KTÜ öğrencilerinden su altı drone'u - Haberler - indir.com

KTÜ öğrencilerinden su altı drone'u

Tahmini Okuma Süresi : 1 ' 57 ''   Yayınlanma Zamanı : 2018-09-26 09:15:00
Editör : Furkan Arıcan
Kategori : Donanım

İstanbul'da gerçekleşen TEKNOFEST 2018 festivalinde tamamen kendi yerli üretimleri olan ve dünyada ise "ROV" olarak bilinen su altı görüntüleme sistemi tanıtan KATÜ Creatiny Grubu, insansız su altı görüntüleme sistemi geliştirdi. Suyun altında 20 metre kadar derinliğe inebilen ve görüntü yakalayabilen drone'a ilgi oldukça büyüktü. Yetkililerin yaptığı açıklamaya göre bağlantı sorunu giderilirse su altında 100 metre derinliğe kadar gidebiliyor. 

Geliştirilen drone yurt dışında 200 Dolar

Gerçekleştirilen proje üzerinde tam 6 ay kadar çalıştıklarını ifade eden Creatiny Grubu Kaan Öztürk, "Kurduğumuz grubun tamamı bilgisayar ve elektronik mühendisliği bölümü öğrencilerinden oluşuyor." dedi. Yurt dışında bu projeye ROV olarak adlandırıldığının altını çizen Öztürk, "Aracı tasarlarken tamamen yerli imkanlarla üretmeye çalıştık. Üretiğimiz bu araç yurt dışında oldukça popüler. İnsanlar artık su altını ve uzayı keşfediyor." şekkinde konuştu. Üretilen aracın yurt dışı fiyatının 200 Dolar olduğunu belirten Öztürk, bin Türk Lirası'na mal ettiklerinin altını çizdi. Yerli imkanlarla böyle bir aracı üretebileceklerini herkese ispatlamış olduklarını ifade eden Öztürk, "Bu araçları herkes elinden geldiğince küçültmeye çalışıyor taşınabilir olması için. Normalde yurt dışında imal edilen ROV'lar, biraz kaba üretiliyor." dedi.

Yerli drone'un görevleri neler

Üretikleri aracın yapabildiklerini anlatan Öztürk, konuşmasına şu sözlerle devam etti; "Örneğin birisi boğulduğunda, dalgıç çağırmak yerine bu araç kullanılabilir. Aracı 5 dakika içinde kurup, suya atıp, gözlem yapabiliyorsunuz. Maliyetini de çok düşürmeye çalıştık. Çünkü maliyeti düşürebilirsek, cihaz herkes için erişilebilir olacak. Bu aracı satma planımız da var. Şu an en zayıf noktası bağlantıları. Bu sorunu çözebilirsek, 100 metreden daha derine girebilir. Bu cihazlar su altında kablosuz sinyal çalışmadığı için mecburen kablo ile çalışıyor. Elimizdeki kumandayla bağlantı kurarak, cihazın kamera görüntüsünü alıyor, her türlü veri alış verişini yapabiliyoruz."

 





PAYLAŞ