Kaybolan ya da çalınan telefon nasıl bulunur? - Haberler - indir.com

Kaybolan ya da çalınan telefon nasıl bulunur?

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 21 ''   Yayınlanma Zamanı : 2018-01-29 12:39:25
Editör : Duygu Darılmaz
Kategori : Donanım

Telefonunuzun çalınması veya kaybedilmesi günümüzde çok sık meydana gelen, istenmeyen bir durumdur. Kayıp veya çalıntı telefonlar hakkında yapılması gerekenler Bilgi Teknolojileri Kurumu tarafından bir yönetmelikle belirlenmiştir. Çalınan veya kaybedilen telefonlarımız hakkında ne yapacağım diye merak ediyorsanız, bunun için başvurabileceğiniz bazı yollar bulunuyor. Cep telefonları ifadesi kullanılsa da aslında IMEI numarasına sahip olan tablet bilgisayarlar içinde bu bilgiler geçerlidir.

Telefonun Kaybedilmesi veya Çalınması durumunda ne yapmalı?

Bilgi Teknolojileri Kurumu kimlik bilgileri bulunan cihazlar için aynı mevzuatı uyguluyor. Akıllı telefon veya tablet bilgisayar çalınması, kaybolması gibi durumlarda ilk yapılması gereken şey haberleşmenin sonlandırılmasıdır. Bunu yapabilmemiz için Bilgi İhbar Birimi ile irtibata geçmeniz gerekmektedir. Ayrıca bağlı olduğunuz GSM operatörünün müşteri hizmetleri servisini de arayabilirsiniz. 444 9 777 ya da 0312 232 23 23 numaralı hatlardan söz konusu olan merkezlerle irtibata geçip durumu bildirebilirsiniz.

Kayıp ya da Çalıntını Bildiriminin Sonucuna Nasıl Ulaşılır?

Bildirimin GSM operatörüne ulaşması sonucunda bilgilerin doğru olup olmadığı yetkili kişilerce kontrol edilir. Beyan edilen bilgilerin gerçek olduğunun anlaşılması üzerine cihazın haberleşme yeteneği durdurulurve yasal işlem başlatılır. Yasal işlemlerin ardından http://www.mcks.gov.tr/tr/imeisorgu.php adresinden IMEI sorgusu yapılarak sorgulanması halinde cihaz haberleşmeye kapanmışsa şu ifade çıkar "YASAL UYARI IMEI numaralı cihaz ÇALINTIDIR. En yakın kolluk kuvvetine teslim ediniz." Bu ifadeyi gördüyseniz başvuru sonucunuzun tamamlandığını ve cihazınızın çalıntı olduğunun öğrenilmesini sağlar. Başvurusu reddedilen kişilere ise kısa mesaj ile sonuca dair bilgi verilir.

Çalınan ya da Kaybedilen Cihazın Bulunması Mümkün Mü?

Bu konuda Bilgi Teknolojileri kurumunun herhangi bir sorumluluğu yok yalnızca kurum veri tabanı oluşturarak olası sorgularda bilgi edilmesini sağlar. Polis veya Jandarma gibi kolluk kuvvetlerinin telefonunuzu bulması halinde cihaz IMEI numarası ile sorgulanır. Sorgu sonucuna göre sahibine bilgi verilir. Bu sayede cihazın faturası veya cihaza dair öne çıkan bilgilerle kolluk kuvvetine başvuru yapılabilir.

Yapılan başvuru sonucunda haberleşme yeteneği durdurulan telefonun tekrar kullanıma açılması mümkündür. Bunun için savcılık tarafından verilen bir onay işleminin gerçekleşmesi gerekir.Kayıp yada çalıntı başvurusu yapan kişinin aynı mecralara bizzat veya telefon yoluyla başvurması sonucunda kişinin kimlik bilgilerinin doğrulanmasıyla telefon yeniden kullanıma açılır.





PAYLAŞ