Kuantum bilgisayarlar nedir? - Haberler - indir.com

Kuantum bilgisayarlar nedir?

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 20 ''   Yayınlanma Zamanı : 2018-10-29 11:40:00
Editör : Ahmet Haşim Erdoğan
Kategori : Donanım

Sürekli olarak etraftaki haberlerde gördüğümüz fakat tam olarak nasıl çalıştığını ve ne yaptığını bilmediğimiz Kuantum bilgisayarlar nedir?

Kuantum bilgisayarlar nedir?

Dünyada bir süre önce hiç bilgisayar bulunmuyordu. Fakat şimdilerde ise bilgisayarlar sayesinde hayatımızı devam ettiriyoruz diyebiliriz. Çünkü bilgisayarların olmadığı bir dünyayı düşünmek insanlara pek de yararlı olacağı fikirlerini getirmiyor. Sahip olduğumuz bu teknoloji sayesinde birçok gündelik işimizi gerçekleştirebiliyoruz. Ceplerimizde, kolumuzda, ofis ve evlerimizde bulundurduğumuz küçük veya büyük bilgisayarlar sayesinde oturduğumuz yerde banka işlemlerini, çalıştığımız şirketteki bazı işleri, hatta son gelişen akıllı evler sayesinde hiç kalkmadan oda sıcaklığını, elektriği ve birçok şeyi kontrol edebiliyoruz. Bunların yanı sıra dışarı çıkmadan eşya ve giysi alabiliyoruz. Fakat bu bilgisayarların bilmediğimiz bir türü daha var o da Kuantum bilgisayarlar.

Teleskopların yerini Kuantum Işınlama Cihazları alacakTeleskopların yerini Kuantum Işınlama Cihazları alacak

Dünyada sadece birkaç tane kuantum bilgisayar üreticisi bulunuyor. Bu firmaların ya da kuruluşların isimlerini pek de bilmiyoruz. Çünkü kuantum bilgisayarlar genelde tüketicilere yönelik üretilmiyor. İlerleyen zamanlarda seri olarak üretilip satılabilirler fakat şimdilerde pek de satılmıyor. Zaten bu bilgisayarların nasıl çalıştığını da pek çok kişi bilmiyor. Aynı normal bilgisayarların ilk çıktığı zamanlardaki gibi. Kuantum bilgisayarlar, kuantum mekaniğini kullanan bilgisayar türüdür. Herhangi normal bir bilgisayardan çok daha yüksek ve verimli işlem gücüne sahiptirler. Klasik bilgisayarlar 0-1 rakamlarından oluşan diziler halinde bilgiler depolar. Bu sayılarla şu anda ekranda gördüğünüz bilgiler oluşur. Her bir 0 ve 1 rakamının bulunduğu birime "bit" denir.

Kuantum bilgisayarlar, normal bilgisayarlar gibi bit birimlerini kullanmaz. Onların yerine "kübit" adı verilen birimler ile bilgi depolar. Her potansiyel için aynı anda hesaplama yapan bir bilgisayardır. Bu sayede milyarlarca, desilyonlarca ihtimali aynı anda hesaplayabilen bilgisayarlardır. İhtimal sayısı arttığı zaman normal bilgisayarlara göre çok daha fazla zaman kazanan bilgisayarlardır. Kullanım alanlarının kesinlikle sınırları yoktur. Gelişmiş bir kuantum bilgisayar, evren simülasyonlarını çalıştırabilir.

Hiç bilmediğimiz dünyalar hakkında bilgiler işleyebilir. Neye benzedikleri hakkında az da olsa bir fikir sahibi olabiliriz. Kuantum bilgisayarlar gelecekte sanal mimari üretmek adına kullanılabilir. Aynı anda birçok hesaplama yapabilen bu bilgisayarlar gelecekte seri üretime geçebilir ve kullanıcıların evlerinde bulundurabileceği bir sistem haline dönüşürse evlerde kullanılabilir. Belirtmek gerekiyor ki bu bilgisayarların kullanım alanlarının sınırı bulunmuyor.



PAYLAŞ