Kanserli Köpeğe 3D Yazıcıyla Üretilen Yeni Kafatası Takıldı - Haberler - indir.com

Kanserli Köpeğe 3D Yazıcıyla Üretilen Yeni Kafatası Takıldı

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 18 ''   Yayınlanma Zamanı : 2018-09-25 15:20:00
Editör : Ahmet Haşim Erdoğan
Kategori : Teknoloji

Dünyada çok az görülen bir tür beyin tümöründen mustarip olan 9 yaşındaki dakhund cinsi köpek, normalden farklı bir ameliyat geçirdi. Talihsiz köpeğin beynindeki tümör alınırken, 3D yazıcıyla kafatası yenilendi.

Kanserli Köpeğe 3D Yazıcıyla Üretilen Yeni Kafatası Takıldı

3D yazıcılar bildiğiniz üzere günümüzde oldukça popüler hale gelmiş durumda. Bu işlevsel yazıcılar, birçok alanda yardıma ihtiyaç duyan kişiler için farklı eşyalar ve ürünler üretiyor. Örneğin protez kol, protez bacak ve hatta 3D yazıcı kullanılarak ev bile yapıldı. Fakat bunların dışında bu talihsiz köpeğe öyle bir şey geliştirildi ki gerçekten iyi ki 3D yazıcılar varmış dedik. Her şey küçük bir köpeğin kafasında çıkan yumruyla başladı. Amerika Birleşik Devletleri'nin Williamsport kentinde yaşayan aile; köpeklerinin başında çıkan yumrunun aylar geçtikçe daha çok büyüdüğünü fark ederek, veterinere başvurdular. Yapılan bazı tetkiklerin ardından kötü huylu bu tümörün yumruya sebep olduğu ortaya çıktı.

Çaresiz aile köpeklerini kurtarmak için yollar ararken, Guelph Üniversitesinde görev yapan bir cerrah buldular. Michelle Obak isimli onkolog, köpeği tedavi edebileceğini söyledi. Küçük köpek hemen ameliyata alındı. Normalde böyle durumlarda veterinerler kanserli kafatasını kestikten sonra titanyumdan yapılma yeni bir kafatası koyuyorlardı. Farklı yol denemek isteyen Michelle, titanyum yerine 3D yazıcı ile birlikte küçük köpeğin kafatasına uygun yeni bir parça yaptı. Amerikalı ailenin köpeğinde işe yarayan bu teknik ile birlikte küçük köpeğin hayatı kurtuldu. 3D yazıcı ile üretilen bu kafatası bilimin ve teknolojinin gün geçtikçe ne kadar hızla geliştiğini gösteriyor. 

3D yazıcılar ile birlikte Türkiye'de ilk defa kafatası üretilmişti. Hatta 3D yazıcılar sağlık sektöründe parçalar yapmak için değil ev  yapmak için, ev aletleri üretmek için, protezler yapmak için kullanılıyor. Hayatımızın her anlamında alet üretmek ve yardımcı olmak için 3D yazıcıları kullanabiliriz. Hatta önemli gelişmelerden biri ise Lawrence Livermore Laboratory merkezinde bir grup araştırmacı, bioprinting teknolojisi sayesinde 3D yazıcı ile birlikte kan damarı üretmeyi başardı. Bu teknoloji sayesinde insan vücudunun en hassas yapıları ile bile yeniden üretilebilecek. 





PAYLAŞ