Kanseri erken teşhis eden cihaz geliştirildi - Haberler - indir.com

Kanseri erken teşhis eden cihaz geliştirildi

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 3 ''   Yayınlanma Zamanı : 2018-12-11 15:30:00
Editör : Furkan Arıcan
Kategori : Teknoloji

İstanbul Teknik Üniversitesi Mühendislik Bölümü öğrencileri tarafından kanseri erken teşhis eden bir cihaz geliştirildi. TÜBİTAK'ta 229 proje arasında 1. seçilen proje, nanoteknoloji temelli MEMMS cihazı. 

İstanbul Teknik Üniversitesi Mühendislik Bölümü lisans son sınıf öğrencileri 24 yaşında Mehmet Tuğrul Birtek ve 23 yaşında Berke Erbaş, kanser teşhisine ilişkin 2 yıldır bir proje üzerine çalışma gerçekleştiriyor. Üzerinde çalıştıkları projede ciddi bir yol kateden öğrenciler, kanserin erken teşhisi için nanoteknoloji temelli MEMS cihazın yanında bir de çip geliştirdiler. TÜBİTAK'ta 229 proje içerisinde 1. seçilen bu proje, tıpkı şeker ölçümü yapan cihaz gibi çalışacak. Bu özelliği ile bir insanın kanında kanseri virüsü olup olmadığını keşfedecek. 

Meme Kanseri Hastalarını Destekleyen Uygulama: Pembe HareketMeme Kanseri Hastalarını Destekleyen Uygulama: Pembe Hareket

"Proje üzerine çalışarak geliştirmeye çalışıyoruz"

Gerçekleştirdikleri projenin yapım aşamasını anlatan Mehmet Tuğrul Birtek ile Berke Erbaş, İstanbul Teknik Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma Merkezi'ndeki özel laboratuvarlarında çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti. İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Trabzon danışmanlığında 2 yıldır proje üzerinde çalıştıklarının altını çizen Berke Erbaş, çalışmalarının sonucunda ise kanser teşhis cihazı geliştirdiklerini ifade etti. Geliştirdikleri cihaz hakkında konuşan Berke Erbaş, "Geliştirdiğimiz cihaz, testleri laboratuvar ortamından çıkartıp hasta başı tedaviye uygun bir hale getirecek. Proje üzerine çalışarak geliştirmeye çalışıyoruz." dedi. 

"Elimizdeki bu taşınabilir cihaz, 5-10 yıl sonra herkes evinde ulaşabilecek"

Tüm dünyada erken kanser teşhisi üzerine çalışmaların sürdüğünü ifade eden Berke Erbaş, konuşmasına şu sözlerle devam etti; "Hızla ilerleyen bir yatırım var. 5-10 yıl sonra şeker ölçüm tespit cihazları gibi bir kanser ölçüm ön tanı cihazları olması hedefleniyor. Cihazı insanlar eczanelerden alarak kendi evlerinde test yapacak. Cihaz, insanları kansere karşı önlem alacağı bir konuma getirecek. Biz de bunun Türkiye'deki ayağı olup katkı sağlamak istiyoruz. Elimizdeki bu taşınabilir cihaz, 5-10 yıl sonra herkes evinde ulaşabilecek ve kansere karşı erken tanı yapabilecek hale gelecek. Cihaz sayesinde erken teşhisle hayat kurtarılacak."

 


Google'ın yapay zekası kanserli hücreleri teşhis ediyor!Google'ın yapay zekası kanserli hücreleri teşhis ediyor!
Türkiye'de kanser artık ücretsiz tedavi edilecekTürkiye'de kanser artık ücretsiz tedavi edilecek
Kanser aşısı farelerin üzerinde %100 başarıya ulaştı!Kanser aşısı farelerin üzerinde %100 başarıya ulaştı!

PAYLAŞ