iOS 13 Bluetooth detayı ile dikkat çekti - Haberler - indir.com

iOS 13 Bluetooth detayı ile dikkat çekti

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 59 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-09-20 20:04:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Yazılım

Bugün sizinle iOS 13’ün Türkiye’deki kullanıcılar için 20.00’dan sonra indirilmeye sunulacağını paylaştık. Ancak kullanıcı adaylarının yeni güncellemeyi indirmeden önce iOS 13’le ilgili bilmesi gereken bazı olumsuz özellikler de var. Güncellemeyi hemen indiren kullanıcılar ilginç bir Bluetooth detayıyla karşı karşıya geldi. iOS 13 ile birlikte gizlilik özellikleri de yön değiştiriyor!

Apple iOS 13’ü gün itibariyle iPhone cihazlar için yayınlamaya başladı. Önceki sürümü kullanan kullanıcıların yeni güncellemeyi telefonlarına indirebilmek için yaklaşık 2 GB’lık bir boş alana ihtiyaçları olduğunun altını çizmekte de fayda var. Apple’ın yeni güncellemesinde yine yüksek depolama alanına sahip bir güncelleme yayınlaması kullanıcılar için bir sürpriz olmasa da, Apple’ın gizlilik konusundaki açığı gözlerden kaçmadı. Uygulamalar artık konum servisleri ve mikrofonların yanı sıra farklı erişim izinleri de talep ediyor.

iOS 13 beklenirken neden iOS 13.1 tarihi açıklandı?iOS 13 beklenirken neden iOS 13.1 tarihi açıklandı?

Akıllı telefonlarda bulunan Bluetooth özelliği cihazları kulaklık, hoparlör ve akıllı saat gibi ürünleri bağlamak için kullanılan bir özellik. Ancak iOS 13 ile birlikte bazı uygulamalar Bluetooth erişimi istiyor. Kullanıcıların da garip bir tepkiyle karşıladığı bu yeni erişim izninin amacı uygulamaların kullanıcıları daha yakından izlemek istemeleri.

Snapchat’te kullanıcıyı izleyen uygulamalar arasına girdi

Yeni iOS betasıyla birlikte güvenlik yaması kaldırıldı

Beacon teknolojisi sayesinde uygulamalar Bluetooth erişimiyle kullanıcıların anlık olarak nerede olduğunu görüntüleyebiliyor. Ve Beaconlar marketlerden, alışveriş merkezlerine kadar birçok alanda kullanılan bir teknoloji olmasıyla, bu erişim kullanıcıların gizlilik ilkesini de ihlal eden bir etkiye neden olacak gibi duruyor. Beaconlar, Bluetooth sinyallerini yakalayabilme özelliğini sahip. Bu sayede uygulamalar kullanıcıların mekanlar arasındaki fiziksel ve değişken konumlarından haberdar olabiliyor. Buda özellikle uygulamalar içerisinde reklam veren şirketlerin kullanacağı bir teknoloji. Örneğin bir mekanda olduğunuzda konumuzla ilgili fırsatlar size uygulamalardan bildirim olarak sunulabilecek.

Bu izni talep eden uygulamalar arasına şaşırtıcı bir şekilde Snapchat’te dahil oldu. ““Bu uygulama ayrıca ne zaman yakınlarda olduğunuzu bilmek için de Bluetooth’u kullanır.” Mesajıyla kullanıcıları bilgilendiren bu uygulamalar kullanıcıların mahremiyetleri için bir tehdit.

Bluetooth erişiminden herhangi bir zarar gelmeyeceğini düşünen kullanıcıları da bu noktada uyarmakta fayda görüyoruz. iOS 13’ü yüklerken uygulamaların kişisel gizliliğinizi ihlal edeceğini unutmayın. Ve yükledikten sonra da, uygulama kullanımınız sona erdiği anda gizlilik ayarlarından tüm erişimleri engelleyin. Bu yöntemin kullanıcıları sıkacağı kesin olsa da, uygulamalara ve son dönemlerde artan veri ihlallerine karşı net bir yanıt olacaktır. Bunun yanı sıra uygulamalarda Bluetooth erişimine izin vermeden, uygulamaları eskisi gibi de kullanmaya devam edebilirsiniz. Gizlilik konusunda hassas kullanıcıların bu detaylara dikkat etmesini öneririz.


Apple Music tarayıcılara geliyorApple Music tarayıcılara geliyor
iOS 13 ile birlitke gelen tüm özellikleriOS 13 ile birlitke gelen tüm özellikler

PAYLAŞ