Kablosuz şarj cihazları telefon bataryasına zararlı mı ? - Haberler - indir.com

Kablosuz şarj cihazları telefon bataryasına zararlı mı ?

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 3 ''   Yayınlanma Zamanı : 2018-06-11 09:15:00
Editör : Nazlıhan Kılıç
Kategori : Akıllı Telefonlar

Son yıllara damga vuran ve özellikle amiral gemisi modellerinde tercih edilen özelliklerin başında kablosuz şarj özelliği yer alıyor. Kullanıcılar tarafından oldukça pratik olarak değerlendirilen bu özellik aslında yeni değil. Kablosuz şarj özelliği uzun bir yıldır hayatımızda olmasına karşın akıllı telefonlar için yeni bir özellik olarak karşımıza çıkıyor. Samsung markasının Galaxy modellerinde ilk olarak kullanıcılar ile buluşturduğu bu yeni özelliği sektörde yeni olmasına karşın rakiplerine nazaran daha hızlı bir şeklide kullanıcılarla buluştursa da sektörde bu özelliğin duyulması iPhone modellerinde kablosuz şarj özelliğinin kullanılması ile başlandı.

Kablosuz şarj özelliği yaygınlaştıkça bu özellik hakkında merak edilenler çoğaldı ve özellik sorgulanmaya başlandı. Kullanıcıların merak ettiği soruların başında ise kablosuz şarj özelliğinin akıllı telefonların bataryasının ömrünü kısaltıp kısaltmadığıydı. Ancak bu konu konuşulmadan önce telefonların bataryasının çalışma prensiplerini doğru anlamak gerekiyor.

Akıllı telefonlarda yer alan lityum - iyon bataryalar , anot ve katot olmak üzere iki farklı elektrotun arasında yer alan bir elektrolit , lityum iyonlarının elektrotlar arasında gezinmesini sağlamakta.Telefonunuz şarj olurken pozitif yüklü halden negatif yüklü hale geliyor. Telefonunuzu şarjdan çıkardığınızda ise bu durumun tersi şeklinde hareketlerine devam ediyorlar.

Batarya üreten firmalar , bataryanın içerisindeki toplam enerjiyi önceden hesaplayarak söz konusu voltajın üst ve alt limitlerini belirlemekte. Böylece bu iki voltaj arasında meydana gelecek olan döngü ayarlanarak düzgün şekilde seçilen voltaj aralıkları ile akıllı telefonlarımız binlerce kez bataryası boşalıp şarj olabilecek hale geliyorlar. Bu bağlamda kablosuz sarj konusuna gelecek olursak kablosuz şarj konusunda kullanıcıların yapmış olduğu en çok eleştiri kabloyla şarj durumunda batarya dinlenirken kablosuz şarjın gerçekleştiği esnada telefonun bataryasının kullanılmasının devam ettiği hususu. Ancak çoğu uzman , durumun aksine kablosuz şarj özelliğine sahip akıllı telefonların şarj sırasında bataryasının kullanılmadığını iddia ediyor.





PAYLAŞ