iPhone takip etme özelliği kapatılsa da uygulamalar veri topluyor - Haberler - indir.com

iPhone takip etme özelliği kapatılsa da uygulamalar veri topluyor

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 54 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-09-28 09:01:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Uygulama

Yeni yapılan bir araştırmadan elde edilen bilgilere göre iPhone cihazların takip etme özelliği aktif halde olsa bile bazı uygulamalar kişisel verileri toplayarak üçüncü taraflara göndermeye devam ediyor. 

Apple'ın iPhone takip etmeyi engelleme özelliği uygulama izleme şeffaflığı aktif hale getiriliyor olsa bile bazı uygulamalar kullanıcı verilerini toplamaya devam edebileceklerini gösteriyor. Apple'ın özelliği ile ilgili bilgisi olmayanlar için kısaca açıklamak gerekirse, uygulama izleme şeffaflığı, 2021 yılının ilk aylarında iOS 14'e getirilen bir güncelleme sunuldu. Bu özellik, kullanıcılara uygulamaların onlar ile ilgili veri toplayıp toplamamasına karar vermesini sağlar. Kullanıcı eğer yeni seçeneği aktifleştirse uygulamaların IDFA erişimi de engelleniyor. Bu değişiklik, uygulamaların iPhone ya da iPad' cihazlarınıza yüklediğiniz uygulamaların sizinle ilgili olarak toplanan verileri üçüncü taraf şirketlere göndermesinin önüne geçer. Ancak olması gerekenler ile olanlar her zaman aynı olmayabilir. The Washington Post ile Lockdown'un beraber gerçekleştirmiş olduğu bu yeni araştırmaya göre bazı mobil uygulamalar ve oyunlar, iOS kullanıcıları ile ilgili olan bu özelliği etkin halde olsa bile kişisel verileri toplamaya devam ediyor. 

iPhone kamerası çocukluk çağında otizmi tespit edebilecek!iPhone kamerası çocukluk çağında otizmi tespit edebilecek!

iPhone takip etme engelleme özelliği tamamen engelleyemiyor

Lockdown, üzerinde inceleme yaptığı 10 uygulama izleme şeffaflığı özelliğinin etkin olmadığını dile getirdi. Söz konusu bu araştırma, Subway Surfers da dahil olmak üzere en az üç popüler iOS oyunun kullanıcıların takip etme engelleme özelliğinin etkin hale getirip getirilmediğine bakmaksızın kişisel verileri üçüncü taraf şirketlere ulaştırdığı ortaya çıktı. Bunun yanı sıra Apple, konu ile ilgili olarak uyarılmasına rağmen şu ana kadar herhangi bir hamle yapmadı. Araştırma ile ilgili olarak incelenen uygulamalar kullanıcıların IDFA'ine erişimi yoktu ve kullanıcıları izlemek adına bunu kullanmadı. Söz konusu bu uygulamalar, bunu yapmak yerine çeşitli diğer birimleri bir araya getirerek kendi IDFA'lerini oluşturdular. Subway Surfers örneğine geri dönmek gerekirse mobil oyunun ise Chartboost adlı bir reklam şirketine kullanıcıların cihazları ile ilgili 29 veri gönderdiği tespit edildi. 

Söz konusu bu veriler arasında kullanıcıların IP adresi, kullanılabilir depolama alanı, mevcut ses düzeyi, cihaz adı, saat dilimi, ülke, operatör ve çok daha fazlası yer alıyor. Şirketler, bir kullanıcı ile ilgili olarak büyük oranda veri ele geçirerek o kullanıcıyı ve kullanıcının cihazınızı çeşitli uygulamalar ve platformlarda izlemeye de devam edebilir. Uygulamaların geliştiricilerinden yalnızca birkaç tanesi, Washington Post'tan gelen yorum taleplerine cevap verdi. Örnek vermek gerekirse Subway Surfers geliştiricisi, oyunun düzgün bir şekilde çalışması için çeşitli verileri topladığı iddia edildi. Ele geçirilen bu verilerin bir kısmı (örneğin erişilebilirlik ile ilgili ayarlar) oyunun çalışmasına yardımcı olmak için karkı sağlıyor olsa da toplanan verilerin pek çoğunun oyun üzerinde de bir etkisi bulunmuyor. iOS kullanıcıları şu an için bu gizlilik sorununun bir an çözülmesini ve iPhone takip etme  engelleme özelliğinin bir önce etkili hale gelmesini de talep ediyor. 

 


iPhone 14 Pro'nun nokta çentikli ekran ile gelmesi bekleniyor!iPhone 14 Pro'nun nokta çentikli ekran ile gelmesi bekleniyor!
iPad mini ve iPhone 13 Pro teslimatının ertelendiği duyurulduiPad mini ve iPhone 13 Pro teslimatının ertelendiği duyuruldu
Eski iPhone'lara yeni güncelleme geldi!Eski iPhone'lara yeni güncelleme geldi!

PAYLAŞ