Kripto para yatırımcıları vergilendirilecek - Haberler - indir.com

Kripto para yatırımcıları vergilendirilecek

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 29 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-05-31 12:30:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Kripto Para

Kripto para piyasalarıyla ilgili yasal düzenleme ile ilgili çeşitli bilgiler ortaya çıktı. Konu ile ilgili olarak oluşturulan komisyona sunulan bu rapor, kripto para birimlerini tanımlamayı, yatırımcıyı koruması ve vergilendirmesi ön plana çıkıyor. 

Türkiye, geçtiğimiz dönem içerisinde kripto para piyasaları ile ilgili olarak önemli bir konu gündem haline getirildi. Hükumet yetkilileri ve piyasa düzenleyiciler tarafından aktarılan bilgilere göre ülke içerisindeki yatırımcılar ile borsalara yönelik çeşitli düzenlemeler yapılacaktır. Fakat bugüne kadar konu ile ilgili olarak somut bir gelişme yaşanmamıştır. Yani yatırımcılar, kendilerini nelerin beklediği hakkında bilgi bulunmuyordu. 

İsviçre bankası kripto para desteği verecekİsviçre bankası kripto para desteği verecek

Konuyla ilgili olarak elde edilen son bilgilere göre ise yatırımcılar ile borsaları bekleyen düzenlemelerin belirlenmesi konusunda son noktaya gelindi. Konu ile ilgili olarak hazırlanan komisyona sunulan bir rapor, belirlenen yasal düzenlemenin yatırımcıyı koruyacağı, borsaların hizmet verebilmesi adına gerekli şartların belirlenmesi ve kara para aklamasının önüne geçilmesi gibi durumları kapsadığını ortaya çıkarıyor. Elbette ki yatırımcılar için vergi de bu düzenleme içerisinde bulunuyor. 

Yatırımcılar, THODEX gibi borsalardan korunacak

Elde edilen raporlarda yer alan bilgilere göre kripto para borsaları, ülkemizde tıpkı emtia borsaları gibi çalışma sistemine sahiptir. Yani bu şirketler, Sermaye Piyasası Kurulu'na giderek resmi olarak lisans alacaklar. Aynı zamanda bu şekildeki kuruluşlar için asgari sermaye şartı getirecekler. Bu da şirketlerin sadece bir internet sitesiyle kripto para borsası kurma olasılığını ortadan kaldıracak. Konuyla ilgili olarak tahminlere göre Türkiye'de hizmet veren 40'a yakın kripto para borsaları vardır ve bunların neredeyse yarısı, "merdiven altı" olarak nitelendiriliyor. İşte söz konusu bu düzenleme, yatırımcıyı merdiven altı borsadan korumuş olacak.

Borsalar, devlet adına stopaj kesecek

Çeşitli raporlara göre kripto para yatırımcılara belirli bir miktar stopaj kesintisi uygulanacak. Bunun en basit şekildeki tabisi ise vergi olarak adlandırılabilir. Şu an için yüzdelik bir dilimden bahsedilmiyor olsa da bu konu ile ilgili olarak farklı ülkelerdeki sistemlere bakıldığı, bunların Türkiye'ye nasıl uyarlanabileceği konuşuyor. Örnek vermek gerekirse kripto paralar emtia olarak kabul edilirse yatırımcılarının vergi mükellefi olabileceği dile getiriliyor. Raporlarda yer alan verileri değerlendirmek gerekirse, alınan verginin büyük bir ihtimalle yatırımcının zarar görmesini engelleyecek. 

Dünya genelinde bakıldığında hizmet vermekte olan kripto para borsaları, alım-satım işlemlerinde belirli bir şekilde komisyon kesintileri yapıyorlar. Raporlarda yer alan bilgilere göre Türkiye'de hizmet veren borsalar, bahsi geçen verginin de aracısı olarak hizmet verecek. Yani yatırımcı, son hali ile yürürlüğe girecek düzenlemede yer alacak vergi ödemesini, borsa üzerinden yapacak. İşlem yapılan borsa da yatırımcıdan toplamış olduğu vergiler devlete verilecek. 

Konuyla ilgili olarak hazırlanan rapor, düzenlemelerin yapılabilmesi için önce kripto paralar için bir tanım getireceğini belirtiyor. Esasına değinmek gerekirse bu tanımlama, yasal düzenlemenin temel yapı taşlarını oluşturacak. Örnek vermek gerekirse raporda yer alan "Kripto paraların bir asli değeri yoktur ve değeri çok oynaktır." tespiti, bu yatırım araçlarına dolar ya da altın gibi bakılmayacağını gösteriyor. Fakat raporlarda yer alan farklı bölümlerde, "kripto varlık" ifadesi geçiriliyor. İşte söz konusu bu tabirin, yasak düzenlemedeki tanımlama olarak kullanılacağı düşünülüyor. Son olarak ise, kripto para varlık ifadesinin çeşitli ülkeler içerisinde de yasal düzenlemeler içerisinde yer aldığını belirtmek gerekir. 

 


En çok kaybettiren ve en çok kazandıran kripto para birimleriEn çok kaybettiren ve en çok kazandıran kripto para birimleri
Kripto paralar %10'lık değer kaybı yaşadıKripto paralar %10'lık değer kaybı yaşadı
Bir kripto para borsası yanlışlıkla kullanıcılara bitcoin dağıttıBir kripto para borsası yanlışlıkla kullanıcılara bitcoin dağıttı

PAYLAŞ