İşlemci satın alma rehberi ile doğru işlemciyi seçin - Haberler - indir.com

İşlemci satın alma rehberi ile doğru işlemciyi seçin

Tahmini Okuma Süresi : 5 ' 7 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-10-17 11:00:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Donanım

Günümüz koşullarında birçok kişi, hazır sistemler yerine bilgisayarlarını kendi zevklerine göre toparlamayı tercih ediyor. Toplama bilgisayarlar popüler olmaya başladıkça, bilgisayar parçalarından anlamayan kişiler için bu işlem biraz karışık hale gelebilir. Size en uygun işlemci nasıl seçilir, hangi işlemci ile maksimum verimi alırsınız gibi soruların cevabını yazımızdan bulabilirsiniz.

İşlemci satın alma rehberi ile doğru işlemciyi seçin

Bilgisayar toplamada konu işlemci seçimine geldiğinde, pek önemli gözükmüyor olsa da aslında işlemciler tüm sistemin akışını tek başına değiştirebilecek cinsten donanımlardır. İşlemci seçimine göre bir sistem günümüz ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde kurulabileceği gibi aynı sistem, geleceğe dönük olması için de tasarlanabilir. İşlemci denildiğin akla ilk olarak AMD ve Intel geliyor. Birbirine göre farklı avatajları bulunan bu markalar için ayrıntılı bir değerlendirme yazımızda yer alıyor. 

Nvidia işlemci pazarına girmeye hazırlanıyorNvidia işlemci pazarına girmeye hazırlanıyor

İşlemci satın alma rehberi konusunda ilk olarak toplayacağınız bilgisayarın aciliyetine bakmak gerekiyor. Dolar ve Euro kurları da sürekli olarak artış gösterdiği için, seçimi hızlı bir şekilde yapmak önemlidir. Özellikle de düşük ve orta bütçeli bir sistem toplamayı düşünüyorsanız kur fiyatları artmadan sistemi toplamak gerekir. Eğer şu an için sistem toplamayı planlıyorsanız, Intel işlemcili bir bilgisayar toplamak sizin için kesinlikle daha iyi olacaktır. Peki neden Intel?  Yaklaşık 3 piyasaya sürülen 10. nesil Comet Lake işlemciler, fiyatlarına göre oldukça iyi tek çekirdek performansı sunuyor. Buna ek olarak AMD’nin işlemci pazarını hareketlendirmesi sonucu Intel, tüm serilerinin çekirdek ve izlek sayılarında artışa gitti. Bugün 10. nesil bir i5 işlemci almaya kalktığınız zaman, 6 çekirdek / 12 izlek tasarımını görüyoruz. Hem oyun oynayabilir hem de rahatlıkla yayın yapabilirsiniz. Tekli çekirdekte önde olan Intel işlemciler, çoklu çekirdekte de AMD’ye yaklaşmış durumda.

Ancak ürünler için biraz daha beklemek isterseniz, 4. nesil Ryzen işlemcilere bakabilirsiniz. Ekim ayında tanıtılan bu işlemciler, yaklaşık olarak yüzde 20 oranında performans artışı sunuyor. Fakat söz konusu bu işlemcilerin çıkışı Kasın ayının başını ve hatta 2021 yılını da bulabilir. Üstelik AMD, 4000 serisinde mikro mimariyi değiştirmeye karar verdi. Bu sayede her işlemcide ortalama yüzde 20 maliyet tasarrufu yapan şirket, uygun fiyata yüksek performanslı işlemciler sunabilecek. Hem tekli hem de çoklu çekirdek performansının Intel’den daha iyi olması beklenen yeni Ryzen işlemciler, B550 ve X570 anakartlar ile iyi bir tercih olacaktır.

İşlemcinin hangi amaçla kullanılır?

Ryzen 3000 serisi, şu an 10. nesil Intel işlemcilere göre biraz daha geride kalıyor olsa da işlemci üzerinden render alacak, video düzenleyecek ve profesyonel işler yapacak olan kullanıcılar için AMD işlemciler hala tercih edilesi donanımlardır. Yüksek bütçeli bir bilgisayar toplayacaksınız Ryzen 9 3900X ve 3950X gibi işlemciler çoklu çekirdek performansında çok iyi işler çıkarıyor. Fakat, bazı programlar işlemci performansından çok etkilense de çoklu çekirdek yerine tekli çekirdek performansına ihtiyaç duyabilirler. Burada programa göre ihtiyaç belirlemek çok önemli.

Eğer oyun oynamayı / yayın yapmayı düşünüyorsanız ve sistemi yakın zamanda almanız gerekiyorsa, 10. nesil Intel işlemciler oldukça iyi bir tercih olacaktır. Özellikle işlemcilerin çekirdek ve izlek sayısında artışa gidildikten sonra 10. nesil i5 işlemciler, fiyat / performans anlamında oldukça iyi bir konuma geldi. Özellikle düşük ve orta bütçede sistem toplayacak olan pek çok kişi, bu durumun kararsızlığını yaşıyor. Bu durumda benim bilgisayar toplayacak arkadaşlar için tavsiyem, güncellik uzun vadede daha performanslı bir bilgisayar elde etmenizi sağlayacaktır. Birçok kişi, i7 veya Ryzen 7 gibi yüksek profilli işlemcileri B serisi anakartlar ile kullanmak istiyor. Özellikle Intel tarafında uzun ömürlü bir sistem toplamak istiyorsanız, Z çipsetli bir anakart tercih etmek ileride işlemci yükselteceğiniz zaman işinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Eldeki bütçe ile en güçlü işlemciyi veya ekran kartını tercih etmek yerine anakarta yapılabilecek bir yatırım, ileride sisteminizi yükseltirken sizi ek masraftan kurtaracaktır.

Özellikle Intel işlemcilerde B çipsetli anakartlar RAM performansını da kısıtladığı için, i7 işlemci ile birlikte B çipsetli bir anakart almak yerine i5 işlemci ile birlikte Z çipsetli bir anakart almak sizi genel olarak daha fazla memnun edecektir. Üstelik Z serisi anakartlar, ileride i7 veya i9 bir işlemciye terfinizi de kolaylaştıracaktır. Eğer sistem yükseltme ile uğraşmak istemiyor ve aldığınız sisteme ileriki yıllarda yatırım yapmak istemiyorsanız, o zaman işlemci veya ekran kartına yatırım yapmak toplayacağınız bilgisayardan daha fazla performans almanızı sağlayacaktır. Çünkü anakartlar, hız aşırtma yapılmadığı sürece doğrudan sistem performansına etki etmeyen bileşenlerdir.

İşlemci satın alma rehberi konumuzun sonuna yaklaşırken, konuyu kısaca özetlemek istedim. Eğer yakın zamanda bir sistem toplayacaksanız ve ana amacınız oyun / yayın gibi işler ise, Intel işlemci tercih etmek daha iyi olacaktır. Ancak çoklu çekirdek ihtiyacınız varsa ve bütçeniz görece yüksekse, AMD’nin Ryzen 9 veya Threadripper serisi işlemcilerini tercih etmek daha iyi olacaktır.

 


HarmanyOS 2.0'ı hangi işlemcili Huawei cihazlarının alacağı belli olduHarmanyOS 2.0'ı hangi işlemcili Huawei cihazlarının alacağı belli oldu
Samsung'un yeni işlemcisi Exynos 1080 hakkında ilk bilgiler geldiSamsung'un yeni işlemcisi Exynos 1080 hakkında ilk bilgiler geldi
ARM işlemcili ilk Mac için geri sayım başladıARM işlemcili ilk Mac için geri sayım başladı

PAYLAŞ