Kripto para dolandırıcılığında son  nokta! - Haberler - indir.com

Kripto para dolandırıcılığında son nokta!

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 14 ''   Yayınlanma Zamanı : 2017-11-28 23:00:00
Editör : Nazlıhan Kılıç
Kategori : Donanım

Gündemin en popüler ögelerinden biri haline gelen kripto paralar, yeni nesil bir para biriktirme yöntemini de ortaya çıkardı. ICO (Initial Coin Offering) olarak adlandırılan bu yöntem ile oldukça yeni değerli girişimler doğdu. Fakat bu yöntemle beraber ciddi oranlarda dolandırıcılık yapılıyor olması, yöntemin gün yüzüne çıkartılması gereken dezavantajlarından biri. Bir çok internet girişimcisi ICO'ları bir dolandırıcılık olarak tanımlıyor. Öte yandan Çin ICO yöntemini kullanmayı yasaklar iken, Hong Kong gibi kripto para dünyasında önemli ölçüde payı bulunan ülkeler, bu pazardan endişeli olduklarını belirtiyorlar.

En son ICO dolandırıcılığı 347 bin dolar para toplamayı başaran, kripto paralar için CFD (kısaca, hisse senedi gibi varlıklara fiilen sahip olmadan alım-satım yapılmasına olanak sağlayan bir vasıta) hizmeti sunmayı hedefleyerek ICO yapan Confido.io projesinde meydana geldi. Reddit'te bu durumu düzeltmeye çalışan ve görünüşe göre uzaktan çalışarak Confido.io şirketine destek veren Chris isimli kişi var olan durumu biraz daha karıştırdı.

İlk olarak Reddit'te, ekibin Telegram grubundan kopyaladığı bir yazıyı yanlışlıkla tekrar Reddit'e paylaşan Chris daha sonra bu içeriği silerek daha farklı bir içerik paylaştı. İlk paylaşılan içerikte kurucu Joost van Doorn tarafından yazılmış bir özür mesajı bulunuyor. Doorn'un avukatlarıyla yazdığı bu mesajda; durumun hukuki açıdan bir sorun teşkil etmediğini, yasal nedenlerden ötürü ürünü geliştirmeyi durduklarını ve yasal sorunlar çözüldükten sonra, ürünü tamamlayarak kullanıcıların mağdur edilmeyeceği belirtiliyor. Ancak, bu yasal sorunların kesin olarak aşılabileceğinden emin olmadıklarını da ekliyorlar.

Mesajın tümü şu şekilde;

Yukarıdaki mesaj kaldırıldıktan sonra bu kez de Chris kendi adına bir mesaj yayınlıyor ve yaşanan bu durumun kendisi için de çok büyük bir sürpriz olduğunu söylüyor. Buna rağmen kurucu Joost ile iletişim kurmaya çalıştığını ve ilk mesajda yer alan yasal sorunların çözülmesi için Joost ve CTO'nun görüşmeler halinde olduğunu belirtiyor. Tabi kendisinin uzaktan bir çalışan olması ve duruma çok da hakim olmaması onun da bir mağdur olabileceğini gösteriyor.

Yarın Reddit'te birçok cevapsız soru Chris'i bekliyor. Yaşanan bu olay ICO'ların dolandırıcılık amaçlı ne kadar rahat ve kolay kullanılabildiğini gözler önüne sererken yatırımcıların da ne kadar özensiz olduğunu  gösteriyor. Bir ICO'ya az da olsa yatırım yapılmadan önce domain bilgilerinden ekipteki herkesin geçmişine kadar bir araştırma yapılmaz ise çok da sağlıklı olmayan sonuçlar doğuracağı görülüyor.

Bu olay yaşandıktan hemen sonra bazı reddit kullanıcıları daha derin ve detaylı bir araştırma içerisine girdiler. Sözde Joost van Doorn'un büyük ihtimalle sahte bir profil olduğu tahmin ediliyor. Ekip arkadaşları da öyle mi bilinmiyor fakat eski Ebay çalışanı olarak kendini tanıtan Joost van Doorn'un (şu anda şirketin sosyal medya hesapları da dahil tüm bilinen şahıs hesapları da bloke edilmiş) kimliği kimse tarafından açığa çıkarılamadı.

Son dönemlerde artan ICO dolandıcılıkları sonrası yeni yatırımcıların öncelikli olarak araştırma yapması, 'herkes yatırıyorsa güvenilirdir' düşüncesinden uzaklaşması çok daha sağlıklı sonuçlar almaya imkan sağlayacaktır.





PAYLAŞ