iOS 14'le hayatımıza dahil olacak 10 önemli özellik - Haberler - indir.com

iOS 14'le hayatımıza dahil olacak 10 önemli özellik

Tahmini Okuma Süresi : 4 ' 23 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-07-23 10:01:03
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Donanım

22 Haziran tarihinde gerçekleştirilen Apple Worlwide Developers Conference (WWDC) 2020’de macOS Big Sur, watchOS 7, iPadOS 14 ile iOS 14‘de tanıtıldı. Şu an için beta erişiminde olan yeni işletim sistemleri arasında hiç kuşkusuz merak edilen sistem milyonlarca iPhone kullanıcısı tarafından kullanılacak olan iOS 14 oldu. iOS 14 Beta 2 sürümünde bulunan ve öne çıkan 10 özellik aşağıda yer alıyor. 

iOS 14’te öne çıkan 14 önemli özellik

Resim içinde resim (PIP) modu

Şu ana kadar birçok cihazda yer alan Picture-in-Picture modu, nihayet iOS 14 ile iPhone’lara geldi. Bu seçenek açıkken, ana ekrana geldiğinizde desteklenen bir uygulamayla videoyu durdurmak yerine telefonda küçük bir kutucukta oynatmaya devam ediliyor. Aynı zamanda bu özellikle FaceTime görüşmeleri yapılırken, Safari'de herhangi bir arama da yapabiliyorsunuz. 

iOS 14 public beta nasıl yüklenir?iOS 14 public beta nasıl yüklenir?

Gelen aramaların başlık olarak gözükmesi

Yıllardır iPhone kullanıcılarının ortak sorunu, herhangi bir arama geldiğinde telefonda farklı bir uygulama çalışmıyordu. Çoğu kişi önemli bir mail yazarken ya da WhatsApp uygulamasında önemli bir görüşme yaparken gerçekleşen can sıkıcı bu durum iOS 14 ile giderildi. Apple yazılım mühendisleri de bu soruna el atarak kullanıcıya iki farklı seçenek sunuyor. 

Uygulama Kütüphanesi

Android işletim sistemine yıllardır kullanılan bir diğer özellik iOS 14 ile iPhone akıllı cihazlara geldi. App Store üzerinden yüklenen uygulamalar kendi kategorisine göre otomatik bir şekilde uygulama kütüphanesine ekleniyor. Ana ekranda klasör oluşturmak yerine, menüde en sola çektiğinizde karşınıza çıkan kütüphane oldukça kullanışlı seçenekler sunuyor. Artık uygulamaları ana ekran menüsünden kaldırıp sadece uygulama kütüphanesinden çalıştırmak mümkün.

Emoji arama

Genellikle sohbet ederken ya da sosyal medyada sıklıkla kullanılan emojiler arasında doğru olanı bulmak kullanıcıların vaktini alıyor. Özellikle birbirine benzeyen emojiler arasında ciddi anlamda vakit kaybı yaşanıyor. Bu noktada iOS 14 ile sunulan en güzel özelliklerden biri de, klavye üzerinden emoji aramak oldu.

Gizlilik – Tam Konum 

iOS 14 öncesinde olan sistemlerde bildiğiniz üzere yüklediğiniz uygulamalara konum izni vermek için üç farklı seçenek bulunuyor. Sadece uygulamayı kullanırken, her zaman konum izni ve konuma izin vermeme opsiyonuna sahip olunan gizlilik ayarlarına Tam Konum özelliği geldi. Her uygulama için ayrı ayrı ayarlanabilen bu özellikle, uygulamaların belirli konumunuzu kullanmasına izin veriliyor. Bu ayar kapalıyken sadece yaklaşık konumunuz kullanılıyor.

Arkaya Dokun özelliği (iPhone X ve sonrası)

Ek bir sensör ya da donanım kullanmadan çalışan bu özellik, aslında kısayol görevi görüyor. Erişebilirlik kısmına ilave edilen bu özellik, arka kapağa dokunduğunuz zaman bazı kısayolları çalıştırıyor. Şöyle ki arka kısımda bulunan Apple logosunun bulunduğu noktaya iki kez ya da seçiminize göre üç kez tıkladığınızda bir işlevin yerine getirilmesi sağlanıyor. iOS 14 Arkaya Dokun olarak isimlendirilen bu sistemde iki ya da üç dokunmayla kullanabileceğiniz toplam 23 kısayol bulunuyor.

Fotoğraf çekerken video çekmek için QuickTake’i kullanma

iPhone 11, iPhone 11 Pro ve 2020 iPhone SE modellerindeki QuickTake Kamera özelliğiyle, fotoğraf çekerken mod değiştirmeden video çekebilirsiniz. Kamera uygulamasını açtığınızda saptanmış fotoğraf mopduyla karşılaşırsınız. Fotoğraf çekmek için deklanşör düğmesine dokunun. Flaş, Live Photos ve sayaç gibi seçenekleri ayarlamak için ok simgesine dokunun. QuickTake videosu çekmek için deklanşör düğmesini basılı tuttuktan sonra, kaydı durdurmak için düğmeyi serbest bırakın.

HomeKit Kontrol Merkezi

Evimizde kullandığımız uzaktan kontrol edilebilen akıllı ev sistemleri ve ekosistem cihazları, Apple HomeKit uyumu sayesinde iPhone üzerinden de kontrol edilebiliyor. Yeni özellikle beraber, HomeKit’e kayıtlı aygıtlarınızı, Kontrol Merkezi üzerinden direkt kontrol edebileceksiniz.

Üst üste widget’lar

iOS 14 ile ana ekrana ekleyebildiğimiz Widget’lar birçok özelliğe sahip. Kare, dikdörtgen ve geniş stil olmak üzere 3 şekli bulunan Widget’lar, farklı kategorilerde olsa da üst üste eklenebiliyor. Akıllı Yığın olarak da hali hazırda yer alan bu özelliği kendiniz için özelleştirebilirsiniz.

Geriye dönük sekmelerin gözükmesi

Bilgisayar üzerinde özellikte tarayıcılarda sıkça kullandığımız bir yapı olarak sekmeler karşımıza çıkıyor. Kimi zaman bazı bağlantıların bizi sürüklemesiyle tek sekme üzerinde birçok farklı sayfaya geçebiliyoruz. iOS 14 ile şu an için sadece sistem uygulamalarında (Ayarlar, Notlar, Mail) kullanabildiğimiz yeni özellikle, uygulama içerisinde geçiş yaptığımız alanları tek tıkla görüntüleyebiliyoruz.

 


Epic Games iOS uygulaması Live Link Face'i tanıttıEpic Games iOS uygulaması Live Link Face'i tanıttı
iOS 13.6 ve iPadOS 13.6 güncellemesi yayımlandıiOS 13.6 ve iPadOS 13.6 güncellemesi yayımlandı
Önemli iOS 14 özellikleri neler?Önemli iOS 14 özellikleri neler?

PAYLAŞ