Korsan GTA V'te mining tehlikesi ortaya çıktı - Haberler - indir.com

Korsan GTA V'te mining tehlikesi ortaya çıktı

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 21 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-06-28 09:30:02
Editör : Hakan Göçmez
Kategori : Teknoloji

Korsan olarak kullanıma sunulan GTA V versiyonlarında ciddi bir madencilik tehlikesi açığa çıkarıldı.

Ücretli olarak piyasaya sunulan oyunların hemen hemen hepsi, kırılmış versiyonları ile piyasada yer alabiliyor. Ücretsiz bir şekilde oyunlara erişim sağlayan bu sahte yazılımlar, korsan olarak da tanımlanırken pek çok farklı güvenlik riskini beraberinde getiriyor. Konu ile ilgili son örnek ise GTA V'te yaşandı. Dünyanın en popüler oyun serilerinden bir tanesi olan GTA için piyasaya son olarak 5. versiyon sunulmuştu. Ancak yapılan yeni araştırmalar, oyunu korsan bir şekilde indiren kişiler için ciddi tehlikelerin yaşanabileceğini gösterdi. 

Yapay zeka GTA V'yi geliştirdiYapay zeka GTA V'yi geliştirdi

Korsan GTA V, bilgisayarlarda madencilik yapıyor

Güvenlik firması Avast tarafından yayınlanan rapora göre korsan GTA V indiren kullanıcılar zararlı yazılımları da bilgisayarına kuruyor. Yapılan araştırmalarda en sık rastlanan zararlı yazılım Crackonosh ismi ile fark edildi. Şu ana kadar 220 bin bilgisayarda tespit edildiği belirtilen zararlı yazılım, tüm bilgisayarların madencilik yapmasına sebebiyet veriyor. Bu da çeşitli performans sorunlarına ve donanımların kısa süre içerisinde zarar görmesine neden oluyor.

Araştırmalarda korsanların özellikle ücretli oyunları ücretsiz bir şekilde oynamak isteyenleri hedeflediği belirtildi. Sadece GTA V için değil GTA V dışında NBA 2K19, Far Cry V, The Sims 4 ve Jurassic World Evolution gibi oyunlarda da benzer yazılımlara rastlandı. Ancak en yaygın kullanıma sahip olan GTA V, oyunlar arasında ön plana çıktı. 

Crackonosh bilgisayarları nasıl etkiliyor?

Crackonosh bilgisayara sızdıktan sonra madencilik için gerekli yazılımı gizli bir şekilde arka planda yüklüyor. Program kurulumu tamamlandıktan sonra ise monero madenciliği yapılmaya başlanıyor. Avast tarafından yapılan araştırmalarda bugüne kadar 2 milyon dolarlık madencilik çalışmasının yapıldığı tahmin ediliyor.

GTA V’te risk büyük!

Konu ile ilgili yapılan araştırma hakkında Avast Araştırmacısı Daniel Benes tarafından kapsamlı bir şekilde değerlendirme yapılmış durumda. Daniel Benes yaptığı açıklamasında özellikle yazılımın bilgisayarın tüm kaynaklarını kullanmaya çalıştığını ve pek çok performans sorununa yol açtığını belirtti. Günde ortalama 800 cihaza bulaştığı tahmin edilen zararlı yazılım, şu anda piyasada dolaşımına devam ediyor. Brezilya, Hindistan ve Filipinler bölgelerinde yoğun bir şekilde tespit edilen zararlı yazılımın Türkiye'deki oyuncuları da etkilediği düşünülüyor. 


İlgili uygulamalar

PAYLAŞ