iOS 13 ve Android 10 ile gelen yenilikler Facebook'u tehdit ediyor - Haberler - indir.com

iOS 13 ve Android 10 ile gelen yenilikler Facebook'u tehdit ediyor

Tahmini Okuma Süresi : 4 ' 11 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-09-11 13:30:00
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Sosyal Medya

Bir süredir kullanıcılarını gizlilik ilkelerini ihlal etmesiyle gündeme gelen Facebook iOS 13 ve Android 10’da güncellenen konum bilgisi paylaşımının kısıtlandırılması ile ilgili açıklama yaptı. 

Bildiğiniz üzere Google’ın yeni Android 10 geçtiğimiz günlerde kullanıcılara dağıtılmaya başlanmıştı. Apple lansmanın arından iOS 13’de kullanıcılara sunuldu. Bu güncellemelerle her iki teknoloji şirkette yazılımlarını özel kısıtlandırmalar ve güvenlik duvarları ile çok daha güvenilir bir hale getirecek adımlar attı. Özellikle konum erişiminde yapılan kapsamlı güncellemeler Facebook’u rahatsız ediyor. 

Facebook güvenlik açığı yine kullanıcıları etkilediFacebook güvenlik açığı yine kullanıcıları etkiledi

Konuyla ilgili olarak Sosyal Ağ Mühendislik Direktörü Paul McDonald açıklama niteliğinde bir blog yazısı yayınladı. Blog yazsında Apple ve Google’ın yeni yazılım güncellemelerinin Facebook’un konum ayarlarını da etkileyeceğine değinen McDonald, kullanıcıların bu ayarlarla uygulama kullanımında birtakım değişiklikler yaşayacaklarını da belirtti. 

IOS 13 için konum erişim güncellemeleri 

Bildiğiniz üzere Apple’ın kullanıcılara yeni sunduğu iOS 13 gizlilik ve güvenlik açısından büyük bir önem taşıyor. Kullanıcı verilerinin sadece kullanıcılarda kalabilmesi için uygulamalar için özel erişim izinleri belirleyen Apple Facebook için de kullanıcılara farklı ayarlar sunuyor. McDonal’ın yaptığı açıklamaya göre Apple’ın iOS 13 için kullanıcılara sunduğu konum güncellemeleri kullanıcılara “Sadece bir kez izin ver,” Asla izin verme”, ve “Uygulamayı kullanıyorken izin ver” seçenekleri sunmasıyla Facebook’un kullanıcıların konum erişimlerine ulaşabilmesi de oldukça zor bir hale gelecek. 

iOS 13 Özellikleri ve Hakkında Bilinmeyenler

Bunun yanı sıra McDonald’ın yaptığı bir diğer açıklamaya göre Apple’ın sunmuş olduğu yeni yazılım güncellemesi kullanıcıların güvende olmasından emin olmasını sağladığını söyleyebiliriz. McDonald iOS 13’ü yükleyen kullanıcıların uygulamalar konumlarına eriştiğinde bir bildirimle haberdar olacağını ve uygulamanın konum bilgilerini kaç kez görüntülediğini ve hangi sebeple erişim sağlayabildiğini kullanıcıların görüntüleyebileceklerini açıkladı. 

Son dönemlerde izinsiz veri paylaşımıyla gündemden düşmeyen Facebook için, bu özelliğin epey zorlayıcı olduğunu söyleyebiliriz. Kullanıcı gizliliğini ihlal eden ve bu konuda gerekli iyileştirmeleri yapmayan Facebook iPhone kullanıcılarında büyük bir engelle karşılaşacak... 

Andorid 10 için konum erişim güncellemeleri 

Google’ın geçtiğimiz günlerde yayınlamaya başladığı Android 10 yazılımı da yine gizlilik ve güvenlik alanında çeşitli korumalar içeriyor. Uygulamaların erişimini kısıtlayarak kullanıcıların güvenlik kontrollerini genişleten Google, Andorid 10 ile birlikte kullanıcılara konum bilgilerinin paylaşım ayarlarını özelleştirme imkanı tanıyarak farklı seçenekler sunuyor. IOS 13’te olduğu gibi uygulamanın ne şartlarda kullanıcının konumuna erişebileceğine yine kullanıcılar karar veriyor. 

McDonald yaptığı açıklamalarda arka planda yenilen uygulamaların, uygulama kapalıyken konum erişim ayarlarının kapatılabildiğini açıklayarak birçok kullanıcının bu özellikten haberdar olmadığını açıkladı. 

Android 10'un öne çıkan 10 özelliği açıklandı

Bunun yanı sıra Facebook’un konum ve gizlilik ayarlarında da kullanıcılarına bu şekilde seçenekler sunduğuna değinen McDonald bahsedilen güncellemeleri kullanıcıların indirmesinin herhangi bir durumu değiştirmeyeceğini dile getirdi. Kullanıcıların katıldığı etkinliklerden internette gezindikleri sunuculara kadar birçok alanda hala konumlarının tespit edilebileceğini söyleyen McDonald, kısaca iOS ve Android için geliştirilen gizlilik önemlerinin aslında o kadarda farklılık yaratmayacağını savunuyor. 

Gizlilik ihlalleri konusunda Apple ve Google’ın kullanıcılara sundukları güncellemelerin ne kadar etkili olup olmayacağını ilerleyen zamanlarda görecek olsak da, yine de Apple’ın uygulamaların kullanıcı konumlarına eriştiği anda bildirimle haber verecek olmasının gizlilik açısından atılan en büyük adımlardan biri olduğunu altını çizmekte fayda var. 


İlgili uygulamalar
Yeni Facebook skandalı! 400 milyondan fazla kişiyi ilgilendiriyor!Yeni Facebook skandalı! 400 milyondan fazla kişiyi ilgilendiriyor!
Google ve Facebook yine bir suçlama ile karşı karşıyaGoogle ve Facebook yine bir suçlama ile karşı karşıya

PAYLAŞ