iPhone kullanıcıları tehlikede: Hey Siri - Haberler - indir.com

iPhone kullanıcıları tehlikede: Hey Siri

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 15 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-07-29 11:05:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Teknoloji

Son zamanların en büyük sorunu kullandığımız ürünlerde ya da sosyal medyalarda yaşanan güvenlik sorunları. Bildiğiniz üzere her geçen gün farklı platformlarda farklı bir güvenlik sorunu ile karşılaşıyoruz. Şimdi ki sorun ise Apple tarafından üretilen iPhone akıllı cihazların akıllı asistanı Siri'de yaşanıyor. Siri, ses yolu ile kullanıcılara yardımcı olacak seçenekler sunuyor. Kullanım esnasında Siri üzerinde yakalanan seslerin çoğunun özel olup bunların çalışanlar tarafından da duyulduğu ortaya çıktı. Bu sayede Apple çalışanlarının Siri'ye söylenen sözleri duyulduğu söyleniyor. 

Teknoloji dünyasının önemli isimlerinden Apple, kendi ürünlerini kullanan kullanıcıların güvenliğini ve gizliliğini önemsediğini gösteren adımlar atsa da, zaman zaman aksini hissettirecek davranışlar yapılmıyor değil. The Guardian'da yer alan habere göre Siri'yi daha iyi çalıştırmak ve performansını artırmak adına kalite kontrolünü üstlenen sözleşmeli çalışanlar, Siri'ye söylenen hassas bilgilerden de haberdar oluyor. Söz konusu bu hassas bilgilerin içerisinde, tıbbi bilgiler, suç faaliyetleri ve hatta bunun yanı sıra cinsel karşılaşmalar dahi bulunuyor. Kalite kontrol departmanında çalışanlar Siri kullanıcılarının sadece yüzde 1'ini dinliyorlar. Siri ile yapılan kayıtlar genellikle bir kaç saniyeden uzun değiller. Apple bu sistem sayesinde Siri dijital asistanın kullanıcıların isteklerini yerine getirip getirmediğini ve bununla beraber verilen komuttan sonrasında komutlara ne olduğunu kontrol ediyor. 

Çalışmalarınızı daha verimli hale getirebilecek Siri'nin 20 özelliğiÇalışmalarınızı daha verimli hale getirebilecek Siri'nin 20 özelliği

Siri komutları dinleniyor

Apple şirketi tarafından üretilen iPhone akıllı cihazların akıllı asistanı kullanıcıların isteklerini yerine getirmek üzere dizayn edilmiştir. Konu ilgili Apple, bir takım gizlilik önlemleri aldıklarını, kayıtların Apple ID'lerle bağlık olmadıklarını, sesler üzerindeki çalışmaların, " katı gizlilik gereksinimlerine" tabi olan çalışanlar tarafından " güvenli tesisler" aracılığı ile yapıldığını dile getiriyor. 

Apple tarafından alınan bu önlemler, kullanıcıların endişelerini tamamen ortadan kaldırmaya yetecek düzeyde olmadığını dile getiriyor. The Guardian kaynağı tarafından elde edilen bilgilere göre, çalışanların işe alınma sürecinde çok sıkı bir güvenlik aşamasında geçirilmediklerini içeriyor. Yani bu sayede kötü niyetli bir çalışan elde ettiği verileri çok rahat bir şekilde kötüye kullanabilirler. Bu şekilde iPhone kullanıcılarını gizlilik anlamında ciddi sorunlar bekliyor olacak. Ortaya çıkan bu bilgilerden rahatsız oluyorsanız Hey Siri işlevini ve hatta Siri özelliğini de tamamen kapatabilirsiniz. Aksi halde Siri ile konuşmalarına dikkat etmeli, verdiğiniz komutlara özen göstermeli ve sizi tehdit altına düşürecek konuşmaları Siri ile yapmamalısınız. 

Hey Siri özelliğinin bu şekilde bir güvenlik açığı sunması kullanıcıları rahatsız eden en büyük durumlardan biridir. Bildiğiniz üzere artık akıllı cihazların birçoğunda akıllı asistan özelliği mevcuttur. Kullanıcılar bu şekilde akıllı cihazlarını çok daha kolay bir şekilde kontrol edebiliyor, birçok işlemi de kolaylıkla halledebiliyorlar. Akıllı asistan özelliğinin yer aldığı ses kayıtları durumu Hey Siri'de olduğu gibi aynı zamanda Google ve Amazon'da da geçerlidir. Fakat şöyle bir durum var ki bu iki şirkette bazı özellikleri kapatmanıza izin verirken Siri'yi tamamen kapatmaktan başka bir çareniz bulunmuyor. Akıllı cihazınızı kendi kontrolünüz alında kullanmak için güvenlik verilerine dikkat etmeniz gerekiyor. 

 


Siri birçok ülkede çöktü!Siri birçok ülkede çöktü!
iOS 13 ile Birlikte Siri, Telefon Bağımlılığını AzaltacakiOS 13 ile Birlikte Siri, Telefon Bağımlılığını Azaltacak

PAYLAŞ