İp sanatıyla portre çizen robot geliştirildi - Haberler - indir.com

İp sanatıyla portre çizen robot geliştirildi

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 18 ''   Yayınlanma Zamanı : 2018-09-14 16:15:00
Editör : Ahmet Haşim Erdoğan
Kategori : Donanım

Teknolojinin son hızla ilerlediği dönemlerde oldukça başarılı projeler gündemimize geliyor. Oldukça işlevsel robotların yanında bu şekilde eğlenceli robotlarda denk geliyor. Bu robotun portre çizebildiğini söylüyoruz fakat bu basit bir kalem ile değil bir ip ile çiziyor. İp sanatı, basit gözüken fakat oldukça zor olan sanatlardan birisi. Anlamlı görüntüler oluşturuncaya dek iplerin tahtaya çakılmış olan çiviler arasından gezdirilmesiyle oluşan ve ilgi çekici geometrik şekillerdir.

İp sanatıyla portre çizen robot

Viyana, Avusturya'daki en önemli üniversitelerden birine sahip. TU Wein'deki araştırmacılar endüstriyel bir robotun algoritması sayesinde ip sanatını kullanarak oldukça gerçekçi olan bazı portreler oluşturmasını sağladılar. Bunun için robota herhangi bir fotoğraf göstermeniz yeterlidir. Projedeki araştırmacılardan Michael Birsak, "Kullandığımız framework, bir görüntüyü girdi olarak algılıyor ve çıktısında iplerden oluşmuş bir portre veriyor. Asıl amaç, verilen görüntüyü tek bir tekstil ipliği kullanarak mümkün olduğunca doğru bir şekilde yeniden oluşturmak. Kurulumumuzda, çerçeve için 256 iğneli bir alüminyum bisiklet jantı kullanıyoruz. İpliği iğneler arasından geçirerek basit bir geometrik desen oluşturmak oldukça kolay olsa da, bir kişinin portresini yeniden oluşturmak oldukça zor. Çünkü tek bir pikseldeki görüntüyü tek üzerinden tek bir iplik geçecek şekilde ayarlayabilmek neredeyse imkansız. Bu nedenle amaç buna iyi bir çözüm getirmek. Tüm olası kombinasyonları denemek de bir seçenek elbette ancak bu sonsuza kadar sürecektir. Çünkü 256 tane çivinin tüm kombinasyonları, evrendeki atom sayısından daha fazla."  şeklinde açıklama yaptı.

Xiaomi'den akıllı robot oyuncağı!Xiaomi'den akıllı robot oyuncağı!

Endüstriyel robotun algoritması sayesinde en zor sanatlardan biri olan ip sanatıyla portre çizen robot sosyal medyada birçok kişinin beğenisini toplamış durumda. Çivilerin arasında gezdirilen iplerle yapılan bu sanat oldukça zor. İplerle düzgün görüntü oluşturmak ve bunu gösterilen bir fotoğrafa benzetmek her ne kadar robot olsa da onun algoritmasını yazanlar ve robotu geliştirenler için çok zor. Fakat o kadar başarılı bir robot olmuş ki gösterdiğiniz herhangi bir fotoğrafı ip sanatıyla gerçekleştirebiliyor. Asıl amaçlarının sanat üretmek olmadığını, problemin matematiksel zorluklarına ve nasıl bilimsel bir şekilde çözülebildiğine odaklanmak olduğunu belirten ekip yine de başarılı bir iş çıkartmışlar. 


İlgili uygulamalar
Katil robotlar mı geliyor!Katil robotlar mı geliyor!
Yeni biyonik robotlar yolda!Yeni biyonik robotlar yolda!
En insansı robot Sophia, Türkiye'ye geliyor!En insansı robot Sophia, Türkiye'ye geliyor!

PAYLAŞ