Jeff Bezos'un uçuşundaki son engel de kalktı - Haberler - indir.com

Jeff Bezos'un uçuşundaki son engel de kalktı

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 29 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-07-14 16:30:02
Editör : Hakan Göçmez
Kategori : Teknoloji

Federal Havacılık İdaresi, Blue Origin tarafından yapılması planlanan uçuşu onayladı ve böylece uçuş öncesindeki son engel de kaldırılmış oldu.

Blue Origin'in 20 Temmuz Salı günü gerçekleştireceği uçuş için Federal Havacılık İdaresi’nden (FAA) önemli bir açıklama geldi. Kurucu Jeff Bezos ile 3 yolcuyu taşıyacak ve uzayın sınırlarına kadar yaklaştıracak olan uçuşun onaylandığı belirtildi. Bugüne kadar pek çok farklı şartı yerine getirerek yasal olarak onay almayı başaran uçuş, son olarak Federal Havacılık İdaresi denetimini de geçmeyi başardı.

Jeff Bezos'un çalışanlarına iyi davranmadığı ortaya çıktıJeff Bezos'un çalışanlarına iyi davranmadığı ortaya çıktı

FAA tarafından Pazartesi gecesi onaylanan lisans, Ağustos ayına kadar geçerli. New Shepard'ın donanım ve yazılımının titiz bir incelemesini gerçekleştiren yetkili kurum, yaptığı incelemelerde herhangi bir soruna rastlanmadığı için mevcut uçuşa yasal olarak izin verdi.

20 Temmuz’da tüm dünya uçuşu takip edecek

Uçuşun onaylanması ile birlikte gözler şimdi 20 Temmuz'a çevrildi. Blue Origin, 20 Temmuz'da Teksas’ın Van Horn'daki uzak bir çöl bölgesinden suborbital New Shepard roketini fırlatacak. Sivil mürettebatıyla ilk defa bir uçuş gerçekleştirecek şirket için bu durum oldukça önemli.

Rakip önce davrandı

Blue Origin'in uzay turizmindeki en büyük rakibi Virgin Galactic. Ancak Virgin Galactic milyarder kurucusu Richard Branson ve diğer üç şirket çalışanını Pazar günü uzay yolculuğuna çıkardı. Bu bakımdan Blue Origin şu anda rakibinin gerisinde kalmış durumda. Zira Virgin Galactic’in uçuşu için planlamalar Blue Origin’in yaptığı açıklama sonrasında öne alındı. Şirket kurucusu Richarrd Branson’ın daha sonraki seferlerde yer alması bekleniyordu. Jeff Bezos öncesinde uzaya gitmek isteyen Branson, bu nedenle ilk seferde yer aldı ve sorunsuz bir yolculuk gerçekleştirdi.

Virgin, yolcularını uzaya götürmek için Blue Origin’e göre farklı bir yöntem kullanıyor. SpaceShipTwo adlı taşıyıcı, New Mexico pistinden havalandı ve 45.000 feet'e düşmeden önce roket motorunu ateşleyerek yaklaşık 53,5 mil yüksekliğe çıktı. Branson ve diğer ekip üyeleri mikro yerçekiminde yüzdükten dakikalar sonra New Mexico'da aynı piste güvenli bir şekilde inmeyi başardı. Blue Origin ise yaklaşık 62 mil yüksekliğe tek seferde çıkacak ve sonrasında dönüşe geçecek.

Uzay yolculukları yaygınlaşacak

İki şirket arasındaki rekabet her ne kadar dikkat çekse de şu anda 2 şirket de insanlık tarihi için önemli bir çalışmayı test ediyor. Turistik uzay gezileri için önemli bir aşama olarak görülen mevcut yolculukların sorunsuz bir şekilde tamamlanması ve yolcuların şirket kurucularından oluşması mevcut gelişmelerin en önemli kısmı. 



PAYLAŞ