iPhone 11 ile kullanmaya başlayacağımız A13 Bionic neler sunuyor? - Haberler - indir.com

iPhone 11 ile kullanmaya başlayacağımız A13 Bionic neler sunuyor?

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 27 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-09-11 14:04:02
Editör : Erkan Uluocak
Kategori : Teknoloji

Apple'ın geçtiğimiz akşam yeni iPhone modellerini tanıtımı büyük bir coşkuyla takip edildi. Teknoloji severlerin beklediği tanıtımdaki önemli başlıklardan birisi de yeni akıllı cihazlara güç verecek SoC.

Tanıtımda yapılan açıklamalar dışında pek fazla bilgi bulunmuyor. Ancak mevcut ayrıntı bilgiler iddialı görünüyor. İlk olarak tanıtımdaki aktarılanlara göz atacak olursak, 3 iPhone cihazının da kalbinde yer alacak. A13 Bionic işlemcisi 4K60 videolara destek sunarken çevresel sesi de beraberinde getiriyor. Yeni çıkacak iPhonelarda da piyasadaki diğer cihazlarda olduğu gibi gerçek bir deneyim sunamayacağını unutmamak gerek. Bunun sebebi ise Dolby’nin Atmos çözümünün fiziksel kısıtları.

iPhone 11 fiyatları tanıtım öncesinde sızdırıldı!iPhone 11 fiyatları tanıtım öncesinde sızdırıldı!



Iphone'nun yeni yongası A13 Bionic TSMC’nin 7 nm bantlarından çıkarken 8.5 milyar transistörden oluşuyor. Bir önceki sürüm olan A12’deki 6.9 milyardan transistörün üzerine gelen artış bir hayli fazla gibi görünse de tüm transistör artışı CPU ve GPU’ya ayrılmamış. Zira Apple yongasına yeni birimler eklemiş. İşlemci toplamda 18 çekirdekten oluşuyor. İşlemci üzerindeki 6 CPU çekirdeğin 4'ü basit işlemciler için ayrılıyor. Kalan 2 çekirdek ise 4K video kaydı ve oyun oynarken aktifleşecek şekilde tasarlandı.

Performans artarken güç tüketimi de düşürülmüş 

Enerji konusunda ise verimli 4 işlemci çekirdeği %20 daha hızlıyken %40 daha az enerji tüketimi gerçekleştiriyor. %20 performans artışı ve %30 verimlilik sunulmuş. İşlemcinin GPU kanadında da 4 çekirdeğin %20 daha yüksek performansı sunarken %40 ise daha az tüketerek sergilediği görülüyor. İşlemciye yeni eklenen yapay zeka birimleri ise işlemleri %20 hızlandırırken %15 tasarruf etmesini sağlayacak. Tüm bu detayların günlük hayattaki karşılığı ise iPhone 11 Pro’da 4 saat daha fazla batarya ömrü olarak karşımıza çıkacak.

Bu oran iPhone 11 Pro Max’te ise 5 saate kadar yükselebildiği söyleyebiliriz. Bu geliştirmeler sonucunda yonga içerisindeki yüzlerce voltaj kapısının silikonun ihtiyaç duyulmayan bölgelerini kapatmasıyla sağlanmış. Bu iyileştirmeler sonucunda A13 Bionic’i Apple’a göre en hızlı GPU ve CPU’yu barındıran SoC durumuna getiriyor. Bu konuda Apple karşılaştırma grafiği de paylaştı. Apple, veri görselleştirme işlemlerinde ölçekler küçültülerek farkı daha büyük gösteriyor. Bu firmalar tarafından sıkça kullanılan bir teknik. Apple henüz rakamları bile paylaşmadan performans kıyaslaması yaparak bir çok kullanıcının eleştirilerini üzerine çekmiş durumda. İlerleyen günlerde daha net bilgiler paylaşılması sorusu ise şu an için akıllardaki soru.


iPhone 11'in Türkiye fiyatı ne kadar olacak?iPhone 11'in Türkiye fiyatı ne kadar olacak?
iPhone 11, iPhone 11 Pro ve iPhone 11 Pro Max karşılaştırmasıiPhone 11, iPhone 11 Pro ve iPhone 11 Pro Max karşılaştırması

PAYLAŞ