Intel, yapay zeka ile felçli hastalara umut ışığı oldu - Haberler - indir.com

Intel, yapay zeka ile felçli hastalara umut ışığı oldu

Tahmini Okuma Süresi : 4 ' 11 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-10-07 22:04:03
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Donanım

Teknoloji devleri arasında yer alan Intel felçli hastaları yeniden hareket ettirebilecek bir yapay zeka üzerinde çalışmalara başladı. Eğer yapay zeka istenen başarıyı gösterebilirse, felçli hastalar yeniden ayağa kalkabilecek.

Bildiğiniz üzere yapay zeka teknolojisi günümüzde oldukça ilerlemiş bir vaziyette. Birçok alanda kullanılan bu teknolojinin şüphesiz en etkili olacağı alanlardan biri de sağlık sektörü gibi duruyor. Artık yapay zeka güvenlik sistemleri ya da teknolojik asistanların yanı sıra hastalıkların erken teşhisi ve tedavisinde de önemli bir yere sahip. Hatırlarsanız bu alanda en önemli çalışmalardan bazıları da Google’dan gelmişti.

Yapay Zeka Çocuklarda Depresyonu Tespit EdebiliyorYapay Zeka Çocuklarda Depresyonu Tespit Edebiliyor

Yapay zeka sağlık sektörüne yön mü verecek?

Yeni geliştirilen yapay zeka hastalık teşhisi koyuyor!

Kanserle mücadele konusunda oldukça yenilikçi bir adım atan Google, yapay zekanın kanseri önceden teşhis edebileceğini öne sürmüş ve bu alanda çalışmalara başlamıştı. Uzun süren araştırmaların ardından elde edilen sonuç oldukça şaşırtıcı olmakla birlikte, umut vaat ediciydi. Google’ın alanında uzman bir grup araştırmacısı tarafından yürütülen çalışmayla birlikte yapay zeka akciğerlerdeki kötü huylu hücreleri tespit edebiliyordu. 42 bini aşkın BT taramasında sadece yüzde 11 gibi oranla yanılma payına sahip olan bu teknolojinin üzerinde çalışmalar hala devam etse de, ilerleyen senelerde geliştirilen bu teknolojinin birçok insanın hayatını da kurtarması bekleniyor.

Bunun yanı sıra hatırlarsanız yine Google çocuklarda depresyonun erken teşhis edilebilmesi için bir algoritma geliştirmiş ve çocuklara oyunlarla karışık yöneltilen sorular ya da bazı seçimler istenerek depresyonun teşhisi sağlanmıştı.

Google’ın ardından bir yeni teknoloji de Intel’den geldi. Intel’in bu konudaki fikri ise Google’dan farklı olarak tespit etmeye değil iyileştirmeye yönelik.

Intel’in geliştirdiği yapay zeka teknolojisi felci hastaları ayağa kaldırabilir mi?

Hasatlıkları önceden tespit etmek konusunda büyük bir başarıya sahip olan yapay zeka teknolojisini bir adım ileriye taşıyan Intel felçli hastalar için bir proje üzerinde çalışıyor.

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Brown Üniversitesi araştırmalarıyla beraber bir çalışma yürüten Intel, omuriliğine bağlı yaralanmalar sonucunda oluşan ve hareket kabiliyetinin kaybolmasına neden olan felç hastalığı için bir umut ışığı değerinde bir projeye başladı. Hastalara yeniden hareket kabiliyeti kazandırmak için yürütülen projede amaç kopan sinir liflerine beyinden sinyaller göndererek hastaların yeniden ayağa kalkabilmesini sağlamak.

Yapay zeka, 2033 yılına kadar 22 bin yaşam kurtarabilir

Proje ile hedeflenen başarı beyine gönderilen elektriksel uyarıların, kopmuş sinirlerle gerçek zamanlı iletişim kurabilmesini sağlayarak, yapay zekanın desteği ile birlikte hareket komutlarını sinir hücrelerine iletebilmek. Projeyle ilgili çalışmanın araştırma ekibinde olan Brown Üniversitesi mühendislik bölümü mevzunu David Borton; omurilik yaralanması sonucunda oluşan hareket kayıplarının rehabilitasyonu ve restorasyonunun desteklenmesi konusunda çok az şeyin bilindiğine dikkat çekti. Bu alanda araştırmalar sayesinde Intel’in yapay zekasının ya da yardımıyla yazılım ve donanım çözümleri sayesinde omurilik ve çevresinin yaralanmalarına yönelik geliştirilmeye çalışılan tedavilerin hız kazanacağını açıkladı.

Geliştirdiği yapay zeka teknolojisiyle ilgili olarak henüz bir açıklamada bulunmayan Intel’in, söz konusu yapay zeka desteğinin başarı elde edip edemeyeceği ya da hangi oranda başarıya ulaşabileceği de merak ediliyor. Intel’in yapay zekasının felçli hastaları ayağa kaldırmak adına nasıl bir gelişme göstereceğini de ilerleyen zamanlarda göreceğiz.


Google'a Göre Yapay Zeka ile Kanser Önceden Tespit EdilebilirGoogle'a Göre Yapay Zeka ile Kanser Önceden Tespit Edilebilir
Yapay Zekalar böbrek yetmezliğini tespit edecekYapay Zekalar böbrek yetmezliğini tespit edecek

PAYLAŞ