Karanlık Mod Telefonlarda Ne Kadarlık Bir Tasarruf Sağlıyor? - Haberler - indir.com

Karanlık Mod Telefonlarda Ne Kadarlık Bir Tasarruf Sağlıyor?

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 12 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-08-07 14:00:11
Editör : Hakan Göçmez
Kategori : Soru-Cevap

Karanlık modun telefonlardaki ekran teknolojisi nedeniyle tasarruf sağladığı belirtilirken yapılan yeni bir araştırma, “Karanlık mod telefonlarda ne kadarlık bir tasarruf sağlıyor?” sorusunun yanıtını ortaya çıkardı.

Karanlık mod için yapılan yeni bir araştırma, bir dizi test ile birlikte tamamlandı. Telefonlara getirilen en büyük yeniliklerden birisi olarak görülen karanlık mod, ekranların yarattığı göz yorgunluğuna da destek sağlamaktadır. Bu nedenle kullanıcılar özellikle yeteri kadar ışığın olmadığı alanlarda ya da gece kullanımlarda karanlık mod kullanılmaktadır.

WhatsApp'ın masaüstü sürümü karanlık mod desteğine kavuşuyorWhatsApp'ın masaüstü sürümü karanlık mod desteğine kavuşuyor

Karanlık Mod Testi Nasıl Yapıldı?

Karanlık mod için yapılan testlerde,  Per-Frame OLED Power Profiler (PFOP) araç kullanıldı. Hesap Makinesi, Google Takvim, Google Haritalar, Google Haberler, Google Telefon ve YouTube olmak üzere altı uygulama üzerinden yapılan testler ile karanlık modun aktif olduğu ve kapatıldığı süre içerisinde nasıl bir performans sunduğu analiz edildi. Testler Pixel 2, Pixel 4, Pixel 5 ve Moto Z3'te her bir uygulama bir dakikalık etkinliğin takip edilmesiyle birlikte sonlandırıldı.

Yayınlanan araştırmalarda çoğu kullanıcının iç mekanlarda otomatik parlaklık seçeneğini kullandığı ve bu nedenle de yüzde 30 ile 40 arsındaki bir parlaklık değerlerini kullandığı belirtilmektedir. Bu değerlerdeki bir telefonda, karanlık moda geçiş yapılmasının telefonlardaki etkisinin oldukça az olması dikkatlerden kaçmadı. Zira araştırma sonuçlarına göre mevcut senaryoda elde edilebilecek minimum ve maksimum pil tasarrufu yüzde 3 ile 9. Ancak yüksek ışık modundan (%100)  karanlık moda geçiş yapıldığında tasarrufun oldukça yüksek olduğu görüldü. Araştırmaya göre böyle bir durumda kullanıcılar yüzde 39 ile yüzde 47 arasında değişen bir tasarruf sağlayabilmekte. Bu da telefonlarda bir buçuk katlık bir batarya kullanımının elde edilmesini sağlıyor.

Mevcut sonuçlar, kullanıcılar için aynı zamanda karanlık modun kullanımı için ipuçları da sunmaktadır. Kullanıcıların düşük bir ışık kullandığı sürede, karanlık moda geçiş yapmasının ciddi bir avantaj yaratmayacağını bilmesi, farklı optimizasyon ve tasarruflardan yararlanmasına teşvik edecektir. Araştırmada dikkat çekilen tek nokta, telefonlardaki ekran ve parlaklık özelliklerinin farklı olabileceği. Zira her telefondaki yüzde 100’lük ekran parlaklığında, elde edilecek parlaklık seviyeleri de farklı.


YouTube Karanlık Mod nasıl açılır?YouTube Karanlık Mod nasıl açılır?
Snapchat karanlık moda kavuşuyorSnapchat karanlık moda kavuşuyor

PAYLAŞ