iPhone 12 Lidar sensör nedir? - Haberler - indir.com

iPhone 12 Lidar sensör nedir?

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 44 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-10-17 13:01:02
Editör : Onur Köse
Kategori : Akıllı Telefonlar

Apple’ın en yeni amiral gemisi akıllı telefon modelleri olan iPhone 12 Pro ve Pro Max modellerinde yer alan 3’lü arka kamera sistemlerinin yanı sıra daha küçük ve siyah bir daire de bulunuyor. LIDAR sensör olarak adlandırılan bu alanda insan gözünün göremediği kızılötesi ışınlar ile çevre taranıyor. Apple neden iPhone 12 Pro’larda LIDAR sensör kullanmaya karar verdi bu içeriğimizde bunun detaylarına bakacağız. Apple’ın 13 Ekim tarihinde gerçekleştirdiği Hi Speed adlı etkinliğinde yılın en fazla beklenen akıllı telefon serisi iPhone 12 modelleri tanıtıldı. Üst segment modelleri Pro takısı ile gelirken standart sürüm tarafında iPhone 12 mini ve iPhone 12 olarak gördük.

iPhone 12 Pro ve Pro max modellerinin önemli farklarından birisi de arka kamera tarafında yer alan LİDAR sensör farkı oldu. LIDAR sensörü daha önce tanıtılan iPad Pro 2020 tabletinde de ilk defa karşımıza gelmişti. Çevreyi ve nesneleri daha iyi algılayan bu teknoloji ile telefon hafızasında 3 boyutlu olarak modelleyebilen LIDAR sensörleri, bilimsel çalışmalarda yıllardır kullanılan bir teknoloji. Baktığımız zaman yağmur ormanlarının üzerinden LIDAR kameralarına sahip drone uçuşları gerçekleştirip ormanların altında hızlı antik kentleri açığa çıkartabiliyor. iPhone 12 serisinde yer alan bu sensör ise gelişmiş özelliklere sahip oluyor.

Şarj cihazsız iPhone 12'lere Samsung ve Xiaomi'den göndermeŞarj cihazsız iPhone 12'lere Samsung ve Xiaomi'den gönderme

LİDAR nedir?

Açılımı tam olarak Light Detection and Ranging olan LIDAR teknolojisi, 3 boyutlu lazer tanıma tekniği ile çalışan bir teknolojidir. 1960’lı yıllardan beri çeşitli kategorilerde yer alan bu sensör, ilk etapta askeri alanda kullanılmıştı. Daha sonra ise yıllar geçtikçe otonom arabaların çevreyi ve yayaları tanımasına kadar çeşitli alanlarda kullanıldı. Gündelik hayatta ise artık kullanıcıların akıllı telefonlarına bile dahil oldu. İnsan gözünün göremediği lazer ışınları yayan bu sensör, çevresel etmenlerin tanımlanmasını ve etraftaki nesneler ile kaynak arasındaki mesafenin tespiti için kullanılıyor. LiDAR’ın yarasaların yön bulmak için kullandığı sonar radar sistemi ile aynı mantıkta olduğunu belirtelim.

Lidar teknolojisi şimdi ise iPhone 12 Pro Max akıllı telefon modelinde karşımıza çıkıyor. Daha önce üst segment telefonlarda yer alan ToF sensörlerini daha fazla görüyorduk. Apple iPhone Pro Max ve iPad Pro 2020’de kullandığı Lidar sensör teknolojisinin ise bu işi bir tık daha ileriye götürüyor. Artık telefonlarda bile akıllı bir tarayıcı teknolojisine ihtiyaç duyulması Apple’ı bu yola itmişe benziyor.

LİDAR sensör ile iPhone 12 neler yapabiliyor?

LİDAR sensör iPad Pro 2020’de en iyi performansı odsa büyüklüğündeki genişliklerde sunuyor. Lidar sensör ile iPhone 12 Pro max modelinde mobil cihazlarda kullanılmaya başlanmış oluyor. iPhone 12 Pro max modelinin piyasaya girmesi ile beraber pazarda ne gibi yetenekler sunacak hep beraber göreceğiz.


iPhone 12 ve iPhone 12 Pro'nun Antutu testleri hayal kırıklığı yaşattıiPhone 12 ve iPhone 12 Pro'nun Antutu testleri hayal kırıklığı yaşattı
iPhone 12 Türkiye fiyatları operatörlerden sızdıiPhone 12 Türkiye fiyatları operatörlerden sızdı

PAYLAŞ