Kişisel verilerimiz gazete ilanları ile satılıyor mu? - Haberler - indir.com

Kişisel verilerimiz gazete ilanları ile satılıyor mu?

Tahmini Okuma Süresi : 1 ' 34 ''   Yayınlanma Zamanı : 2018-04-04 16:05:00
Editör : Nazlıhan Kılıç
Kategori : Teknoloji

Geçtiğimiz günlerde yaşanan Facebook' un kişisel verileri sızdırma skandal sonrasında insanlarda bir takım endişeler oluşmaya başladı. Facebook gibi dev bir şirketi bile kriz durumuna sokan bu gelişmenin ardından insanlar bu durumu sorgulamaya başladılar. Ancak belirtmek gerekir ki iş sadece Facebook' ta bitmiyor. Kişisel verilerin toplanması durumu sandığımızdan daha fazla gerçekleşiyor. Girdiğimiz bir çok site kişisel verileri toplamak adına sizin bilgilerinizi özel bir algoritmadan yararlanarak topluyorlar. Bunun ardından ise sizin kişisel verilerinizi alakasız kişi veya kurumlara belirli bir ücret karşılığında satıyorlar.

Kişisel verilerin toplanması konusunda insanların gözünü açan Facebook, bu işlemi yapan siteler arasında sadece bir tanesi. Kullandığımız bir çok site kişisel verilerin yer aldığı dataları belirli ücret karşılığında satışa sunuyor. Kişisel verilerimizi para karşılığında alan şirketler ise başta operatör şirketleri satın alarak kullanıyor.Para karşılığı verilerimizi satın alan bazı firmalar ise  verilerimizi kullanarak ürün tanıtım mesajları, reklamlar ve dolandırıcılıklar karşımıza çıkıyor.

Dünyada bir çok ülkede satılabilen bu verilere genelde 2000 ve 5000 TL arasında alıcılar talip oluyor. Gazete ilanlarında bile kolaylıkla satılabilen bu verilere ulaşmak oldukça basit hale geliyor. Fiyatlar bölgelere göre farklılık gösterirken, bazı kişi veya kurumlara bu şekilde haksız kazanç imkanı doğuyor.

Kötü niyetli insanların eline geçtiğinde oldukça tehlikeli durumlara düşebileceğimiz kişisel verilerimiz yanlızca internet üzerinden toplanmıyor. İnternet dışında doldurduğunuz anketler ile cep telefonunuzdan sevdiğiniz şeylere kadar pek çok bilgi datalara depolanıyor.




İlgili uygulamalar

PAYLAŞ