iOS 15 ve iPadOS 15 resmen duyuruldu! - Haberler - indir.com

iOS 15 ve iPadOS 15 resmen duyuruldu!

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 9 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-06-08 12:31:02
Editör : Hakan Göçmez
Kategori : Teknoloji

2021 WWDC etkinliğinde Apple tarafından iOS 15 ve iPadOS 15 resmen duyuruldu. Yenilenen versiyonda beklenildiği gibi bir dizi yenilik kullanıcılara sunuldu.

Siri’ye çevrimdışı destek!

Yeni versiyonda en dikkat çeken yeniliklerden bir tanesi Siri için çevrimdışı desteğinin getirilmesi. işlemcide yer alan Neural Engine özelliği sayesinde kullanıcılar tarafından yapılacak sorgulamalar ve konuşmalar, otomatik olarak algılanacak ve çevrimdışı özellikler sayesinde yanıtlanacak. Mevcut özelliğin online versiyona göre daha hızlı bir şekilde çalışması da bekleniyor. Zira online versiyonda veri gönderme ve alma sürelerinin olması, Siri kullanımındaki süreleri az da olsa yükseltiyordu. Yeni özellik ile birlikte daha kısa sürelerde internet olmadan da Siri kullanımı mümkün olabilecek.

Apple yeni kablosuz şarj teknolojisini deniyorApple yeni kablosuz şarj teknolojisini deniyor

Canlı metin özelliği 

Apple iOS 15 ile birlikte aynı zamanda canlı metin özelliğini de geliştirdi. Böylece üzerinde metin olan herhangi bir içeriği kamera üzerinden yapılacak okutmalar ile birlikte dijital platforma aktarmak ve düzenlenebilir hale getirmek artık çok daha kolay. Bununla birlikte görsel arama bölümünde de yeniliğe giden Apple, nesne tanımlama mekanizmasını geliştirdi ve daha etkili sonuçlar elde edilmesini mümkün hale getirdi.

Yeni harita sistemi

İşletim sistemlerine getirilen bir diğer yenilik ise yeni haritalar oldu. Güncellenen uygulama özellikle büyükşehirlerde daha fazla veri sunmaya başlayacak. Üç boyutlu modelleme ile çalışacak sistem yolların daha iyi bir şekilde takip edilmesini mümkün kılarken, şeritler ve dönüş yolları konusunda daha çok daha fazla detay aktaracak. Mevcut özelliğin başlangıç aşamasında sadece Amerika Birleşik Devletleri'ndeki şehirlerde ve Londra’da kullanılacağı belirtildi. 

Yeni FaceTime ve ekran paylaşımı

FaceTime ekran paylaşma üzerinde uzun zamandan beri çalışmalar yapan Apple, işletim sistemlerinin yeni versiyonu ile birlikte bu konuda desteğini arttırdı. FaceTime uygulamasına sahip olmayan kullanıcıların dahi mevcut grup oturumlarına bağlantı üzerinden katılmasına imkan tanıyan Apple, basit bir tarayıcı aracılığıyla tüm bu işlemlerin yapılmasına imkan sağlayacak. Üstelik mevcut yeni özellik ile birlikte SharePlay desteğini de sunmaya başlayan Apple, ekran paylaşımı konusunda da artık çok daha yetenekli.

Yeni bildirimler

Bildirim sistemi konusunda bugüne kadar kapsamlı bir yenilik yapmayan Apple, yenilediği versiyonlar ile birlikte bildirim ekranında da kapsamlı bir değişikliğe gitti. Bildirim özeti adı verilen yeni özellik ile birlikte bildirimlere öncelik verilmesi ve bildirimler üzerinde hakimiyet kurulması artık çok daha kolay. Filtreleme, gruplandırma gibi farklı özellikler ile donatılan bildirimler, Apple kullanıcılarına daha iyi bir deneyim sunacak.

Yeni Safari kullanıcı arayüzü

Bir diğer yenilik yapılan alan ise Safari uygulaması oldu. Arayüzde kapsamlı bir değişikliğe giden Apple, tam ekran deneyimi konusunda ciddi bir iyileşme kaydetti. 

Yeni versiyonlar ne zaman sunulacak?

Yeni işletim sistemleri için Beta kullanımlar Temmuz ayı itibariyle başlayacak ve Eylül ayı itibariyle de tüm kullanıcılara yeni işletim sistemleri sunulacak.



PAYLAŞ