Intel beyin tümörünü tespit edecek yapay zeka geliştiriyor - Haberler - indir.com

Intel beyin tümörünü tespit edecek yapay zeka geliştiriyor

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 16 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-05-12 19:01:02
Editör : Görkem Günay
Kategori : Donanım

Devamlı olarak gelişen teknoloji ile birlikte yapay zeka da gelişim göstermeye devam ediyor. Gösterdiği gelişime ek olarak günlük yaşantımızda kullandığımız alanlarda giderek artıyor. Görünüşe göre yapay zeka, ilerleyen yıllarda hayatımıza girmekle kalmayarak hayatımızı da kurtaracak. Intel ve Pensilvanya Üniversitesi, beyin tümörünü tespit edebilecek yapay zeka üzerindeki çalışmalara başladı.

Dünyanın en büyük  yarı iletken üreticisi konumunda bulunan Intel ile Pensilvanya Üniversitesi (UPenn) Perelman Tıp Okulu, beyin tümörünü tespit edebilen bir yapay zekâ modeli geliştirmek için iş birliğine gitti.

Sony Xperia 1 II'nin çıkış tarihi belli olduSony Xperia 1 II'nin çıkış tarihi belli oldu

Intel Labs Baş Mühendisi Jason Martin, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

Yapay zekâ, beyin tümörünün erken tespiti için oldukça umut verici olduğunu gösterdi ancak tam potansiyeline ulaşması için tek bir tıp merkezinin sahip olduğundan çok daha fazla veri gerekecek

Beyin tümörünü tespit etmede yapay zekânın kullanılması

Ulusal Sağlık Enstitüsü'nün Ulusal Kanser Enstitüsü tarafından desteklenen programı; ABD, Kanada, Birleşik Krallık, Almanya, Hollanda, İsviçre ve Hindistan’daki 29 sağlık kuruluşu ve araştırma enstitüsüyle iş birliği yapacak.

Perelman Tıp Okulu’ndan Dr. Spyridon Bakas, bu yıl içerisinde beyin tümörünün tespit edilmesi için algoritma geliştirmeye başlayacak olan Tıp Merkezleri Federasyonu'nun; medikal araştırmacıların, büyük miktarlardaki bu veriye erişim sağlayabilmesi için izin vereceğini söyledi. Intel, UPenn ve diğer 29 enstitü, 'birleşmiş öğrenme' sayesinde programda kullanılacak hasta verilerinin gizli kalmasını sağlayacak.

Bu modelde tıp merkezleri, kendi verilerini kullanarak yapay zeka modelini eğitecek. Daha sonra modeller, ortak bir model meydana getirecek olan sunucu ile paylaşılacak. İşlenmemiş olan veriler tıp merkezlerinde depolanacak ve bu sayede hem hastaların veri gizliliği korunmuş olacak hem de büyük veri transferi ihtiyacından kaçınmış olacak.

Intel ve UPenn tarafınca gerçekleştirilen çalışmalara göre birleşmiş öğrenme, geleneksel ve gizliliğin ön planda olmadığı metotlara göre %99 daha etkili. Intel, yaptığı açıklamada bu ortaklığın şu an beyin tümörü üzerine odaklanacağını ancak farklı hastalıkları tespit etmede nasıl kullanılabileceğine dair çeşitli çalışmalar olduğunu söyledi.


Elon Musk, Tesla fabrikası için Alameda ilçesine dava açıyorElon Musk, Tesla fabrikası için Alameda ilçesine dava açıyor

PAYLAŞ