulamalar, casusluk esnasında gerekli olan bilgileri topladıktan sonra casusluk uygulamasını uzaktan akıllı cihazlara yüklüyor. Kurulum esnasında hiçbir uygulama simgesi ile karşılaşılmıyor. Bu sebeple casusluğa maruz kalan kullanıcılar, akıllı cihazlarına yüklenen uygulamalardan kesinlikle haberdar olmayacaklar. 

Kullanıcıların akıllı cihazlarına sızmayı başaran casusluk uygulamaları, kullanıcıların konumlarını gerçek zamanlı olarak seyredebiliyorlar. Bunun yanı sıra hatta, kullanıcıların telefon rehberlerine, mesajlarına ve arama geçmişine dahi erişim sağlayabiliyorlar. Uygulama mağazasında yer alan uygulamalar arasında faydalı uygulamalar olduğu gibi aynı zamanda kullanım esnasında kullanıcıların farkında olmadan onların kişisel verilerini ele geçirebiliyorlar. Bu gibi durumlara karşı kullanıcıların biraz daha dikkatli davranması gerekiyor. Aksi halde uygulamaların arka planında ne olduğunu bilmediğiniz bir uygulamaya sahip olmak bir süre sonra güvenlik tehdidi ile karşılaşmanıza sebep olacaktır. Bu konu hakkında kişilerin titiz davrandığı gibi aynı zamanda güvenlik şirketlerinin de bu konu üzerinde uzun soluklu çalışmalar yapmaları gerekiyor. Uygulama mağazalarında yer alan tüm uygulamaların incelenmesi ve kullanım esnasında zarar görülmeyeceğinden emin olunması gerekiyor. Aksi halde faydadan çok zarar görebilirsiniz. 

Güvenlik açığı barındırması sebebiyle Google Play Store mağazasından kaldırılan uygulamaların isimleri aşağıda yer alıyor;

- Track Employees Check Work Phone Online Spy Free

- Spy Kids Tracker

- Phone Cell Tracker

- Spy Tracker

- Mobile Tracking

- SMS Tracker

- Employee Work Spy 

 


Google, Play Store İade Koşullarını DeğiştiriyorGoogle, Play Store İade Koşullarını Değiştiriyor
Play Store'da Tehlikeli Uygulama Sayısı AçıklandıPlay Store'da Tehlikeli Uygulama Sayısı Açıklandı
Google Play Store'da Ebeveyn Denetimlerini Özelleştirme İşlemi Nasıl Yapılır?Google Play Store'da Ebeveyn Denetimlerini Özelleştirme İşlemi Nasıl Yapılır?

PAYLAŞ