iOS Uygulamaları Kullanıcı Verilerini Mi Paylaşıyor? - Haberler - indir.com

iOS Uygulamaları Kullanıcı Verilerini Mi Paylaşıyor?

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 27 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-05-29 16:31:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Yazılım

Yapılan bir araştırmaya göre iOS'un "Arka Plan Uygulama Yenileme" özelliğinde izin verilen bazı uygulamaların kullanıcıların verilerini üçüncü taraflarla paylaştığı sonucu elde edildi.

Washington Post'tan Geoffrey Fowler, Disconnet isimli gizlilik odaklı bir şirketle beraber çalışarak, iPhone’ların neler yaptığını, kapalıyken nasıl çalıştıklarımı görebilmek adına özel bir yazılım geliştirdiler. Yazılımın amacı iOS’un “Arka Planda Uygulama Yenileme” özelliği açıkken nasıl çalıştığını ve neye hizmet ettiğini ortaya çıkarmaktı.

Eski iOS Sürümlerinde, Kullanıcı Gizliliğini Tehlikeye Sokan Güvenlik Açıklıkları MevcutEski iOS Sürümlerinde, Kullanıcı Gizliliğini Tehlikeye Sokan Güvenlik Açıklıkları Mevcut

“Arka Planda Uygulama Yenileme” Nasıl Çalışıyor?

Apple, iOS 12'ye gizli bir şekilde takip işlevi eklemiş

Fowlwe’in yapmış olduğu araştırmaya göre bazı iOS uygulamları, iPhone’ların genel özelliği olan “Arka Planda Uygulama Yenileme” özelliğinden faydalanıyorlar. Bu özelliği kullanarak uygulamaların diğer uygulama ve izleme şirketlerine kullanıcıların verilerini gönderdiği ortaya çıktı. Yapılan araştırmalara göre bu veriler içerisinde, iOS kullanıcılarının, telefon numaraları, E-posta adresleri, mevcut ve değişken konumlarının yanı sıra IP adresleri de yer alıyor.

Geoffrey Fowler yapmış olduğu araştırmayla veri gönderdiğini tespit ettiğini açıkladığı birkaç uygulamayı da paylaştı. Araştırmaya göre OneDrive, Mint, Nike, Spotify, The Weather Channel, DoorDash, Yelp, Citizen ve Fowler’ın da bağlı olarak çalıştığı kurum The Washington Post” iOS uygulamasında kullanıcıların verilerini izleyen ve paylaşan uygulamalar. Geoffrey Fowler bir hafta gibi kısa bir sürede 5.400 izleyiciye rastladığını açıklarken Disconnect, cihazından da aylık olarak 1.5GB veri göndereceğini belirtiyor.

Apple'dan dikkat çeken gizlilik reklamı

Uygulamaların kullanıcıları izlemesi zararsız gibi görünse de, Facebook dahil olmak üzere birçok firmanın kullanıcı bilgilerini üçüncü şahıslarla paylaştığını ve bunun gizlilik ilkelerine tamamen aykırı olduğunu da belirtmekte fayda var. Bu sayede reklam veren firmalar kullanıcı hedef kitlesini belirlemede daha az zorluk yaşıyorlar. Eğer bir iPhone kullanıcısı iseniz, “Arka Planda Uygulama Yenileme” özelliğinde izin verdiğiniz uygulamaları kontrol etmenizi öneririz.


Google, iPhone kullanıcılarının gizliliğini ihlal ettiGoogle, iPhone kullanıcılarının gizliliğini ihlal etti
Apple, gizlilik odaklı bir yapay zeka Start-Up'ını bünyesine kattıApple, gizlilik odaklı bir yapay zeka Start-Up'ını bünyesine kattı

PAYLAŞ