Kar Amacı Gütmeyen Bağımsız Kuruluş IEEE'den Huawei Yasağı - Haberler - indir.com

Kar Amacı Gütmeyen Bağımsız Kuruluş IEEE'den Huawei Yasağı

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 5 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-05-30 21:11:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Teknoloji

Bir şirket daha Huawei kararı alarak, ABD'nin yasaklama kararına dahil oldu. Söz konusu şirket Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) adında, kar amacı gütmeden varlığını devam ettiren bir şirket olarak sektörde yer alıyor. Herkesin bildiği üzere geçen haftalarda gerçekleşen ve halen de gündemde popülerliğini koruyan konulardan ABD ve Huawei arasında yaşanan olaylara bir yenisi daha eklendi. Şöyle ki ABD, Huawei adına bir yasaklama kararı verdi ve birçok ABD merkezi şirket bu kararın üzerinde Huawei ile olan bağlantılarını askıya alma kararı aldılar. IEEE'de ABD'nin bu kararına uyarak Huawei ile ilgili bir karar aldı. IEEE, üyelerine göndermiş olduğu bir mail ile, Huawei ile ilgili olan haberlerin yapılmamasını belirtti. Fakat bu karara, oluşumda yer alan bilim insanların tepki geldi. 

Huawei'nin, ABD'nin kara listesine düşmesinin etkileri halen devam ediyor. Trump'ın açıklamalarının hemen ardından birçok ABD'li şirketin Huawei ile olan bağlantılarını koparması ile Huawei'i zor günlerin beklediğini anlamıştık. Verilen karar doğrultusunda ilk darbe Google'dan geldi ve Huawei'nin Android lisansı iptal edildi. Ardından Intel, Qualcomm gibi şirketlerde Huawei ile olan bağlantılarını askıya aldı. Şimdi ise IEEE'nin Huawei ile olan bağlantılarını koparması söz konusu. Institute of Electrical and Electronics Engineers (Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü) adıyla kurulan ve özellikle de teknolojik çalışmalara imza atan teknik mühendisler ile bilinen kuruluşun vermiş olduğu Huawei kararı, şirketin üyeleri tarafından tepki ile karşılandı. 

Huawei SD Birliği Sitesine Yeniden EklendiHuawei SD Birliği Sitesine Yeniden Eklendi

Kar amacı gütmeden hizmetlerine devam eden IEEE'nin vermiş olduğu Huawei kararı, üyelerine göndermiş olduğu bir mail ile ortaya çıktı. Konu ile ilgili özellikle de Çin medyası üzerine çalışmalar yürüten üyelere gönderilen mailde, kurumda yer alan üyelerin Çinli teknoloji devi Huawei ile ilgili haber yapmamasını, yapılması halinde bunun ciddi yasal etkilerinin olacağı bilgileri yer alıyor. Mailin üyelere gönderilmesi ile üyelerden tepki yağdı. Söz konusu malin sosyal medya üzerinde paylaşılması ile IEEE durum hakkında açıklama yapmak zorunda kaldı. IEEE açıklamasında Huawei ile ilgili aldıkları kararı doğruladılar. 

"Bilimselliğe aykırı!"

Kar amacı gütmeden çalışmalarına devam eden IEEE kurumu, Huawei hakkında herhangi bir yayın yapmayacaklarının bilgisini verdi. Çalışanlardan durum hakkında tepki gelse de, IEEE yaptığı açıklama ile beraber verdikleri kararı doğruladı. Fakat, kurumda yer alan Huawei çalışanlarının yasaktan etkilenmemeleri durumu da söz konusudur. Yani Huawei çalışanları için herhangi bir yasak mevcut olmayıp, IEEE tarafından düzenlenen etkinliklerde yer alabileceklerini, etkinliklerde konuşmacı olabileceklerini ve herhangi bir IEEE ödülünü de alabileceklerinin bilgisi verildi. 

IEEE'nin böyle bir karar alması üzerine özellikle de Çinli yazarlar duruma ciddi tepki gösterdi. Kurum üyesi olan Çinli profesör Haixia Zhang, bu tarz bir kararı alınması tamamen bilimsel çalışmalar üzerine kurulmuş olan bir yapıda alınamayacağını dile getirerek, söz konusu oluşumun siyasete girmemesi gerektiğini söyledi. Bununla beraber Zhang, yapmış olduğu açıklamada, uzun süredir IEEE çalışanı olduğunu belirterek, söz konusu bu kararın bilimden çok uzak olduğunun da altını çizdi. Verilen kararın kendi profesyonelliğine de aykırı bir davranış olduğunu söyleyen IEEE üyes, Zhang, IEEE'deki görevinden ayrıldığının bilgisini verdi. 


Huawei'den Teknik Servis KampanyasıHuawei'den Teknik Servis Kampanyası
Huawei ABD'de Hukuk Savaşı BaşlattıHuawei ABD'de Hukuk Savaşı Başlattı
Huawei Krizinin Google'a Maliyeti Çok BüyükHuawei Krizinin Google'a Maliyeti Çok Büyük

PAYLAŞ