Kaliforniya Üniversitesi hackerlara 1.4 milyon dolar ödedi - Haberler - indir.com

Kaliforniya Üniversitesi hackerlara 1.4 milyon dolar ödedi

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 57 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-07-01 16:01:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Donanım

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) bulunan Kaliforniya Üniversitesi, okulun sunucularına sızmayı başaran ve ellerindeki hasta kayıtları karşılığında fidye talep eden bilgisayar korsanlarına 1.14 milyon dolar(yaklaşık olarak 7 milyon 811 bin lira) ödeme yaptığı açıklandı. ABD’nin San Francisco kentinde bulunan Kaliforniya Üniversitesi tarafından yapılan açıklamada, 1 Haziran’da üniversitenin Tıp Fakültesi’ni hedef bir saldırı yaşandığı aktarıldı. Kötü amaçlı olan bu yazılımın sınırlı sayıda sunucuya bulaştığını bildiren üniversite yönetimi, okul sistemlerini kilitleyen ve fidye talep eden dijital dolandırıcılara 1.14 milyon dolar yani yaklaşık olarak 811 bin TL ödediklerinin bilgisini verdi.  

Kaliforniya Üniversitesi, tam olarak neyin etkilendiğinden emin olmasa da, ihlalin hasta bakım sistemini, kampüs ağını veya okulun korona virüs üzerindeki araştırmalarını etkilemediğini açıkladı. Bloomberg'in aktardığı bilgilere göre üniversitedeki bilim insanları, sıtma ilaçlarının COVID-19 hastalığı üzerinde etkili olup olmadığı konusunda klinik deneyler yapıyor.

Siber saldırılar karşısında koronavirüs araştırmaları etkilenmedi

Konuyla ilgili olarak açıklama yapan üniversite yetkilileri, siber saldırılarının koronavirüs üzerinde yapmış oldukları araştırmaları etkilemediğini dile getirdi. Üniversite yetkililerinin konuya ilişkin yaptıkları açıklamada, "Araştırmalarımız devam ediyor, ancak şu anda kötü amaçlı yazılımın sunucularımızı bir şekilde şifrelediğine ve belirli bir alanı hedeflemediğine inanıyoruz. Saldırganlar, fidye ödemesi taleplerinde kullanmak üzere eylemlerinin kanıtı olarak bazı veriler elde ettiler. Araştırmamıza devam ediyoruz, ancak şu anda hasta kayıtlarının açığa çıktığını düşünmüyoruz” ifadeleri kullanıldı.

BBC News, yaşanan bu olayın arkasında Netwalker adındaki fidye yzılımı çetesine mensup siber saldırganların olduğunu dile getirerek, Kaliforniya Üniversitesi’nin maruz kaldığı ihlalin eğitim ve halk sağlığı kurumlarına karşı bir dizi fidye yazılımı saldırısının sonuncusu olduğunu aktardı.

2019'da küresel olarak kaydedilen fidye yazılımı saldırılarının yüzde 7′sinden fazlası kamu ve özel sağlık kuruluşlarında gerçekleşti

Bir diğer yandan ise Kaliforniya Üniversitesi, bilgisayar korsanlarına 1.14 milyon dolar fidye ödemeniz olsa da, çalınan verilerin tam olarak kurtarıldığının ya da sızdırılmayacağının bir garantisi yoktur. Siber güvenlik firması Kaspersky tarafından yapılmış olan araştırmalara göre fidye yazılımı mağdurların yüzde 20’si talep edilen fidye tutarını ödemelerine karşın verilerini geri alamıyor. 

Söz konusu bu araştırmada aynı zamanda 2019 yılındaki saldırıların 2018 yılına kıyasla yüzde 60 arttığı; saldırganların talep ettiği fidye miktarlarının ise 5 bin ile 5 milyon dolar arasında olduğu belirtiliyor. Uluslararası Siber Güvenlik Enstitüsü’ne (IICS) göre, 2019 yılında küresel olarak kaydedilen fidye yazılımı saldırılarının yüzde 7′sinden fazlası kamu ve özel sağlık kuruluşlarında gerçekleşti. Konuyla ilgili olarak elde edilen bilgiler şu an için sadece bu kadar olup gelecek günlerde daha detaylı bilgi gelmesi bekleniyor. 





PAYLAŞ