Kazaların önüne geçecek yapay zeka teknolojisi geliştirildi! - Haberler - indir.com

Kazaların önüne geçecek yapay zeka teknolojisi geliştirildi!

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 25 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-03-10 14:01:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Donanım

Seat Xplora bünyesinde yer alan ekip, yaptığı çalışmalar sonucunda trafik kazalarının en önemli sebeplerinden birisi olan uyku ve dikkat dağınıklığına yeni bir çözüm buldu. Şöyle ki ekip tarafından geliştirilen bir yapay zeka merkezli sistem sayesinde uyku ve dikkat dağınıklığından kaynaklanan kazaların önüne geçilmeye çalışılacak. Özellikle elektronik asistanların her yanımızı sardığı şu günlerde fark yaratmak konusunda ayrı bir mücadele içerisinde yer alacak olan günümüzün geçilmesi gereken önemli noktalarından biridir. Son teknoloji ürünlerini üretmek ve AR-GE aşamalarında kullanmak konusunda son derece başarılı olan üreticilerden biri olan Seat, bu gelişimin meyvelerini de kullanıcılara sunacağı nitelikli özellikleri bir araya toplayacak. 

Bu felsefeden hareketle SEAT'in Xplora ekibi, trafik esnasında sürücülerin gözlerinin yolda olup olmadığını tespit etmek amacıyla yeni bir sistem oluşturmaya karar verdi. Bu bağlamda ekip, İsrail merkezli Eyesight Technologies ile ortaklık kurdu. İki şirketin ortaklığının merkez< noktası olacak olan bu yapay zeka teknolojisi, sürücünün tamamen uyanık olup olmadığını ve çevrenin farkında olup olmadığını belirlemek için kafanın konumunu, görüş açısını, göz açıklığını ve göz kırpma hızını ve diğer parametreleri analiz eden bir algoritma içeriyor. 

Seat otomobilin diğer parçalarını da yapay zeka ile bir araya getiriyor

Konuyla ilgili olarak çalışmalar yapan SEAT'ın Ürün İnovasyon Şefi Stefan Ilijevic; "Avrupa’daki trafik kazalarının yüzde 90’ından fazlasına insan faktörü neden olmakta. Bunların başlıca nedenleri arasında ise dikkat dağınıklığı, yorgunluk, aşırı hız ve alkol gibi etmenler var. SEAT olarak, direksiyon simidinin arkasındaki ihmal durumunu tespit etmek ve trafik kazalarını önemli ölçüde azaltmak için çözümler üzerinde çalışıyoruz. Uzun vadeli vizyonumuz sıfır kazalı bir dünya." ifadelerine yer verdi. Şöyle ki söz konusu bu yapay zeka ile beraber sürücülerin izlenmesinin yanı sıra aynı zamanda otomobildeki diğer parçalarında dikkat dağınıklığının önüne geçmek amacıyla otomatik kontrolü sağlaması amaçlanıyor. Bu noktada ise en dikkat çekici örnek camlar olacaktır. Anlık olarak hava ve güneş ışıklarının da takibini yapabilen bu yapay zeka göz kamaşması gibi sürücüyü rahatsız eden ve dikkatinin dağılmasına neden olan durumlar karşısında yapay zeka yasal sınırlar içerisinde koyulaştırma entegrayonuna da sahip olacak. Bu durum karşısında da işin için akıllı cam teknolojisinin gireceği de görülüyor. 

 





PAYLAŞ