iOS tabanlı Covid_19 uygulaması gizlilik ilkelerini hiçe sayıyor - Haberler - indir.com

iOS tabanlı Covid_19 uygulaması gizlilik ilkelerini hiçe sayıyor

Tahmini Okuma Süresi : 1 ' 45 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-11-24 14:00:03
Editör : Görkem Günay
Kategori : Donanım

iOS tabanlı COVID-19 takip uygulamalar için yapılan Digital Forensics Initiative Direktörü Jonathan Albright tarafından gerçekleştirildi. Bu araştırmalar çok ilginç sonuçlar ortaya koydu. Albright gerekli testlerini tam 493 adet uygulamada gerçekleştirdi.

Bu uygulamaların farklı ülkelerde denendiğini belirten yönetici, test ettiği bütün yazılımların yaşamakta olduğumuz salgını takip edebilme özelliğinin olduğunu ifade etti. Peki kullanıcıları tedirgin eden problem ne?

Apple'ın 5 milyon sterlin değerindeki ürünleri çalındıApple'ın 5 milyon sterlin değerindeki ürünleri çalındı

iOS tabanlı COVID-19 takip uygulamaları gizliliği yok sayıyor!

Alınan bilgilere göre bu tarz programlar aslında kullanıcılardan ihtiyaç duyduğu bilgi miktarından fazlasını talep ediyor. Jonathan Albright, kullanmış olduğu uygulamalardan birçoğunun kameraya, mikrofona, fotoğraf galerisine, rehbere ve konum bilgisine ulaşmak için izin istediğini belirtti.

Albright'a göre yapılan bu izin isteklerinin tamamı son derece lüzumsuz ve hiçbiri iyi niyetli değil. Bilindiği üzere bu verilerin birçoğu daha sonra kar etmek amacı ile reklamlar ile gelir sağlayanlar tarafından kullanılıyor.

493 adet uygulama arasından sadece 47 tanesi Google'ın ve Apple'ın insanların gizliliğini ihlal etmeyen bildirim kullandı. Dünya genelinde kullanılan iOS tabanlı yedi COVID-19 takip uygulamasının altısı şu an için neredeyse her kullanıcıdan istemiş olduğu izinleri alabiliyor. İnsanlar bu uygulamalara son derece bir güven duyuyor.

Albright tarafından aktarılan diğer bilgilere göre 493 uygulamanın yüzde 44'ü kameraya, yüzde 22'si mikrofona, yüzde 32'si fotoğraf galerisine ve yüzde 11'i rehbere ulaşım sağlamak istedi. Bazı uygulamalar ise kendilerinin ihtiyacı olmayan her türlü bilgiye erişim talebi gönderiyor.

Albright, üniversiteler ve hükumetler tarafından geliştirilmiş olan bazı COVID-19 uygulamalarının dahi kullanıcıların gizliliğini ihlal ettiğini iddialar eşliğinde sundu. Ayrıca gizlilik ihlalinin Android tarafında da yaşandığı bildirildi. 



PAYLAŞ