Intel'in yeni mobil işlemcisi Alder Lake testlere başladı - Haberler - indir.com

Intel'in yeni mobil işlemcisi Alder Lake testlere başladı

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 3 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-06-28 15:30:03
Editör : Hakan Göçmez
Kategori : Teknoloji

İntel piyasaya sunacağı yeni Alder Lake işlemciler için test süreçlerine başladı.

Intel tarafından yapılan yeni testler, Twitter üzerinden sızdırıldı. Leakbench ve Benchleaks  üzerinde gerçekleştirilen testlerde, Alder Lake işlemcilerinin Xe grafikli 16 çekirdekli masaüstü ve 14 çekirdekli mobil işlemcilerinin performanslarına dair ilk veriler elde edildi. 

Yeni Intel Alder Lake masaüstü işlemci neler sunuyor?

Testlerde en çok dikkat çeken Intel Alder Lake masaüstü işlemciler oldu. 16 çekirdekten oluşan mevcut işlemci, 24 iş parçacığı ile dikkat çekiyor. Yeni işlemcide en önemli gelişmelerden bir tanesi önbellek sistemi.  Bugüne kadar 30 MB L3 önbellek alan hiçbir çekirdek yapılanması bulunmazken, yeni model bu konuda bir ilki başaracak.

1.80 GHz temel saat hızına sahip olan işlemci için maksimum turbo saat hızları hakkında net açıklamalar ve paylaşımlar yapılmamış durumda. İşlemcinin aldığı puan ise 8647. Mevcut puan işlemcide yüzde 8,5 oranında bir performans artışı sunabileceğini gösteriyor.  Çalışma saat hızında ise 200mhz gibi bir fark mevcut. 

Yeni Intel Alder Lake mobil işlemci neler sunuyor?

Testlere tabi tutulan bir diğer işlemci ise Intel Alder Lake mobil işlemci oldu. 14 çekirdekten oluşan mevcut işlemci, 20 iş parçacığına sahip. 800 MHz’lik bir çalışma hızına sahip olan cihazda Turbo saat hızı ise 4.0 GHz olarak açıklandı. Önbellek alanında 24 megabayt L3 bulunuyor. Mobil işlemci için yapılan testlerde yeni donanım 6516 puan almayı başardı.

Mobil için optimize edilen mevcut işlemci, bu nedenle masaüstü sürümüne göre daha düşük bir puan almış durumda. Ancak mobil işlemci için yapılan bir başka testte elde edilen puan oldukça dikkat çekici. Zira 256 EU ve 2048 çekirdeğe (6GB bellek) sahip Xe-HPG SKU’da gerçekleştirilen testlerde masaüstü versiyona göre mobil işlemci ciddi bir fark yarattı. İşlemcinin mevcut testteki puanı 18 bin 482 olarak paylaşıldı. 

Intel piyasaya sunmak için son hazırlıklarını yaptığı Intel Alder Lake masaüstü ve mobil işlemciler için rakamlar oldukça etkileyici gözüküyor. Pek çok alanda ilki yaşatacak olan İntel, yeni işlemci serisi ile birlikte cihazlardaki performansı ve verimliliği arttıracak. 





PAYLAŞ