İşletim sistemi nedir ? - Haberler - indir.com

İşletim sistemi nedir ?

Tahmini Okuma Süresi : 1 ' 32 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-07-24 09:01:02
Editör : Ali Çelik
Kategori : Donanım

Bu içerik " İşletim sistemi nedir ? " sorusunu cevaplamayı amaçlar güncel işletim sistemleri hakkında kısa bilgiler sunar

İşletim sistemi nedir ? 

Bilgisayar temelde iki parçadan oluşur. Yazılım ve donanım.  Bu iki temel bileşen  birbirinden ayrı iken pek bir anlam ifade etmezler. İkiside kullanılabilmek için birbirine ihtiyaç duyar.
İşletim sistemi bir yazılımdır ve bu yazılım, donanımı kullanıcının hizmetine sunmak için oluşturulur. Bilgisayara sadece materyal gözü ile baktığımızda aslında içindekiler biraz iletken ve  biraz silikondan ibarettir. Kendisini çalıştıracak bir yazılıma sahip  olmadığınız zaman bir işlemci ve bardak altlığının bir farkı yoktur. İşletim sistemi işlemci, ram ve hafızayı gerekli şekilde yöneterek , aralarındaki iletişimi sağlayarak ve görevleri öncelik sırasına göre sıralayarak donanımı  kullanıcının güzel tasarlanmış bir arayüz ile kullanabilmesini sağlar.
Teknoloji ve teknikler geliştikçe işletim sistemleri de gelişmiştir. Daha eski dönemlerde kabuk üzerinden kullanılan bilgisayarlar var ike şimdi bir işaretçi(fare) ile çok kolay yönetilebilen sistemler geliştiriliyor.

17 senelik Windows Server DNS hatası çözüldü17 senelik Windows Server DNS hatası çözüldü

En yaygın olarak kullanılan işletim sistemi Windows'tur. Sahibi Bill Gates 1985'te çoklu yazılımla çalışabilen bu işletim sistemini üretti, Zamanla gelişen ve çok fazla büyüyen bu ekosistem şu an dünyaya hüküm ediyor.
Linux açık kaynak kodlu bir işletim sistemidir. Bu sebepten ötürü bir çok kişi veya kuruluş bu çekirdeği kullanarak kendi dağıtımını ücretsiz olarak piyasaya sürmüştür. Bunlara örnek olarak Ubuntu, Kali , Debian , Pardus gibi sistemler verilebilir.


İlgili uygulamalar
Yeni bir Windows 10 internet bağlantı hatası ortaya çıktıYeni bir Windows 10 internet bağlantı hatası ortaya çıktı

Mac OS X Yosemite Beta Kurulum Videosu


PAYLAŞ