Kripto para vergileri düzenlemesi hakkında yeni bilgiler - Haberler - indir.com

Kripto para vergileri düzenlemesi hakkında yeni bilgiler

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 4 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-03-04 12:01:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Kripto Para

Kripto para dünyası bilindiği üzere son zamanların en popüler konularına sahiptir. Öyle ki kripto para dünyasında uzun bir süredir tartışmalara sebep olan vergiler ve düzenlemeler konusunda yeni bilgiler gün yüzüne çıktı. İlk olarak ise bu piyasada faaliyet gösteren firmalara lisans ve asgari sermaye şarkı getirilecek. Bununla beraber aynı zamanda kripto para alım satım işlemleri de vergiye tabii tutulacak. 

Son dönemler içerisinde ülkemizde de oldukça çok ilgi göre yatırım araçlarından biri de kripto para almak oldu. Esasında geleneksel paranın dijital bir şekilde yerini alacağı düşünülen bu kripto paraların tam olarak ne olduğu uzun bir zamandır tartışılıyordu. Daha önce ise veraset vergisi bağlamında nasıl ele alınacağı belirlenen kripto paralarla ilgili gelişmeler olarak takip ediliyor. Ülkemizde ise 2 milyon yatırımcı bulunan kripto paralara yönelik olarak düzenlemeler yapılmaya devam ediliyor. APara tarafından yapılan haberlere göre Hazine ve Maliye Bakanlığı, TCMB, BDDK ve SPK, ilgili kuruluşlarla beraber çeşitli çalışmalar yürütüyor. Yılın ilk yarısında söz konusu bu düzenlemelerin yürürlüğe girmesi bekleniyor. 

Sanal varlıklara ve kripto paralara vergi gelebilirSanal varlıklara ve kripto paralara vergi gelebilir

Asgari sermaye şartı getirilebilir

İlk olarak bu piyasada aktif olarak gören görev yapan ve faaliyet gösteren 60-70 kadar şirket için lisans ve asgari şartı getirilecek. Şirketlerin teknik açıdan yeterliliğe ve kurum çalışanlarından da SPK lisansına sahip olmaları beklenecek. Kulislerde gezen söylentilere bakıldığında ise hükumet, ilk etapta Bitcoin olmak üzere kripto paraların alım satım işlemlerinden veri almaya hazırlanılıyor. Bu noktaya gelindiğinde ise ilk aşamada kripto paranın nasıl tanımlanacağı konusuyla ilgili çeşitli tartışmalar yapılıyor. Kripto paralar emtia, menkul kıymet ya da para olarak nitelendirilebilir.

Konuyla ilgili olarak araştırmalar yapan uzmanlara göre kripto para menkul kıymet olarak nitelendirilecek ve altın, döviz gibi kaynağından %10 oranında stopaj vergisi alınabilecek. Türkiye'nin kripto para işlem hacminde Avrupa'da ilk, dünyada dördüncü sırada olduğunu da belirtmek gerekir. Vergilendirme işlemlerinin uzun bir süre yatırım yapan yatırımcıların ya da al-tut stratejisine sahip olan kişileri etkilemeyeceği de tahmin ediliyor. Belirli bir vade içerisinde, kısa süreli olarak al sat yaparak para kazanan kişilerin elde edeceği gelirin belli bir kısmının vergi olarak kesilmesi de beklenenler arasındadır. 

Bakanlıktan açıklama yapmıştı

Hazine ve Maliye Bakanlığı konuyla ilgili daha önce yaptığı bir açıklamada "Kripto para ile ilgili durum bakanlığımız tarafından takip ediliyor. Kripto paralarla ilgili dünya genelindeki kaygıları paylaşıyoruz. MB, BDDK SKP ile işbirliği halinde çalışma yürütülüyor" ifadelerine yer vermişti. Dünyanın her yerinde kripto paralara nasıl bir vergilendirme sistemi uygulanacağı ile ilgili tartışmalar hızla devam ediyor. Ülkelerin henüz bir ortak tanım bulamadığı da dikkat çekiyor. İlk etapta OECD olmak üzere kurumlarda dijital varlıkların nasıl vergilendirileceği konusunda çalışmalar yapıyor. Konuyla ilgili olarak elde edilen bilgiler şu an için bu kadar olup gelecek günlerde daha fazla bilgi elde edilmesi bekleniyor. 


Kripto paralar Google ve Samsung tarafından kabul görülebilirKripto paralar Google ve Samsung tarafından kabul görülebilir
Türkiye kripto para kullanımında dördüncü sıradaTürkiye kripto para kullanımında dördüncü sırada
Paycell ile kripto para alıp satılabilecekPaycell ile kripto para alıp satılabilecek

PAYLAŞ