İşaret dili çeviren eldiven geliştirildi - Haberler - indir.com

İşaret dili çeviren eldiven geliştirildi

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 15 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-07-07 22:01:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Akıllı Telefonlar

İşaret dili çevirme özelliğine sahip olan eldiven, tecrübe konusunda kullanıcılara büyük kolaylık sağlayacak özellikte olacak. Kaliforniya Üniversitesi (UCLA) biyomühendisleri tarafından geliştirilen bu eldiveni akıllı cep telefonu uygulaması kullanarak Amerikan İşaret Dili'ni gerçek zamanlı olarak İngilizce diline çevrilmesini sağlayacak. Gerçek zamanlı olarak işaret dili çevirisi yapan bu eldiven ile beraber işaret dilini kullanan kişilerin, tercüme edecek bir kişiye ihtiyaç duymadan işaret dilini anlayan kişilerle direk olarak iletişim kurması kolaylaştırılacak. 

Konuyla ilgili olarak araştırma yapan araştırmacılar aynı zamanda, daha fazla insanın işaret dili öğrenmesine yardımcı olabileceğine inanıyor. Sistem, beş parmağının her birinin uzunluğunu çalıştırabilen ince, gerilebilir sensörlere sahip bir çift eldivenden oluşuyor. Eldivenlerde bulunan bu sensörler elektrik ileten iplikten yapılırken işaret dilinde tek tek harfler, sayılar, kelimeler ve ifadeler anlamına gelen el hareketlerini ve parmak yerleşimlerini anlıyor. Cihaz, parmak hareketlerini bileğe takılan 1 dolar büyüklüğünde bir devre kartına gönderilen elektrik sinyallerine dönüştürüyor. Kart ise sinyalleri kablosuz olarak 1 saniyede yaklaşık bir kelime hızında konuşulan kelimelere çeviren bir akıllı telefona iletiyor. Ek olarak ise eldivenleri test edenlerin yüzlerine sensörler yerleştirilmiş Amerikan İşaret Dili’nin bir parçası olan yüz ifadelerini yakalamak için kaşların arasına ve ağızların tek tarafına sensörler konmuş.

İşaret dilini tercüme etmek için bir önceki giyilebilir sistemlerin hantal ve ağır oldukları ya da giyilemez rahatsız olduğu için pek kullanışlı olmadığı aktarıldı. Yeni sistem ise hafif ve uzun süre dayanabilen ucuz malzemelerden yapılmış. Elektronik  sensörlerin esnek ve ekonomik olduğuna dikkat çekiyor. Sistemin Amerikan İşaret Dili kullanan 4 işitme engeli kişiye yapılan testte iyi perfromans sergilediği belirtiliyor. Katılım gösteren her birey 15 kez el hareketi yaptığı ve özel makine öğrenme algoritmasının hareketleri harflere, sayılara ve kelimelere dönüştürdüğü bilgiler arasında yer alıyor. Sistem alfabenin her harfini ve sıfırdan dokuza kadar rakamlar dahil olmak üzere 660 işaretini tanımlayabiliyor. Daha kapsamlı bir kelime dağarcığını ve daha hızlı çeviri süresini desteklemek içinse ticari bir modelin geliştirilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Yakın zaman içerisinde bu teknoloji hakkında çok daha detaylı verilerin ortaya çıkması bekleniyor. 

 





PAYLAŞ